EOKA-B katliamına kurban gitmişlerdi…

Sevgül Uludağ

 

Kayıplar Komitesi tarafından DNA testleriyle kimliklendirilen 15 “kayıp” Kıbrıslıtürk daha Perşembe günü Muratağa-Sandallar Şehitliği’ne defnedilecek…

 

 

14 Ağustos 1974’te EOKA-B’nin Muratağa-Atlılar-Sandallar köylerinde gerçekleştirdiği toplu katliama kurban giderek iki toplu mezara gömülen Kıbrıslıtürkler’den 15’inin daha DNA testleriyle kimliklendirme işlemlerinin tamamlandığı ve önümüzdeki Perşembe günü (20 Aralık 2018) askeri bir törenle Muratağa-Sandallar Şehitliği’ne defnedilecekleri açıklandı. Askeri tören sabah saat 10.00’da yapılacak.

TAK’ın haberine göre Mağusa Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından başlatılan çalışmalar neticesinde kimlikleri belirlenen Rahme Hasan, Hasan Hüseyin, Nadire Süleyman Ruso, Sevim Arif, Şeniz Arif, Seval Arif, Rahme Hasan, Emine Bayram, Ayşe Hüseyin Osman, Emine Mehmet Salih, Serpil Mehmet, Sevgül Mehmet, Emine Halil Kasap, Fatma Erdoğan ve Emine Süleyman’ın naaşları, 20 Aralık Perşembe günü saat 10.00’da Muratağa – Sandallar Şehitliği’nde kılınacak cenaze namazının ardından askeri törenle defnedilecek.

Defin töreni, aileler adına bir temsilcinin yapacağı konuşmadan sonra saygı duruşu, saygı atışı ve bayrakların ailelere tesliminin ardından gerçekleştirilecek.

3 GÖMÜ YERİNDEN 89 KİŞİ… DÖRDÜNCÜ DEFİN TÖRENİ

Öte yandan TAK muhabirinin Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslıtürk Üyesi Gülden Plümer Küçük’ten aldığı bilgiye göre, Muratağa- Atlılar’daki toplu mezarda 14 Ekim 2015 ile 5 Şubat 2016’ya kadar yapılan kazılarla üç farklı gömü yerinden 89 kişinin kalıntıları çıkarıldı.

Kimlik tespiti için titizlikle yapılan DNA testlerinin uzun bir çalışma gerektirdiğini belirten Küçük, “Kadın ve çocuklardan oluşan bu grubun yaş aralıkları çok az ve akrabalık ilişkileri çok fazla olduğu için DNA testleri çok tekrarlandı. Gömü yerlerinden de taşındıkları için kimlikler uzun ve zorlu bir çalışmayla tespit edildi” dedi.

Söz konusu toplu mezarda kimlikleri tespit edilen Kıbrıslıtürkler’in dördüncü grubunun Perşembe günü defnedileceğini kaydeden Küçük, 4 kişinin Ağustos 2017’de, 6 kişinin Aralık 2017’de ve 12 kişinin de geçen eylül ayında şehitlikteki ayrı mezarlara defnedildiğini hatırlattı.

Gülden Plümer Küçük, katliama kurban giden diğer Kıbrıslıtürkler’in kimliklendirilmesi için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

(TAK Ajansı Haber Bülteni’nden – 17.12.2018)

 


 

Defnedilecek katliam kurbanları arasında dört yaşında bebek de var: Şeniz Arif…

20 Aralık 2018 Perşembe günü saat 10.00’da Muratağa-Sandallar Şehitliği’ne defnedilecek olan, EOKA-B’nin katliamına kurban gitmiş 15 Kıbrıslıtürk arasında dört yaşında bir de bebek var: Şeniz Arif… Küçük Şeniz hiç büyümeyecek, hep dört yaşında kalacak ve kalbimizde onu yaşatacağız, katliam kurbanı bir çocuk olarak…

Katliama kurban gitmiş ve defnedilecek olan diğer Kıbrıslıtürkler ise: Seval Arif henüz 13 yaşında, Emine Süleyman 14 yaşında, Sevim Arif 16 yaşında, Sevgül Mehmet 18 yaşında,  Rahme Hasan 18 yaşında, Serpil Mehmet ise 19 yaşında idi…

Emine Bayram 35 yaşında, Fatma Erdoğan 40 yaşında, Ayşe Hüseyin Osman 50 yaşında, Emine Halil Kasap 55 yaşındaydı…

Defnedilecek olanlar arasında yaşlı insanlarımız da var: Nadire Süleyman Ruso 68 yaşında,  Rahme Hasan 73 yaşında, Hasan Hüseyin 79 yaşında, Emine Mehmet Salih de 79 yaşındaydı…

(YENİDÜZEN).


KAZILARDA SON DURUM… KAZILARDA SON DURUM…

 

Lefkonuk, Siskilip, Hamit Mandrez ve Yerani’de yeni kazılar…

Kayıplar Komitesi’nin Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyinde, gerek 1963, gerekse 1974 “kaybı” Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar’ın gömü yerlerinin bulunması için yürüttüğü kazılar devam ediyor.

Kayıplar Komitesi Kıbrıslıtürk Üye Ofisi’nden aldığımız bilgilere göre, halen dört yeni kazı devam ediyor… Lefkonuk’ta (Geçitkale), Siskilip’te (Akçiçek), Hamitköy’de (Hamit Mandrez) ve Yerani’de (Turnalar) bu yeni kazılar sürdürülürken, Strovulo’da bazı “kayıp” Kıbrıslıtürkler’in gömü yerinin aranmakta olduğu sıra kuyulardaki kazılar da devam ediyor.

Lefkonuk’ta bir okurumuzun 1974 sonrasında köy dışında bir alanda bir “kayıp” şahsa ait toprağın dışında kalmış, bot giymiş bir ayak görmesi ve bunu Kayıplar Komitesi’ne göstermemiz üzerine başlatılmış olan kazı devam ediyor.

Siskilip’te (Akçiçek) yol kenarında bir grup Kıbrıslırum askerin gömülü olduğu sanılan bir noktada kazı yapılıyor. Yerani köyünde (Turnalar) “kayıp” bir Kıbrıslırum’un gömü yerinin arandığı kazı devam ederken, Hamit Mandrez’de ise (Hamitköy) bir grup Kıbrıslırum “kaybın” gömü yeri aranıyor ve trençleme sistemiyle kazılar yürütülüyor.

Strovulo’da bazı “kayıp” Kıbrıslıtürkler’den geride kalanların aranmakta olduğu kuyu kazısında on metre derinliğe ulaşıldı ancak kuyuda çok su bulunduğundan, kuyunun dibine ulaşabilmek amacıyla su, dışarıya transfer ediliyor.

Dikmen’deki (Dikomo) askeri bölge kazısı ise sona ermiş bulunuyor.

Kayıplar Komitesi’nde kazı ekiplerinde bulunan tüm arkeologlarımıza, şirocularımıza ve diğer çalışanlara “Çok kolay gelsin” diyoruz.


Baf’ın Hloraka köyü sahilinde insan kalıntıları bulundu…

Baf’a bağlı Hloraka köyündeki sahil bölgesinde, Cumartesi günü, insan kalıntıları bulunduğu bildirildi.

Politis gazetesi, kalıntıların bulunduğu bölgeye nasıl geldiğinin tespit edilemediğini ve Kıbrıslırum polisinin, kalıntıları toplayarak kimlik tespiti yapılmak üzere laboratuara gönderdiğini yazdı.

Haberde, bulunan iskeletin 1960’lı yıllarda öldürülen bir Kıbrıslıtürk’e ait olabileceği iddiasına da yer verildi.

Öte yandan FILELEFTHEROS gazetesi insan kalıntılarının, köpeğini gezdirmeye çıkan bir İngiliz tarafından iki gün önce bulunduğunu, kalıntıların Hloraka’nın “Dimma” bölgesinde derenin denizle birleştiği yerde bulunduğunu, Eski Eserler Dairesi’nin bulunan insan kemiklerini incelemeye başladığını, bu kalıntıların iki kişiye ait olabileceğini yazdı. Kalıntılar laboratuvarda incelendikten sonra bunların antik mi, “kayıp” mı yoksa başka bir olaydan kaynaklanan kalıntılar mı olduğu anlaşılacak. Kalıntılar arasında bir de kafatası bulunuyor.

(TAK Haber Ajansı/in-Cyprus/Cyprus Mail – 17.12.2018)