EN BÜYÜK SORUN: 'DÖVİZ VE BÜROKRASİ'

Dünyanın EN AZGELİŞMİŞ ülkelerine yakın bir performans!... REKABETTE SONDAN 3’ÜNCÜ!

Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından hazırlanan Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet Edebilirlik* Raporu 2016-2017'nin sonuçlarına göre Kuzey Kıbrıs rekabet edebilirlikte Timor-Leste ve Guyana gibi dünyanın en azgelişmiş ülkelerine yakın bir performans gösterdi.

Meltem SONAY

Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından hazırlanan Kuzey Kıbrıs Ekonomisi Rekabet Edebilirlik Raporu 2016-2017'nin sonuçlarına göre Kuzey Kıbrıs ekonomisinin rekabet edebilirlik puanı 7 üzerinden 3,70.

Kuzey Kıbrıs ile benzer 11 küçük ada karşılaştırıldığında ise rekabet edebilirlikte Kuzey Kıbrıs ancak sondan 3’üncü sırada yer alabildi.

139 ülke içinde 114. Sırada…

Bir önceki rekabet edebilirlik sıralamasında 141 ülke içinde 121’inci sırada bulunan Kuzey Kıbrıs, bu yıl 139 dünya ekonomisi arasında rekabet edebilirlik açısından 114'üncü sırada yer aldı. Geçen yıla göre 0,14 daha fazla puan alan Kuzey Kıbrıs yine de rekabet edebilirlikte Güney Kıbrıs, Türkiye ve Yunanistan’ın gerisinde kaldı.

En azgelişmiş ülkelere yakın bir performans…

Kuzey Kıbrıs rekabet edebilirlikte Timor-Leste ve Guyana gibi dünyanın en azgelişmiş ülkelerine yakın bir performans gösterdi.
Dominik Cumhuriyeti, Trinidad & Tobago ve Jamaika gibi azgelişmiş ülkelerin gerisinde kaldı.


Toros: Atıl kalmış refah!

Ticaret Odası’nın dokuzuncu Rekabet Edilebilirlik Raporu’na göre, Kuzey Kıbrıs 139 ülke içinde 114’üncü sırada yer alabildi.

Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros sıralamada kalmanın, ekonominin üretime dönüştürmediği ve ATIL KALMIŞ BİR REFAHA SAHİP olduğumuzu işaret ettiğine vurgu yaptı.

Dokuzuncu Rekabet Edebilirlik Raporu’nu sunan Toros, Kuzey Kıbrıs ekonomisinde yapısal sorunların devam ettiğine ve hükümet değişikliğine rağmen sorunların hiç değişmediğine işaret etti.

“Kurumlar”la, “Sağlık ve ilköğretim” alanlarına ACİL ÖNLEM!

Bu yılki Rekabet Edilebilirlik Raporu’nu hazırlayan Uzmanlar, “Kurumlar”ın dokuz yılda sadece 0.16 puanlık bir artış gösterebildiği, “sağlık ve ilköğretimin” yalnızca son iki yılda 0.74 puan düştüğü bir ülkede politika yapıcıların öncelikle bu iki alanda acil önlemler alması gerekliliğine vurgu yaptı.

Uzmanlar, bu alanlarda etkili politikalar geliştirmesi ve iyi tasarlanmış reformlar yapması gerektiğinin açık olduğunu not etti.


 “Hükümet yetkililerinin kararlarında adam kayırma, Kamu harcamalarının israfı…”

“Sağlık ve ilköğretim” alt-bileşeninin ayrıntıları incelendiğinde buradaki sorunun esasen “ilköğretimin kalitesi” başlığından kaynaklandığının anlaşıldığına işaret eden uzmanlar, “Kurumlar” alt-bileşenindeki sorunları ise şöyle sıraladı:

‘Kamuoyunun siyasilere güveni, Hükümet yetkililerinin kararlarında adam kayırma,  Kamu harcamalarının israfı, Devlet düzenlemelerinin yarattığı yük,  Finansal denetim ve raporlama standartlarının gücü,  Azınlık hissedarlarının çıkarlarının korunması, Yatırımcıların korunması’.

EN vasat performans PİYASA BÜYÜKLÜĞÜ’nde!..

Rapora göre, Küresel Rekabet Edebilirliği oluşturan bileşenlerden, “etkinlik artırıcılar” alanındaki ‘vasat’ performans bağlamında en dikkat çekici alt-bileşen “piyasa büyüklüğü”.

Siyaseten tanınmama ve ekonomik izolasyon gibi Kuzey Kıbrıs’ın kendine özgü uluslararası koşulları, “piyasa büyüklüğü” alanında karşılaşılan ağır kısıtların önemli bir nedeni olmasının yanında, Kuzey Kıbrıs’ın bu alandaki sorunun, yalnızca dış piyasalara erişim güçlüklerinden değil, aynı zamanda iç piyasaların darlığından kaynaklandığı da belirtildi.

İşgücü piyasasının etkinliği GERİLİYOR!..

Etkinlik artırıcılar alanında dikkat çekici diğer bir alt-bileşen ise “işgücü piyasasının etkinliği.
Rapora göre söz konusu dönemde Kuzey Kıbrıs’ta bu alt-bileşenin endeks değerinin belirgin ölçüde geriledi. 2008’de 4.09 olan değer, 2016’da 3.20’ye düştü.

Sorun: Ülkenin yetenekli insanları çekebilme ve tutabilme kapasitesi…

Uzmanlar bu belirgin gerilemenin, ülke ekonomisinin en öncelikli sorunlarından birinin işgücü piyasasından kaynaklandığına işaret ettiğine işaret ederken, bu alandaki temel sorunların; ülkenin yetenekli insanları çekebilme ve tutabilme kapasitesi, profesyonel yönetime güven ve vergi oranlarının çalışma isteğine etkisi başlıkları altında toplandığını not etti.

Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs’ın gerisinde ancak farklar çok büyük veya aşılamaz boyutlarda değil!..

Adanın güneyi ve kuzeyine ilişkin karşılaştırmadan çıkan temel sonuçlardan biri 2016 itibarıyla, Kuzey Kıbrıs’ın, Güney Kıbrıs’ın gerisinde olduğu... Ancak, uzmanlar farkların çok büyük veya aşılamaz boyutlarda olmadığını da not etti.
Rapora göre, Kuzey Kıbrıs’ın Güney Kıbrıs’a yetişmek için en çok çaba sarf etmesi gereken alan ‘Etkinlik artırıcılar’…

Benzer 11 küçük ada karşılaştırıldığında ise rekabet edebilirlikte Kuzey Kıbrıs ancak sondan 3’üncü sırada yer alabildi.

Rapora yansıyan Kuzey- Güney karşılaştırmasından bazı önemli tespitler şöyle:

“Kuzey Kıbrıs’ta en çok ihmal edilmiş görünen alanlar, “sağlık ve ilköğretim” ile “işgücü piyasasının etkinliği”dir. Güney Kıbrıs’a göre Kuzey Kıbrıs’ın kısmi bir başarı elde ettiği alanlar ise, “kurumlar”, “altyapı” ve “inovasyon”dur. Yukarıda, Kuzey Kıbrıs’ın “kurumlar” alanındaki performansının hiç tatmin edici olmadığını vurgulamıştık. Öyle görünüyor ki, söz konusu dönemde, Güney Kıbrıs “kurumlar” alanında çok büyük çaplı ve telafisi çok güç bir gerileme deneyimlemiştir. Öte yandan, “makroekonomik istikrar” ve “finans piyasasının gelişmişliği” alanlarında 2008’de Güney Kıbrıs önde iken, 2016’da Kuzey Kıbrıs öne geçmiştir. Ancak, bu konjonktürel gelişmenin esas nedeninin, Güney Kıbrıs’ın söz konusu dönemde yaşadığı makroekonomik ve finansal kriz olduğu açıktır.”

Rapora göre, Kuzey Kıbrıs’ts iş yaparken karşılaşılan EN PROBLEMLİ faktörlerin başında YİNE ‘Döviz düzenlemeleri’ ve ‘Verimsiz Bürokrasi’ var!..

İş yaparken karşılaşılan EN PROBLEMLİ faktörlerin başında YİNE ‘Döviz düzenlemeleri’ ve ‘Verimsiz Bürokrasi’ var!..

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da "Rekabet Edebilirlik Raporu”na göre, iş yapmada karşılaşılan en temel problemler sıralamasında ‘VERİMSİZ DEVLET BÜROKRASİSİ’ ilk 3’te…

Geçtiğimiz yıl iş yaparken karşılaşılan EN PROBLEMLİ faktörler sıralamasında ilk sırada yer alan ‘verimsiz devlet bürokrasisi’ bu yıl 2. Sırada yer alarak birinciliği ‘DÖVİZ DÜZENLEMELERİ’ne kaptırdı.

İş yaparken karşılaşılan EN PROBLEMLİ faktörler sıralamasında ‘Döviz düzenlemeleri’ ve ‘Verimsiz Bürokrasi’sini, ‘Yetersiz eğitimli iş gücü’ ve ‘Siyasal İstikrarsızlık’ takip etti.

 

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri