Emirnamede uzlaşıya doğru

Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Ekonomik Örgütler olarak, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Emirnamesi ile ilgili Hükümetle yaptıkları görüşmede uzlaşıya yakın olduklarını" açıkladı.

Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Ekonomik Örgütler olarak, Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi Bölgesi Emirnamesi ile ilgili Hükümetle yaptıkları görüşmede uzlaşıya yakın olduklarını" açıkladı.

Gürcafer "Bakkaldan bir şey alıyormuşuz gibi bir pazarlık yapmıyoruz. Ülkenin çıkarına neyse onu savunuyoruz. Sokağa dökülmenin çok meraklısı değiliz" dedi, mutabakat metninin ortaya çıkmasıyla eylem konusunda tavır belirleyeceklerini kaydetti.

 

Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer:

İmar planı yapılmayacak noktasında endişeliydik

Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, “Emirname yürürlüğe girecek, imar planı yapılmayacak noktasında endişeliydik” dedi, “En azından ortada yanlış yapılmış, yanlış yazılmış ya da yanlış anlaşılmalara neden olmuş hassasiyetler dikkate alındı” şeklinde konuştu.

Gürcafer, uzlaşıya yakın oldukları maddeleri de açıkladı.

Müteahhitlerin müktesep haklarının korunmasını istediklerini söyleyen Gürcafer, böylelikle 6-7 ay önce izinlendirilen projelerin emirname yürürlüğe girse de geçerli olmasının görüşüldüğünü aktardı.

Gürcafer, imar planının 2019 yılsonu beklenmeden bölge bölge, aşamalı olarak yürürlüğe girmesi konusunda sonuç alıcı noktaya geldiklerini dile getirdi.

55-89 sayılı İmar Yasası’nda yalnızca Şehir Planlama Dairesi’nin yetkili olduğunu ifade eden Gürcafer, yeni düzenleme ile bölgelerdeki belediyeler, sivil toplum örgütleri ile Mimar ve Mühendisler Odası’nın da yasal olarak dahil edilmesini istediklerini kaydetti.

Ayrıca, uzlaşının hayata geçmesi halinde tüm bölgelerde tamamen kat sınırlamasına gidilmeyeceğini dile getiren Gürcafer, bazı bölgelerde daha yüksek katlı yapıya izin verileceğini, belli yerlerde tek, belli yerlerde 2 kat, bazı bölgelerde ise konut yapılmayacağını söyledi.

Neler yaşanmıştı?

Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi Emirnamesi’nin yürürlüğe girmesinin ardından tansiyon yükselmiş, tartışmalar alevlenmişti.

Müteahhitler Birliği, Hükümete Salı gününe kadar süre tanımış, emirname ile ilgili 13 maddelik önerilerini de ortaya koymuştu.

Müteahhitler, Lefkoşa-Mağusa anayolu, Mağusa girişi gölet karşısı ve İskele Boğazı Yarköy yanının yeni gelişim bölgeleri olarak açılmasını talep etmişti.

Önerilerde, İskele ve Mağusa için “Yüksek Yapılaşma Bölgeleri” oluşturularak, metrekare bazında izinlendirilmesi talebi dikkat çekmişti.

Bu kapsamda 2 bin metre kareye kadar olan araziler için bina kat sayısının 6, bina yüksekliğinin 20 metre olarak izin verilmesini istemişti.

2001 ile 10 bin metre kare arasındaki araziler için 8 kat sınırı ve 26 metrelik bina yüksekliği izni verilmesini talep etmişti.

10.001 metre kare ve üzeri araziler için 12 kata onay verilmesini, bina yüksekliğinin de 38 metreyi aşmamasını istemişti.

 

İşte açıklama

 

 

İlgili Haberler

Haberler Haberleri