Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’ya mektup göndererek, Avrupa Komisyonu’ndan adadaki hassasiyetleri göz ardı edecek her türlü hareketi engellemesini beklediğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Borroso’ya gönderdiği mektupta, AB içinde meydana gelen bazı gelişmelerle ilgili endişelerini iletme ihtiyacı hissettiğini kaydetti.
“TABELA VE İSİMLERİN YUNANCASI’NIN KULLANILMASI TALİHSİZLİK”
Güney Kıbrıs’ın başkanı Nikos Anastasiadis’i seçimi kazanmasının ardından arayarak ve mektup göndererek tebrik ettiğini ve Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü için müzakerelerin başlaması için yol haritası belirleme konusunu görüşmek üzere sosyal ortamda yapılacak olan toplantıya davet ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu mektubuna şöyle devam etti:
“Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak için olumlu ve yapıcı adımlar atarken, Avrupa Komisyonu Genel Sekreterliği’nin, tüm genel müdürlere ve bölüm şeflerine Kuzey Kıbrıs için kullanılan tabela ve isimlerin Yunancası’nın kullanılması talimatı veren bir mektup göndermesi bir talihsizliktir”.
“Böyle bir hareket, Ada’daki iki tarafça ulaşılacak bir anlaşma ihtimaline katkıda bulunmaktan uzaktır. AB’nin önde gelen kuruluşlarından biri olarak Avrupa Komisyonu’ndan, Ada’daki hassasiyetleri göz ardı edecek her türlü hareketi engellemesini bekliyoruz.”
Ana dili kullanmanın AB’nin çeşitli sözleşme ve antlaşmalarıyla korunmakta olan temel insan haklarından biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin ana dilinin Türkçe olduğu düşünüldüğünde tabela ve isimlerin de Türkçe olmasının doğal olduğunu ifade etti.
“TÜRKÇE RESMİ DİLLERDEN BİRİ”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu mektupta, Türkçe’nin, 2004 yılındaki birleşme planını reddetmesine rağmen AB’ye kabul edilen Güney Kıbrıs’ın resmi dillerinden biri olarak tescil edildiğini vurguladı.
Eroğlu, “Kıbrıslı Türkler tarafından, Türkçe’nin AB’nin resmi dillerinden birisi olarak kabul edilmesi yönünde yapılan sayısız çağrıya rağmen, Kıbrıs Rum yönetimi bunu yapmayı reddetmektedir. Dolayısıyla, Kıbrıslı Rumlar, resmi dillerinin Yunanca ve Türkçe olduğunu belirten kendi anayasalarının 3. maddesini ihlal etmektedirler” dedi.
“KUZEY KIBRIS’TAKİ LİMANLARIN KULLANILMASINI ENGELLEYEN ULUSLARARASI BİR KARAR YOK”
AB içindeki son düzenlemelerle ilgili bir başka hayal kırıklığını dile getiren Cumhurbaşkanı Eroğlu, Avrupa Komisyonu İletişim Genel Müdürlüğü’nün, Brüksel’de düzenlenen çalışma ziyaretlerine katılacak Kıbrıs Türk sivil toplum örgütleri temsilcilerinin Güney’deki Larnaka Havaalanı’nı kullanmasını talep etme girişimine dikkat çekti.
Barroso’ya, “Kuzey Kıbrıs’taki limanların kullanımını engelleyen herhangi bir uluslararası karar alınmamış olduğunu bilginize getirmek isterim” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıslı Türkleri Larnaka Havaalanı’nı kullanmaya mecbur etmenin pratik olmadığı gibi AB’nin kuruluşunda temel alınan normlara ve değerlere aykırı olduğunu vurguladı.
Mektupta, Barroso’ya önümüzdeki ay içinde, BM gözetiminde yapılacak sosyal bir toplantıda Anastasiadis’le bir araya gelmeyi ümit ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu toplantının müzakerelerin başlamasına vesile olabileceğini ifade etti.
Eroğlu mektubunun sonunda, “Bu süre içinde, çözüme yönelik çabalarımızın başarı olasılığına bir zarar gelmemesi için, AB’nin yukarıda bahsedilen türden karar ve hareketlerden kaçınması hayati önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.
(tak)