En güçlü aday Guterres

Yeni BM Genel Sekreterini belirlenemek için BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan 5. temayül yoklamasında da Antonio Guterres ilk sırada çıktı

 

BM Güvenlik Konseyi, 1 Ocak 2017'de göreve başlayacak yeni BM Genel Sekreterini belirleme süreci kapsamında 5. temayül yoklamasını gerçekleştirdi.

Kapalı oturumda yapılan son temayül yoklamasından da eski Portekiz Başbakanı Antonio Guterres zaferle ayrıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, daha önce BM Mülteciler Yüksek Komiserliği görevinde de bulunan Guterres 12 ülkenin desteğini aldı. 2 üye Guterres için olumsuz oy kullanırken 1 ülke çekimser kaldı.

Guterres önceki 4 yoklamada da ilk sırada yer almıştı.

4. oylamada 3. sırada yer alan Sırp Vuk Jeremic ise 8 ülkenin desteğini alarak 2. sıraya yükseldi. Jeremic'e 8 ülke olumlu, 6 ülke olumsuz, bir ülke ise çekimser oy verdi.

Daha önce 2. sırada yer alan Slovakya'dan Miroslav Lajcak ise 8 olumlu, 7 olumsuz oy ile 3. sırada yer aldı.

Arjantinli Susana Malcorra ile Slovenya'dan Danilo Türk, 7 olumlu, 7 olumsuz, bir çekimser oyla aynı sırada yer aldılar.

Diğer adaylar İrina Bokova, Helen Clark ile Srgyan Kerim 6'şar, son sırada yer alan Natalia Gherman ise 3 üyenin desteğini alabildiler.

Daha önceki temayül yoklamalarında düşük oy alan Hırvat Vesna Pusic, Karadağlı İgor Luksic ve Kosta Rikalı Christiana Figueres yarıştan çekilmişti.

RENKLİ PUSULALARA GEÇİLİYOR

Genel Sekreterlik için halen 4'ü kadın 9 aday yarışıyor. BM Güvenlik Konseyi seçeceği adayı onay için BM Genel Kurulu'na gönderecek. Gönderilen aday, oyların üçte ikisini alırsa yeni genel sekreter seçilmiş olacak.

BMGK'da 5 temayül yoklamasının tamamlanmasının ardından renkli pusulaların kullanılacağı oylamalara geçilecek. Bu oylamada veto yetkisi olan daimi üyelere kırmızı renkli pusula veriliyor.

Kırmızı pusulalarda bir adaya olumsuz oy olması, bu adayın daimi üye ya da üyelerce veto edileceği anlamına geldiği için adayın şansı azalmış oluyor.

BM Güvenlik Konseyi, Genel Kurul'a göndereceği adayı belirlemek için anlaşma sağladığında resmi oylama yapacak. Bu adayın belirlenmesi için en az 9 üyenin lehte oy kullanması ve veto yetkisi olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın bu adayı veto etmemesi gerekiyor.

BMGK'nın üzerinde anlaşmaya vardığı adayı ekim ya da kasım ayında BM Genel Kurulu'na göndermesi bekleniyor.

Mevcut Genel Sekreter Ban Ki-mun'un görev süresi 31 Aralık'ta sona erecek. Ban, beşer yıllık iki dönemden toplam 10 yıl görev yapmış olacak.

(AA)

Dünya Haberleri