Futbolu Kafamıza Giymediğimiz Günler

Eralp Adanır

 

Bir belge bazan bin kelimenin yerini tutar.
Hani geçmişe hayıflanarak bugünün sorgusunu yaparken, “içi boş” eleştiri ya da “abartma” diyecek olanlara adeta bir şamar gibi gelir belgeler.
Bundandır ki her zaman söylediklerimin, yazdıklarımın bir belgesi bir kanıtı olmasına özen göstermişimdir. Aksi takdirde “genelin temelsizliğinin” içerisinde olur insan.
Spor Tarih dergimizin 6. Sayısının hazırlıklarını yaparken bu sayımızda futbolumuzun yıldızlarından ve Tükiye liglerinde en uzun süre Kıbrıs Türkünü temsil eden sevgili ağabeyimiz Osman Uçaner’le söyleştik. Yaşadıklarının anlatıldığı yazımızı meraklıları okur da, benim en çok etkilendiğim konulardan biri ve soru şu oluyordu: “eskiden olduğu gibi niye başaramıyoruz Türkiye Liglerinde ya da bir başka profesyonel ligde oynamayı?
Eminim bir torba sözcük, görüş, eleştiri... herşeyi sıralayabiliriz. Kimisi doğru, kimisi gerçeklerden kaçmanın mazereti, kimsi bir ayna gibi futbolumuza tutulan.
Arşiv taraması yaparken bir baktım karşıma şöyle bir başlık çıktı:
“Türkiye-Kıbrıs Türk Federe Devleti Milli Maçı, Birçok Kıbrıslı Futbolcunun Değerini Ortaya Çıkardı – Bazı Kulüplerimiz Kıbrıs’tan Futbolcu Transfer Edecek”.
Tarih: 13 Ocak 1977-Milliyet Gazetesi sayfa:11
Bugün hep hayalini kurduğumuz, bu toplumun yeni temsilcilerini Türkiye Liglerinde görmenin kapısı aralanmıştı 1977 yılının Ocak ayında. Hani bizim gazetelerde bu başlık atılsaydı; kendi kendimizi övüyoruz derdim de; Türkiye’nin hatırı sayılır gazetelerinden Milliyet’ten bahsediyoruz.
Bugün sizlerle bu köşede bu belgeyi paylaşacağız, fazla söze ve yoruma gerek duymadan:

“Necati Karakaya-Milliyet Gazetesi 13 Ocak 1977.

Türkiye kulüpleri bu yıl, Kıbrıs’tan futbolcu transfer edecektir. Türkiye-Kıbrıs Türk Federe Devleti milli maçı, birçok Kıbrıslı futbolcunun değerini ortaya çıkarmıştır.
Türkiye kulüplerinin yöneticileri, Kıbrıs’tan futbolcu transfer etmek üzere gerekli çalışmalara başlamıştır. Yöneticiler, Kıbrıs’tan dönen federasyon mensupları, antrenör ve yazarlardan bilgi almışlardır.
Türkiye kulüplerinin yöneticileri, Kıbrıs liglerini yakından takip edeceklerini belirtmişlerdir. Türkiye’de üzerinde en çok durulan isimler santrafor Ali Çetin, sağ açık Erbay, sol açık Derviş, stoper Tüzün ve sol bek Salih’tir. Kaleci Mustafa’nın Türkiye ligi takımlarında oynayan pek çok kaleciden daha teknik ve çevik olduğu da belirtilmektedir.
Türkiye adına maçı izleyenlerden bazı yöneticiler, Türkiye’de halen Ali Çetin fiziğinde bir santrafor bulunmadığını belirtmişlerdir. Ali Çetin bu izleyicilerden, fiziği, sürati ve topa vuruşları, yırtıcılığı ile tam not almıştır. Sağ açık Erbay top kontrolü, sürüşü ve ortaya dalışları ile ilgi toplamıştır.
 

KIBRIS’TA İKİ BAŞARILI ANTRENÖR

Kıbrıs Türk Federe Devleti hudutları dışında kalan tüm kulüpleri kendi bölgesinde toplamıştır. Şimdi Kıbrıs’ta üç ligde 34 takım mücadele etmektedir. Birinci ligde 19, ikinci ligde 12 ve üçüncü ligde 10 takım bulunmaktadır.
Kıbrıs’ta başarı sağlayan antrenörler arasında Türkiye’de A kursunu bitiren Günay Caymaz da vardır. Takımına modern futbol oynatmaktadır. Bu antrenör değerini, Türk Milli Takımı önünde verdiği taktikle göstermiştir.
Kıbrıs’ta başarı gösterem ikinci antrenör Hüseyin Mevlit’tir. Türkiye’deki seyirciler Hüseyin’i, Feriköy ve Beşiktaş forması altında çıkardığı güzel oyunu ile tanımaktadır. Türkiye’de Kıbrıslı Hüseyin olarak tanınan bu antrenör, halen Gönyeli takımını çalıştırmaktadır. Gönyeli takımı, Kıbrıs Tür Federe Milli Takımına 4 futbolcu vermektedir. Bunlar arasında santrafor Ali Çetin ve sol açık Derviş de bulunmaktadır...

ONUR KANATLI TÜRKİYE’DE MAÇ YÖNETECEK

Türkiye-Kıbrıs Türk Federe Devleti milli maçını yöneten hakem Onur Kanatlı, Türkiye’ye davet edilecektir. Mükemmel bir hakem olarak federasyonun dikkatini çeken Onur Kanatlı, Türkiye’de maç yönetecektir. Gönyeli’de uzun süre futbol oynayan Onur Kanatlı, antrenörü Hüseyin Mevlit’in teşviki ile hakemliğe başlamıştır.”