Ergen Oğlumdan Bilmesini İstediklerim

Salih Sarpten

Her anne-babanın çocuğu en değerli varlığıdır ya, benim de 12 yaşını doldurmuş süper bir oğlum var. Her durumda gülen gözleri, içime tarifsiz mutluluklar doldururken, hayatla olan mücadelesi ondan çok beni yoruyor diyebilirim…

Benim gözümde hep çocuk olsa da her geçen gün biraz daha büyüdüğünü fark etmemek mümkün değil… Bu hızlı büyüme; hemen her ay yeni bir ayakkabı, yeni kıyafetler ve yeni yeni istekleri beraberinde getiriyor… Örneğin, tenis antrenörüne göre artık profesyonel bir raket sahibi olması gerekiyormuş…

Öğrenci olmanın gerekleri, benim, annesinin, arkadaşlarının ve kendi istekleri arasında gidip gelirken hayatında yeni bir döneme girdiği açıkça kendini gösteriyor. Ders çalışma, ödev yapma, sınavlara hazırlanma sorumluluklarına bir de ergen olma durumuyla baş etme eklendi. Evet, oğlum artık bir ergen… Vücudunu, hormonlarının kontrol etmeye başladığını görebiliyorum… Bu aralar en büyük dertlerinden birisi ergenlik sivilceleri iken, kıllanmaya başlayan vücudu içten içe gurur kaynağı oluyor onun için…

Bu durum, benim için de bir sıra dışılık yaratıyor… Bir anda yanıtlamam gereken yeni yeni sorularla baş başa kaldığımı hissediyorum. Bir ergen babası olarak nasıl davranmalıyım? Oğlumun kazanmasını istediğin onlarca şey varken, bu ergenlik denen büyük değişim onu, beni, bizi nasıl etkileyecek? diye düşünmeden edemiyorum…

Zihnimde bu sorulara yanıt ararken üyesi olduğum bir eğitim sitesinde rastladığım “Ergen Olmadan Önce Oğlumun Öğrenmesini İstediğim 10 Şey” adlı makaleyi biraz da sorularıma yanıt olur mu diye heyecanla okudum… Shannon Ralph tarafından kaleme alınan makale; adından da anlaşılacağı gibi bir annenin, ergen olmadan önce oğlundan bilmesini istediklerini içeriyor…

Makalede bahsedilenlerle benim isteklerim arasında çok büyük bir fark yok aslında… Ancak bütün bunların arasında yanıtlanması gereken daha önemli bir soru olduğunu fark ettim. Ergenlik denen bu geçiş döneminden sonra oğlum nasıl bir yetişkin olacak? O zaman anlıyorum ki; her anne-babanın kendi çocuğundan beklentileri var.  Ve o beklentiler bir çocuğun neler bilmesi gerektiğinden, nasıl bir yetişkin olacağına kadar geçen sürecin en önemli basamaklarını oluşturuyor… İşte benim ergen oğlumdan bilmesini istediklerim:

İyi insan olmasını istiyorum: Ergenlik döneminden geçip, yetişkinliğe adım attığında “erkek” olmanın biyolojik bir farklılıktan başka bir şey olmadığını bilmesini istiyorum. Kas gücüyle, kabalıkla, zorbalıkla hiçbir sorunu çözemeyeceğini bilmesini istiyorum.

Her insanın özel olduğunu bilmesini istiyorum: Bu ergenlik döneminde karşı cinse daha bir özenle, daha bir özel olarak baksa da aslında her insanın özel olduğunu bilmesin istiyorum.

Kendini ifade etmesini istiyorum: Ergen olmak bu konuda zorluklar yaratsa da duygularını ifade etmesinin ne denli önemli olduğunu fark etmesini istiyorum.

Gerçek başarının ne olduğunu bilmesini istiyorum: Gerçek başarının sanılanın aksine kağıt üstündeki sorulara değil, gerçek hayattaki problemleri çözebilme becerisi olduğunu bilmesini istiyorum.

Yaşama sevincini yitirmesin istiyorum: Bugün için tüm yaşam davranışlarını hormonları kontrol etse de, gözlerindeki gülümsemenin hiç gitmemesini istiyorum. 

Sevildiğini bilmesini istiyorum: Bu aralar kız arkadaşlarına kendini beğendirmenin onun için çok daha önemli olduğunun farkındayız ama annesinin gözünde dünyanın en yakışıklısı ve tabiki en değerli varlığımız olduğunu bilsin istiyorum…

--------------------------------------------------------


Aklınızda Bulunsun


2016 YGS Sonuçları Açıklandı

ÖSYM tarafından 13 Mart 2016 Pazar günü gerçekleştirilen 2016 YGS sonuçları açıklandı. Adaylar sonuçlarını https://sonuc.osym.gov.tr web adresinden öğrenebilirler. Sonuçlara göre ÖSYM tarafından açıklanan bazı istatistiki veriler de şöyle:

Testlerin Başarı Ortalamaları: Testlerdeki başarı ortalamalarıysa geçen yıla göre sosyal bilimler dışında arttı. Türkçe testinde ortalaması 19.1; temel matematikte ortalama 7.8 ve fen bilimlerinde ise ortalama 4.6 oldu. Sosyal bilimlerde geçen yılki gibi ortalama 10.7’de kaldı.

33 Bin Aday Sınıf Çekti: Sınavda tüm testlerde yer alan 160 sorunun tamamını yapan çıkmadı. Sıfır çekenlerin sayısı bu yıl 32 bin 983 oldu. Bu adaylar bir net bile yapmadığı için puanı hesaplanmadı.  

Baraj Sonuçları: Sınava giren adayların %88,81'i 150 ve üzeri, % 75,60'ı 180 ve üzerinde puan aldı. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek. LYS’ye başvurular ise 1 Nisan - 14 Nisan 2016 tarihlerinde olacak.

----------------------------------------------------------------------

Biliyor musunuz?

İnternetle Tanışma Yaşı 2 Oldu

Alkol, tütün, uyuşturucu madde bağımlılığı ile mücadele edilirken, dikkatlerden kaçan bir başka bağımlılık daha var. Teknoloji bağımlılığı… Aşağıda okuyacaklarınız bu bağımlılığın her geçen gün biraz daha arttığı gösteriyor. Bu kapsamdaki bulgular “Teknolojiyi bilinçli kullanma becerilerini” eğitim sistemlerine entegre etme zamanının çoktan gelip çatığını gösteriyor gibi…

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü’nden Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, Eurokids Online (Avrupa Çevrimiçi Çocuklar) Proje grubunun gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre çocukların internetle tanışma yaşı 2010’da 4 iken, 2015 yılında 2 yaşına kadar indi. Her gün internet kullanan çocukların oranı 2010’da yüzde 32.2 iken, 2015’te yüzde 57.5’e ulaştı.