ENGELLİ DERNEKLER EYLEME HAZIRLANIYOR

Engelli dernekleri, özel sektörde ve kamuda, yasal düzenlemelerin gerektirdiği sayıda engelli istihdam edilmemesini eleştirerek, istihdam sorunu çözülmez ve yasalar hayata geçmezse eylem yapacağını açıkladı. Engelli dernekleri bugün Kıbrıs Türk Görmezler

 

Engelli dernekleri, özel sektörde ve kamuda, yasal düzenlemelerin gerektirdiği sayıda engelli istihdam edilmemesini eleştirerek, istihdam sorunu çözülmez ve yasalar hayata geçmezse eylem yapacağını açıkladı.

Engelli dernekleri bugün Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Lokali’nde düzenledikleri basın toplantısında sorunlarını dile getirdi. Toplantıda Kıbrıs Türk Görmezler Derneği, Thalassaemia Derneği, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği, Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği, Kıbrıs Türk MS Derneği, Spastikleri Koruma Cemiyeti, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği ve Kıbrıs Türk İşitme Konuşma Engellileri Derneği’nin imza attığı ortak bildiri de okundu.

Toplantıda konuşan Görmezler Derneği Başkanı Derviş Yücetürk, hükümeti eleştirerek, engellilerin üvey evlat muamelesi gördüğünü kaydetti. “Yasalar tozlu raflarda bekliyor” diyen Yücetürk, özellikle Dernekler Yasası’nın, piyangolarla ilgili sorunların çözülmesi için bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti.

DEVLETTE ENGELLİ İSTİHDAMININ 660’A ÇIKARILMASI TALEP EDİLDİ

Engelli derneklerin ortak basın bildirisini okuyan Thalassaemia Derneği temsilcisi Mustafa Yalyalı, Özürlüleri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası gereği her işverenin yüzde 4 oranında engelli çalıştırmak zorunda olduğunu hatırlattı.

Yalyalı “Buna rağmen devletin denetimsizliğinden dolayı resmi, yarı resmi ve özel sektör buna uymamaktadır. Bu gerçekler ortada dururken işin acı gerçeği ise, devletin kendi çalıştırdığı kişi sayısına bakıldığında 16 bin 500 devlet çalışanına karşılık sadece 313 özürlü istihdamı yapılmıştır” dedi.

Yasaya göre devletin en az 660 engelli istihdam etmesi gerektiğini söyleyen Yalyalı, 2007 yılından beri devlete hiç engelli istihdam edilmediğini belirtti.

Çalışma Bakanı Şerife Ünverdi’nin geçen yıl Engelliler Haftası’nda 50 engellinin işe alınacağı konusunda söz verdiğini hatırlatan Yalyalı, “Aradan 9 ay geçmiş ve ne yazık ki tek bir engelli istihdamı bile yapılmamıştır” dedi.

Yalyalı, devlete son aylarda yapılan istihdamları hatırlatarak, “Son üç aydır devlete 400 kişi istihdam yapılmış ve halen istihdamlar devam etmektedir. Neden tek bir engelli verilen söze rağmen istihdam edilmemiştir?” diye konuştu.

Engellilerin maddi yardım dışında da ihtiyaçları olduğunu kaydeden Yalyalı, spastik bireyler gibi özel bakım isteyen engelli gruplarının ve ailelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasını talep etti.

Yalyalı, istihdam sorunlarının çözülmemesi ve Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Bildirgesi’nin 10–16 Mayıs Engelliler Haftası’na kadar hayata geçirilmesi için çalışma başlatılmaması durumunda büyük eylemlere girişeceklerini kaydetti.

“UZUN ZAMANDIR MÜCADELE VERİYORUZ”

Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet de Yalyalı’dan sonra söz alarak, engellilerin uzun süredir mücadele verdiğini dile getirdi.

Engellilerin sorunlarının hasır altı edildiğini savunan Yalyalı, milletvekillerinin engellileri sadece seçim zamanında hatırladığını ifade etti.

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Orkun Bozkurt da milletvekillerinin duyarsız olduğunu ve altına imza attıkları Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Bildirgesi’yle ilgili bilgileri olmadığını savundu. Bozkurt, kendilerinin engellilerin sorunlarıyla ilgili farkındalık yaratmak için çalıştıklarını belirtti.

YAŞAM EVİ GEREKLİLİĞİNE VURGU YAPILDI

Toplantıda konuşan Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda, diğer derneklerle birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini ifade ederken, Spastikleri Koruma Cemiyeti Başkanı Sevilay Özşahin ise spastik engelliler gibi özel bakım isteyen kişilerin ve ailelerinin yaşadığı zorlukları anlattı.

Ailesinde spastik engelli birey bulunan kişilerin başka bir şeye zaman ayırmasının mümkün olmadığını söyleyen Özşahin, devletin bu konuya çözüm bulmasını beklediklerini belirtti. Özşahin, spastik yakınlarının kendileri vefat ettikten sonra çocuklarına kimin bakacağını konusunda büyük endişe yaşadığını kaydederek, yaşam evlerinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Arşiv Haberleri