Endüstriyel Mutfak İmalatı

Yirmi yılı aşkındır endüstriyel mutfak sektöründe hizmet veren Cemal Uçan, hazır ürün satmak yerine imal etmeyi tercih etmesinin nedenlerini ADRES okuyucuları için anlatıyor

Fehime ALASYA

1996 yılından beridir endüstriyel mutfak sektöründe ‘Steelsan Endüstriyel Mutfak ve İmalat’

Firması olarak uğraş veren Cemal Uçan, Ada’da öncü firmalardan biri… Otel ve restoran malzemesi üretimi ile ilgilenen Uçan, lahmacun fırını, çelik tezgâh, pizza fırını, sanayi tipi ocak ve havalandırma baca üretimi gibi pek çok alanda hizmet veriyor. Çelik, sac gibi maddelere hayat veren firma, Ada’da ilk olmanın zorluklarını da güzelliklerini de yaşamış…

Uçan, “Belediyenin ve Sağlık Bakanlığının sağlık açısından zorunlu kılması, bizim işlerimizin artmasına neden oluyor. En ufak bir sandviç dükkânı bile açsanız, sizden çelik havalandırma, çelik mutfak isteniyor. Bunlar sağlık açısından da çok gerekli olan şeylerdir. Eskiden bu kadar yaygın değildi” diyerek, sektöre girdiği ilk yıllarda Sağlık Bakanlığı ve Belediyelerin, standart sağlık şartları çelik üzerine yoğunlaşınca işlerinin açıldığını anlatıyor.

“İlgili bakanlık ve belediyelerin, değişen şartların ardından arttırdığı denetimler, işyeri açan kişileri yasalara uymaya ve çelik, hijyenik şekilde çalışmaya itti, bu da bizim işimize yaradı tabii…” diyen Uçan, bu durumun her geçen gün arttığını işaret etti.  

Çok yaygın olmayan bu sektöre nasıl girdiğini anlatan Uçan, “Askerdeyken, orada kalma kararı aldım ve imzalayıp askere devam ettim, ardından oradan çıkıp bu işe başladım. Ada’daki ilk çelik mutfakçı bendim, bu işe ilk ben başladım. Önceleri Türkiye’den hazır malzeme getirip satmaya başladım. Korkunç bir talep oldu, dünya standartlarında olması gereken de zaten çelik türü idi... Ada’da halen daha bu işi yapan çok fazla firma yoktur” diyor.  

“ÜRETİM YAPMAK ÇOK DAHA RAHAT VE KÂRLI”

Sektöre girdiği ilk yıllarda tüm ham madde ve üretimleri, Türkiye’den ithal ettiğini anlatan Uçan, talep arttıkça, hammaddeye ulaşmanın kolaylaştığını belirtiyor. 

Uçan, “Hem zaman açısından hem de maliyet olarak çok daha uyguna imal ediyoruz. Zamanla hazır ürünlerden vazgeçtim ve kendim yapmaya başladım. Hazır getirdiğim ürünlerde, gerek hava şartlarından dolayı, gerekse standart dışı olan ölçülerden dolayı sorun yaşıyorduk. Gümrük, nakliye gibi derdimiz kalmadı, bu şekilde üretim yapmak çok daha rahat ve kârlıdır” diyor.  

ÜRÜNLERİNİN TÜMÜ GAZLI…

Sektördeki en büyük sıkıntının kendisiyle çalışacak, iş bilen eleman bulamamak olduğundan yakınan Uçan, ülkede kalifiye eleman yetişmediğinden de dert yanıyor. 

İmal ettiği ürünlerin tümünün gazlı ürünler olduğuna değinen Uçan, “İmalatlarımızın tümü gazlı ürünlerdir, elektrikli yoktur. Yaptığımız ürünlerde servis hizmeti diye bir şey yok çünkü bozulan bir şey yok. Element yandıydı yanmadıydı sorunu olmaz... Ama ihtiyaç duyulursa da teknik hizmet de veriyorum, yardım isteyenlere gidip yardımcı oluyorum” diyor.  

EN YOĞUN DÖNEM YAZ AYLARI

Talep geçmişe göre daha fazladır, denetimler daha yoğun olduğu için, yaz aylarında yangın tehlikesi arttığı için daha yoğun oluyoruz. Yaz aylarında talep daha fazladır. Yaz aylarında restoran ve oteller daha çok çalışmaya başlar. O yüzden bizim de işlerimiz yaz aylarında yoğun olur.”  

EN BÜYÜK HOBİSİ YILANLAR

Görenleri şaşırtan bir hobisi bulunan Uçan, çevresinde yılanlara ve iguanalara olan ilgisi ile de tanınıyor. Yıllardır bu ilgisinin bulunduğunu belirten Uçan, yılanlara karşı sevgi ve ilgi dolu. Yılan sevgisiyle bilinen Uçan, aynı zamanda spor yaparak vücudunu formda tutmayı da ihmal etmiyor.

İlgili Haberler

Dergiler Haberleri