Ayşe GÜLER
Meclis Genel Kurulu toplandı. Meclis’in bugünkü gündeminde ‘Geçici Personel Yasa Önerisi’ bulunuyor.
Kamu kurumlarında görev yapan geçici personel, kadrolanmalarıyla ilgili yasa önerisine destek için Meclis önünde eylem yaparken, yasa önerisi de Genel Kurul’da tartışılmaya devam ediyor.
CTP Genel Başkanı, Milletvekili Tufan Erhürman, Yasa Önerisi’nde Anayasa’da aykırılık olduğunu vurguladı.
Erhürman, yasa önerisinin yeniden komiteye götürülmesi, Anayasa uygun değişiklikler yapılması için öneride bulundu.
1997 yılında bu konuda bir karar verildiğini hatırlatan Erhürman, “eski karara baktığımda iptal kararı çıkma olasılığı olan yasayı buradan geçirmek doğru değil” dedi.
Erhürman, öneri ile ilgili Personel Dairesi’nin görüşü olmadığını, Maliye Bakanlığı’nın görüşünün olumsuz olduğunu da kaydederek, Başsavcılığın komiteye gelmediğini, sürecin çok ciddiyetsiz ilerlediğini dile getirdi.
“Ciddi anomaliler var”
Erhürman, özetle şunları söyledi:
Kamuda binin üzerinde geçici personel olarak çalışanlar var. Bu insanların ‘statüsü’ ciddi anomaliler arz ediyor. Bu kişiler, hangi dönemde olursa olsun, ‘geçici’ olarak istihdam edilmesine rağmen hepsindeki beklenti ‘kalıcı’ olarak istihdam edilmiş olmasıdır.
İnsanların hayatı ile oynamak bir idareye yakışmaz. İnsanların hayatında Anayasa olarak anomali yaratıldı. Geçicilerin ‘asıl ve sürekli işlerde’ çalışmamaları gerekiyor. Ancak dairelerin yüzde 60-70’inde yer alan geçiciler, asıl ve sürekli görevi yapıyor. Bu kabul edilemez.
“Çalışanların 20’de biri geçici statüde çalışıyor”
“Aynı işi yaptıkları insanlar iş güvencesine sahipken, yapmamaları gereken iş güvencesine sahip olmamaları gibi kamu hukukun açıklanamayacağı durumla karşı karşıya…
Siyasetin garabeti, geçici oldukları için bu arkadaşlar da hükümet değişikliklerinde, daire müdürü değişikliklerinde ‘görevlerine son verilmesine’ ilişkin kılıcın sallandığı görmektedirler.
Eşitlik ilkesi… Aynı görevi yapan iki insan farklı özlük haklarına, sorumluluklarına sahip olacak…
Bu insanların yaşandığı sıkıntılar, kamunun verimliliği ve etkinliği üzerinde de sıkıntı yaratıyor. Çalışanların 20’de biri geçici statüde çalışıyor. Bir o kadar da 47/2010’dan girenler, dörtte biri kadar da sözleşmeliler var. Binlerce insanı atıl duruma itiyorsunuz… KTHY ve ETİ çalışanları da var…
Anomalileri gidermek gerekiyor. Hem onların hayatını düzeltmek, hem de kamu yönetiminde verimliliği sağlamak için bu adım atılmalı.
Anayasa, anayasa hukukuna da bakalım… Anayasa Mahkemesi bu konuda 2 maddeyi dikkate alıyor.
8. maddede ‘eşitlik ilkesi’, 72. maddede ise ‘kamu görevine girme hakkı’… Kamu görevindeki hizmete alımda kamu hizmetine aldıklarında ayrım yapacaksanız, ‘ödevin gerektirdiği niteliklere’ bakılmalı deniliyor… Bu hareketle ayrım yapabilirsiniz.
Pozitif yönde ayrımcılık yapılması Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı…
Başsavcılığa da eleştiri…
“Bu konu Savcılığa da görüş soruldu. Başsavcılık, Anayasa Mahkemesi’nin daha farklı değerlendirme yapabileceği, bu değerlendirmeden sonra aykırılık olup olmadığının ortaya çıkabileceğini, fikir beyan etmenin doğru olmadığını ifade etti.
Serdar Denktaş bu konuda ‘Bana göre Anayasa’dan döner. Ama söz verdik yapacağız’ dedi…
Sanki Başsavcılık da Serdar beyle aynı şeyi söylüyor…‘Yasa önerisi Anayasa Mahkemesi’ne götürülse de bu aşamada ne olur bilemem’ şeklinde görüş verdi.
Böyle olacaksa Savcılık görüş vermesin… Üzülüyorum… Denktaş bunu söyleyebilir….
Yargı ile ilintili kurumlarımıza özen göstermeye çalışıyoruz ama bu olacak şey değil.”
Ne yapılmalı?
“Ne yapılması gerekiyor? Kadrolar eşit ve adil sınavlarla doldurulmalıdır. Anayasa Mahkemesi’nin söylediği ortada sınavlara herkes katılmalı. Sınavlarda görevin getirdiği nitelikleri ayrım kabul edebilirsiniz, geçici olarak çalışanlara fiili olanaklar sağlayabilirsiniz.
Yasa önerisine göre; iki sınava geçiciler girebilecek. Anayasa Mahkemesi’nin 1997 yılındaki kararına göre ihlal var. Durum açıktır.
Bu arkadaşlarımın iş güvencesi olmalıdır. Kadrolanması ile ilgili Anayasa uygun değişiklikler yapılmalı. Eski karara baktığımda iptal kararı çıkma olasılığı olan yasayı buradan geçirmek doğru değil.”
Komiteye götürelim önerisi…
“Bu işi komiteye götürelim. İnat etmeyelim… Komitede Personel Dairesi’nin görüşü yok. Maliye Bakanlığı’nın görüşü olumsuz. Başsavcılık komiteye gelmedi. Süreç çok ciddiyetsiz… Biz gelirsek ne yapacağımızı da söylemiş olduk.”
Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş:
Anayasa’ya uygunluk konusunda ikna olmadım
Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise şunları söyledi:
Uzun süredir komitede çeşitli tartışmalar yapılıyor. Seçim dönemi olmasa da daha rahat tartışılabilse diye düşünüyorum. Maliye Bakanlığı olarak görüşüm, açılan yeni kadrolar nedeniyle olumsuzdur. Ancak beni ziyarete gelen arkadaşlara da çok net ifade ettim; yasanın Anayasa’dan dönme ihtimali var. İkna olmuşlar ki Anayasa’ya uygun hale getirilmiştir. Ben bu noktada ikna olmuş değilim. Arkadaşlara ‘Yasa geçecek ancak ümitlerinizi çok yüksek tutmayın. Anayasa’dan geçmeyebilir’ dedim.
50 gün sonra seçim var. Birileri bu konuyu Anayasa’ya götürebilir, seçimden sonra da gidilebilir.
Bu konuda yıllardır birikmiş bir sorun var. Sorunu çözmek için gayret de var. Ama anayasal sıkıntı orada duruyor. Bu arkadaşlara ‘ümitlerinizi yükseltmeyin’ diyorum. Bu tamam değil… İtiraz olsa da olmasa da Anayasa olumlu görüş verirse, sıkıntı yok. Sevinin ama temkinli olun. Bir zorlamadır yapılan. Bu zorlama olumlu da olumsuz sonuçlanabilir. DP olarak oyumuz olumlu ancak ümitlerin çok yükseltilmemesi gerektiğinin de altını çiziyorum.
ARABACIOĞLU
DP milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, yasa önerisinde sınavların yapılması için bir yıllık süre konulduğunu, yasa önerisinin Anayasa Mahkemesine gitmesi durumunda sürenin sıkıntı yaratabileceğini ifade etti.
KAŞİF
Konuşmaların ardından söz alan UBP milletvekili, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Kaşif, yasanın artık geçmesi ve bu yaranın kapanması gerektiğini ifade etti.
Kaşif, yasa önerisinin bazı sıkıntılar içerdiğini ancak Komitede, yapılabilecek en doğru şekilde çalışıldığını da kaydetti.
Konuşmaların ardından Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) yasa önerisi madde madde görüşüldü. Öneri oyçokluğuyla kabul edildi.
Ardından Kamu Çalışanlarının Maaş, Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik No:2 ) Yasa Önerisi’yle ilgili rapor görüşüldü.
SOYER: “MAAŞ VE ÜCRETLER 2004 DÜZEYİNE GERİLEDİ”
Önerinin madde madde görüşülmesi sırasında söz alan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ülkede bütün olarak büyük sıkıntı olduğunu kamu çalışanlarının yanında özellikle özel sektörde çalışanların zor durumda olduğunu ifade etti.
Soyer, ülkede maaş ve ücretlerin reel olarak 2004 düzeyine gerilediğini, fiyatların ise 2004’ün çok çok üzerinde olduğunu kaydetti.
Yükselen enflasyon ve döviz krizine dikkat çeken Soyer, hükümetin yaşanan tıkanıklığa seçimi bahane etmeyerek acil çözüm bulması gerektiğini ve bunu yapmaya yetkisi olduğunu kaydetti.
Soyer’in konuşmasının ardından yasa önerisi oy çokluğuyla kabul edildi.
Melis’te daha sonra Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin Sevim Süreç’in dilekçesine ilişkin Komite Kararına TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin itirazına ilişkin raporu oy çokluğuyla onaylandı.
Böylece Meclis bugünkü çalışmalarını tamamladı.
Genel Kurul bir sonraki toplantısını yarın gerçekleştirecek.
(tak)