CTP Genel Sekreteri, Milletvekili Tufan Erhürman, Meclis Genel Kurulu’nya yaptığı konuşmada da, Anayasa’nın egemenlikle ilgili 3. Maddesine atıfta bulunarak, “Bunu bir yetki devri değil de neyle açıklıyorsunuz? O zaman Anayasa’nın 3. Maddesine ihtiyaç yok. Meclis olarak biz bugün el kaldıracağız, hukuken uygulanması mümkün olmayan bir hüküm için. Çünkü protokol yürürlükte değildir. Bana sorarsanız, naçizane hukuki görüşümdür, o protokol gelmeden bunun görüşülmesi mümkün değil” demişti.
Erhürman anlaşmadaki AYKIRILIKLARI şöyle özetlemişti:
“YETKİ DEVRİ MÜMKÜN DEĞİL”
Anlaşma’nın 1’nci maddesinde yer alan bazı düzenlemelerle ilgilidir. Bu maddenin 4’üncü fıkrasında, aşağıda belirtilen bentlerde, şu görevler Koordinasyon Ofisi’ne verilmiştir:
(b) “Türkiye’de Gençlik ve Spor alanlarında gerçekleştirilen program ve projelerden KKTC tarafından uygun görülenlerin yürütülmesi”.
Burada KKTC tarafından uygun görülen program ve projelerin yürütülecek olması elbette önemlidir. Ancak bundan daha önemli olan projelerin kim tarafından yürütüleceğidir. Bu bende göre bu program ve projeleri Koordinasyon Ofisi yürütecektir. Oysa program ve projeler KKTC’de yürütüleceğine göre, kuşkusuz, bunları yürütme yetkisi ilgili dairelerin bağlı olduğu KKTC bakanlığı veya KKTC başbakanlığına ait olmalıdır ve bu konuda yetki devri mümkün değildir.
(c) “Öğrenciler için barınma ve burs imkanlarının geliştirilmesi ve KKTC Hükümetine bu alanlarda yardım sağlanması”.
Burada KKTC Hükümetine öğrencilerin barınma ve burs imkanları konusunda yardım sağlanması elbette sevinilecek ve teşekkür gerektiren bir durumdur. Ancak öğrenciler için barınma ve burs imkanlarının geliştirilmesi KKTC Hükümetinin yetki alanındaki bir konudur ve KKTC Hükümetinin bu alandaki yetkisini Koordinasyon Ofisi’ne devretmesi mümkün değildir.
(d) “KKTC’de yaşayan gençlere ve engellilere yönelik ihtiyaçların saptanması gençlik ve spor organizasyonlarının düzenlenmesi konusunda koordinasyon”.
Burada da KKTC’de yaşayan gençlere ve engellilere yönelik ihtiyaçların saptanması ve gençlik ve spor organizasyonlarının koordine edilmesi doğrudan doğruya KKTC Hükümetine ait yetkilerdir. Bu yetkilerin Koordinasyon Ofisi’ne devredilmesi mümkün değildir.
“HÜKÜM ANAYASA’NIN 90’INCI MADDESİNİN (4)’ÜNCÜ FIKRASINA AYKIRIDIR”
Anlaşma’nın 3’üncü maddesinin 1’inci fıkrasının (g) bendinde, “KKTC genelinde Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nce işletilen ve işletilecek yurtlar olmak üzere, öğrenci yurtlarının inşası, işletilmesi, tamiri, bakımı ile var olan yurtların modernizasyonunu sağlamak ve işletmek üzere KKTC’nin ilgili Bakanlığı ile 10.02.2012 tarihinde önceden imzalanan ve her iki ülke Bakanlar Kurulu’nca onaylanarak yürürlüğe giren protokolü Ofis tarafından yürütmek” yükümlülüğü Türkiye Cumhuriyeti tarafından üstlenilmiştir.
Oysa, 10.02.2012 tarihinde imzalanan bu Protokol KKTC yasalarında değişiklik öngörmekte ve KKTC Anayasası’nın 90’ıncı maddesinin (4)’üncü fıkrasında yer alan “KKTC Yasalarına değişiklik getiren her türlü antlaşmaların yapılmasında” Cumhuriyet Meclisi’nin onaylamayı bir yasa ile uygun bulması gerekir kuralı gereğince Meclis’in onayına ihtiyaç duymaktadır. Buna karşın bu Protokol Meclis’e getirilmemiş, dolayısıyla Meclis tarafından onaylanmamıştır. Bu durumda Koordinasyon Ofisi’ne ilişkin Anlaşma’nın 3’üncü maddesinin (1)’inci fıkrasının (g) bendindeki hüküm Anayasa’nın 90’ıncı maddesinin (4)’üncü fıkrasına aykırıdır.