KIBRIS RUM BAŞKANLIK KÖŞKÜ’NDE EKONOMİK ÖNLEMLER KONUSUNDA TARİHİ UZLAŞI
MEMUR MAAŞLARI VE EŞEL-MOBİL 2 YILLIĞINA DONDURULACAK… KDV YÜZDE 15’TEN 17’YE ÇIAKCAK… ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI DA KATKI YAPACAK
“HER AY 96 KÜÇÜK İŞLETME KAPANIYOR… HER AY 95-100 TÜZEL KİŞİ İFLAS İLAN EDİYOR”
SEK EYLEME HAZIRLANIYOR, DİĞER SENDİKALAR PAZARTESİ KARAR VERECEK
AB Destek Mekanizması’na girmeye ramak kala dün Rum Başkanlık Köşkü’de masaya yatırılan ekonomik tedbirlerde, Güney Kıbrıs tarihinde ilk kez tam bir siyasi uzlaşıya ulaşıldı. Sendikaların, tedbirlerin kendileriyle görüşülmeden kesinleştirilmesi halinde eylem yapacakları uyarısına rağmen siyasi partiler arasında uzlaşıya varılması bugünkü gazetelerin manşetlerinde yer buldu.
Politis, “Tedbir Paketini 5 Saat İçinde Kesinleştirdiler... Mantığın 7 Maddesi... Anastasiadis Az Daha Masadan Kalkıyordu... Sendikalar Rahatsız, Yumuşak Protestolara Meylediyorlar” başlıklı manşet haberinde, Rum siyaset dünyasının, ekonominin AB Destek Mekanizması’na girme tehlikesi karşısında 5 saat içerisinde tarihi uzlaşıyı yakaladığını yazdı.
Rum Yönetimi Başkanı Dimtiris Hristofyas’ın toplantı sonrasında gazetecilere “Beyaz duman çıktı” dediğine işaret edilen haberde, dün uzlaşılan tedbirlerin pazartesi günü Köşk’te gerçekleşen Nikos Anastasiadis-Dimitris Hristofyas görüşmesinde uzlaşılanlara ilaveler içerdiğini belirtti.
Habere göre memur maaşlarının ve Eşel-Mobil’in iki yıllığına dondurulması, KDV’nin yüzde 15’ten 17’ye çıkartılması gibi tedbirlerle, kamuda tasarruf ve devlet gelirlerinin artırılmasını hedefleyen paket yanında Maliye Bakanlığı ve siyasi parti temsilcilerinden oluşacak bir alt komitenin pazartesi itibarıyla kalkınmaya destek maksatlı ilave tedbirler üzerinde çalışmasına da karar verildi.
Gazete, dünkü görüşme sırasında AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, çalışan kesime fazla yüklenildiği görüşünü ortaya koyarak maaşların 2 yıl süreyle dondurulması tedbirinden vazgeçilmesini istediğini yazdı.
Habere göre, bunun üzerine DİSİ Başkanı Nikos Anastasaiadis sinirlenip oturduğu yerden kalktı ve elini masaya vurarak, “Hepimiz, hükümete ve ülkeye yardımcı olmak için buradayız. Birilerinin işçi babası oyununu oynamasına müsamaha göstermeyeceğiz” dedi. Yaşanan gerginlik, Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın, ilgili önerinin değiştirilmesinin söz konusu olmadığını söylemesi üzerine sonlandı.
Uzlaşılan tedbir paketi, kamuda maaş ve Eşel-Mobil’in iki yıllığına dondurulması, özel sektör memurlarının iki yıllığına (maaşları oranında ve kamudakiyle eşit) katkıda bulunması, iş sahiplerinin katkı koyması, aylık maaşı 2 bin 500 Euro’nun altındaki kamu personelinden alınan olağanüstü vergiye son verilmesi yanında şu tedbirleri de içeriyor:
“Şirketlerin ödediği savunma katkı paylarının yüzde 17’den 20’ye çıkartılması; KDV’nin 6 aylığına yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıkartılması ve aynı zamanda Eşel Mobil’in daha adil paylaşımı için diyalog başlatılması; sosyal ödeneklerde kesinti-vergilendirme ile 200 milyon Euro’dan fazla tasarruf edilmesi; vergi kaçakçılığının önlenmesine yönelik yasal düzenleme yapılması; kamu hizmetinde ödeneklerin gözden geçirilmesi ve kalkınmaya destek tedbirleri alınması.”
Gazete, Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın toplantı öncesinde işverenler ve sendikalarla bir araya gelerek yeni ekonomik tedbirler üzerinde diyalog için çok az olanak bıraktığını, işverenleri ve özellikle sendikaları siyasi partilerle yapılacak toplantıda fazla bir değişiklik beklememeye hazırladığını yazdı.
Gazeteye göre Sağcı İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SEK), dün akşamüzeri gerçekleştirilen sendika yönetim kurulu toplantısının ardından kamuda ve özel sektörde işe alım ve çalışma koşulları ile çalışanların sözleşmelerini değiştiren tek yanlı kararları kabul etmeyeceklerini, dinamik tepki göstereceklerini açıkladı.
Sendikal çevrelerin dünkü değişikliklerden sonra çalışma barışını bozmasının kaçınılmaz olduğu görüşünü ortaya koyarak, pazartesi günü yetkili organlarını olağanüstü toplayıp Köşk’ten çıkan sonuçları değerlendirecekleri, kararların geniş bir kesimi etkilemesi nedeniyle pansendikal toplantı yapılması ihtimalinin de yüksek olduğu belirtildi.
Gazete, sendikaların aksine işveren örgütleri KEVE (Ticaret ve Sanayi Odası) ve OEV (Sanayici ve İşverenler Odası) liderlerinin tedbirlerden memnuniyet belirttiklerini yazdı.
Simerini manşetinde “Partilerin İyileşme Konusundaki 8 ‘Emri’... Sendikalar Dinamik Eylemleri Göz Ardı Etmiyor... AKEL Paketi Şerhli Kabul Etti” başlık ve spotlarını kullandı.
Habere göre, dün uzlaşılan ekonomik tedbirler sendikalarla tartışılmayacak, perşembe günü doğrudan meclisin onayına sunulacak.
Gazete, “Açık Yüzde 2,8’in Altına Düşerse Mekanizma’ya Gitmeyiz” başlıklı haberinde, Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın Köşk’teki toplantının ardından yaptığı açıklamada, dün kararlaştırılan tedbirlerle 2012 bütçe açığının yüzde 2,8’in altına düşeceğini belirterek bu tedbirlerle AB Destek Mekanizması’na girmeyecekleri konusunda iyimserlik belirttiğini yazdı.
Gazete, dünkü toplantıda çalışanlara fazla yüklenildiğini söyleyerek, iki yıllık maaş dondurulması tedbirinin paketten çıkartılmasını isteyen ve bu nedenle Anastasiadis’i kızdıran AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Köşk çıkışında açıklama yapmadığını, AKEL’in görüşlerini bugün açıklayacağını belirtti.
Habere göre Köşk’ten çıkışında ekonomiyi “büyük milli mesele” olarak niteleyen DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis, ekonomi konusundaki ilk hedefin başarılmış olduğunu, Maliye Bakanlığı ve siyasi parti temsilcilerinin katılımıyla kurulacak alt komitenin kamu harcamalarında daha fazla kesintiye gidilmesine ilişkin yeni tedbirler üzerinde çalışacağını, bu kesintilerin maaşlarla alakalı olmayacağını belirterek dün varılan uzlaşıyı olumlu diye niteledi.
DİKO Başkanı Marios Karoyan da, “ateşle oynuyoruz” uyarısında bulundu ve dün kararlaştırılan tedbirlerin 2012 bütçesinin meclis genel kurulunda oylanmasından önce yürürlüğe konulması gerektiğine dikkat çekti. Karoyan, “Kritik bir dönemeçteyiz, kaybedilecek zamanımız yok” uyarısında bulundu.
Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Genel Sekreteri Yoanna Panayotu, tedbirlerle ilgili görüşlerini meclise sunacaklarını belirtirken; EDEK Milletvekili Nikos Nikolaidis, Köşk’te geniş bir uzlaşı yakalandığını, ekonominin “ancak milli uzlaşı ile çözülebilecek bir milli mesele” ilan edilmesi gereğini dile getirdi
EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris de, Köşk’te alınan kararların sendikalarla tartışılmayacağını, doğrudan meclisin onayına sunulacağını kaydetti.
Altihai manşetine, “Uzlaşı ve Grevler” başlığını attı. Köşk’ten kamuda maaşların dondurulması, özel sektör çalışanlarının katkı yapması, şirket temettü (kar payı) vergilerinin artırılması, KDV zammı ve sosyal ödeneklerin kısılması kararı çıktığını yazdı.
Rum yönetiminin, dünkü uzlaşıdan sonra, Rum ekonomisinin AB Destek Mekanizması’na girmeyeceğinden umutlu olduğun, Maliye Bakanı’nın tedbirlerle bütçe açığının yüzde 2,8’in altına düşeceğini değerlendirdiğini yazan gazete, tedbirlerin doğrudan meclise götürüleceğini, SEK’in dinamik tepkiye hazırlandığını kaydetti.
Fileleftheros, “Üç Vitesli Tedbirler... Vergiler Şimdi, Kalkınma Tedbirleri Sonra, Eşel Mobil Haziran’da.... Başkanlık Köşkü’nde ‘Uzlaştılar’” başlıklı haberinde krizin ceremesini kamu ve özel sektör maaşlarının ödediğini, şimdilik sadece SEK’ten eylem kararı çıktığını, öteki sendikaların pazartesi günü yetkili organlarını toplayacaklarını yazdı.
Aynı gazete, “Köşeye Sıkıştık, Daha Fazla Dayanamayız” başlığıyla yansıttığı haberinde, ekonominin omurgasını oluşturan küçük ölçekli işletmelerin ümitsizlik içinde olduğunu bildirdi.
Gazete, “Küçük Ölçekli İşletmeler ve İşyeri Sahipleri Derneği” Başkanı Stavros Alambritis’i kaynak göstererek, toplam sayısı 67 bin olan küçük işletmelerin işletmecilerin yüzde 99,7’sini oluşturduğunu, her ay 96 küçük ölçekli işletmenin resmen kapandığını, ancak gerçekte kapanan işletme sayısının daha fazla olduğunu yazdı.
Habere göre, Şirketler Mukayyitliği verileri de, her ay 95-100 tüzel kişinin iflas ilan ettiğini gösteriyor.
Alambritis, vatandaş ve şirketler olarak 67 milyar Euro borçları olduğunu, borçlarının dondurulmasını talep ettiklerini ve taleplerinin kabul edilmesi halinde Rum yönetimine yıllık maliyetinin 3,5 milyar Euro olacağını söyledi.
Haravgi de manşetine “Sorumluluk Hakim Oldu... Mecliste Temsil Edilen Partilerin Katılımıyla Başkanlık’ta Kararlaştırılan Tedbirler Harcamalarda Tasarruf, Vergi Kaçakçılığının Önlenmesi ve Kalkınma Alanlarında” başlığını attı.