Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), uzun zaman önce planladığı yeni hastane ve çeşitli sağlık merkezleri projesini YENİDÜZEN ile paylaştı
Didem MENTEŞ
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) uzun zamandır hayata geçirmeyi planladığı yeni hastane ve sağlık merkezleri için düğmeye bastı. Özelde Girne, genelde de tüm adaya çeşitli ve farklı sağlık hizmeti vermeye hazırlanan GAÜ, hazırladığı projesinin temellerini en geç Haziran 2015’de atmaya hazırlanıyor.
Zeytinlik bölgesinde kirasında bulunan bir arazi için geçmiş UBP Hükümeti döneminde ihaleye girerek karşılarına çıkarılan tüm zorluklara rağmen ihaleyi kazanan GAÜ, şimdiki Hükümet döneminde Vakıflar İdaresi’ne başvurarak projeyi hayata geçirmek için Bakanlar Kurulu tarafından gerekli izni aldı. GAÜ’ye yatırımı 75 milyon Euro’ya mal olacak olan, asgari 300 kapasiteli hastane ve diğer sağlık merkezleriyle ilgili olarak Girne Amerikan Üniversitesi CEO’su Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, YENİDÜZEN’e bilgi verdi.
Tıp Fakültesi’nden Madde Bağımlılığı ve Rehabilitasyon Merkezi’ne kadar…
Vehbi, GAÜ olarak yaklaşık 10 yıl önce sağlık alanında hizmet vermek için stratejik plan yapıldığını, üniversite hastanesi başta olmak üzere, Tıp Fakültesi, Geriyatri, Madde Bağımlılığı ve Rehabilitasyon Merkezi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Welness Center ve Konferans Salonu gibi yatırımları hayata geçireceğiz.
Bir süre farklı yatırımlara yöneldikleri için projenin ertelendiğini söyleyen Vehbi, daha sonra kendilerinin kirasında olan bir arazinin UBP Hükümeti döneminde ihaleye çıktığını ancak ihalede 5 yıldızlı otel ve bir kompleks şartı olduğunu belirtti.
Vehbi “O dönem Hükümete de Vakıflar İdaresi’ne de adeta yalvardık. Bu arazinin yeşil bir alan olduğunu ve burayı ya tarım arazisi olarak bize bırakmalarını ya da birçok aktivitenin yapılabileceği bir yeşil park alanı yapalım dedik. Buna itibar edilmedi. Ancak yine de ihaleye girdik ve bin bir entrikaya rağmen ihaleyi kazandık. Biz oraya hiçbir zaman beton yığını yapmak istemedik. O beton yığının bedeli çok ciddi sayıda ağaçtı” dedi.
Proje bitmiş durumda
Asım Vehbi, hükümet değişiminden sonra söz konusu yer için başvuruda bulunduklarını belirterek, Vakıflar İdaresi’ne ‘en az ağaç olan’ yere hastane projelerini hayata geçirmek istediklerini aktardıklarını söyledi. Vakıflar İdaresi Başkanı Rauf Ersanal’a teşekkür eden Vehbi, Ersenal’ın desteği ve yönlendirmesiyle, o dönemdeki ihale sonucu yapılan kira sözleşmesinde tadilat yapılarak hastane yapımının önünün açılmış olduğunu aktardı.
Modüler bir proje olan hastane projesinin bitmiş durumda olduğunu aktaran Vehbi, bürokratik nedenlerden dolayı hayata geçirilmesinin zaman açısından sorun olabileceğini belirtti.
Vehbi, Bakanlar Kurulu kararında yer alan Haziran 2015’den önce bu projenin başlayacağını dile getirdi.
Kompakt bir hastane
GAÜ’nün bu projeye iki boyutlu baktığını söyleyen Asım Vehbi, şunları aktardı:
“İlk boyut tamamen adanın, Girne’nin ihtiyacı olan kopmak bir hastane olacak. Bu hastanede hemen hemen poliklinik hizmetleri verilecek. Bu poliklinik hizmetleri dışında özellikle iki alanda ön plana çıkacağız. ‘Doğum öncesi, doğum, doğum sonrası ve çocuk… Bir de yaşlı hizmetleri olan pediatri ve geriatri alanlarında hastanemiz ön plana çıkacak. Acil hizmetinden tam teşekkülü tanı merkezine kadar her alanda hizmet verilecek. Tam donanımlı bir hastane olacak”
Bu süre içerisinde çalışmaların yapıldığını ve Tıp Fakültesi açılıp açılmaması konusunda düşünceler oluştuğunu ve sonunda ideal bir model ortaya çıktığını aktaran Vehbi, üniversite hastanesini
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi grubu ile birlikte yürüttüklerini, aynı gruba dahil olan İstanbul Bilim Üniversitesi ile de ortak bir Tıp Fakültesi açılmasının gündeme geldiğini aktardı.
İlk 2 yıl GAÜ’de ardından İstanbul…
Vehbi, tıp fakültesiyle ilgili olarak öğrencilerin hazırlık artı ilk iki yılını GAÜ’de, dört yılını ise İstanbul Bilim Üniversitesi’nde eğitim görülmesi yönünde YÖK’e başvuru yaptıklarını söyledi.
Ancak bununla ilgili bir sorunla karşılaştıklarını belirten Vehbi, “YÖK bize ancak iki tıp fakültesi iş birliği yapabilir dedi ve bizim kendi tıp fakültemizi kurmamızı söyledi. Dolayısıyla biz de bu yönde adımlarımızı atıyoruz” dedi.
2015 yılında GAÜ Tıp Fakültesini kurmak amacıyla girişimleri başlattıklarını vurgulayan GAÜ CEO’su Asım Vehbi, “amacımız Eylül 2015’de öğrenci almak” diye belirtti.
Tıp Fakültesi’nin İngilizce dilinde olacağını vurgulayan Vehbi, hem yerli hem Türkiye’den hem de yabancı öğrencilerin yer alacağı bir program olacağını aktardı. Vehbi, ilk iki yılını GAÜ’de, dört yılını ise İstanbul Bilim Üniversitesi’nde yürütülecek model için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
Öğrenci alımları
Fakülteye öğrenci alımı konusunun iki boyutlu olduğunu aktaran Vehbi, şunları ifade etti:
“Birinci boyut Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik olan tarafıdır. YÖK’den üniversiteler kontenjan talep eder, YÖK’de tüm ihtiyaç ve imkan durumuna bakarak o kontenjanın çerçevesinde daha az ya da aynısını kabul veya ret eder. Bizim ilk yıl için hedefimiz 50 öğrenciydi, bunu süreç içerisinde 100’e çıkarmaktı. Yabancı öğrenci konusunda standartlar yüksek olması için 50 öğrenciyle sınırlandırmayı planladık. Dolayısıyla ada dışından 100 kontenjan olarak başlangıç düşündük. Ada içerisinde biraz da başarıya odaklı en fazla 10-15 arası ama bunun arası olmazsa daha da az standartlarda bir rakam düşündük. Bizim üniversitemizde toplam öğrenci nüfusu ile yerli öğrenci nüfusunu karşılaştırırsak, aşağı yukarı % 12-13 bir rakama ulaşırsınız. Bunun dışında yerli öğrenciye daha düşük bir kontenjan ayırmak haksızlık olur diye düşünüyoruz. Tıp fakültesine talep ve akademik beklenti yüksek olduğu için GAÜ Burs Sıralama Sınavı değil ayrı bir sınav uygulaması düşünüyoruz. Ya da A-Level ve benzeri merkezi sınavlara yüksek başarı gösteren kişileri de kabul edeceğiz.
Hem yurt içinden hem yurt dışından uzmanlar görev alacak
Tıp Fakültesi açısından akademik başlık ile öğretim görevlilerinin yer alabileceğini aktaran Vehbi, hastane bölümüne ise başta Türkiye olmak üzere ülkemizden de akademisyenlerin getirileceğini aktardı. Hastane projeni hazırlarken ilk günden beri yerli doktorlarla çalışma yönünden hazırlandıklarını vurgulayan Asım Vehbi, “hatta doktorlarımıza ortalıklar daveti yaptık hatta bu davetimiz hala geçerlidir. Prensipte anlaştığımız doktorumuz da vardır. Yerli doktorlarımızla işbirliği içerisinde buradaki sisteme veya adadaki kişilere rağmen onların karşısında bir sistemle değil, onlarla birlikte sağlık sistemini nasıl yükseltilirizdir aklımızda olan” dedi.
Sosyal Sigortalar Kurumu’nun Türkiye’de Kıbrıs’a kapıları açtığını ve hastane açılırken kurumun beklentileri ve kriterlerini, aynı şekilde tıp fakültesi açarken de adanın üniversite hastanesi şartlarının projede değerlendirildiğini vurguladı.
Bu projenin özellikle GAÜ yönetimi olarak kendilerini ayrı bir heyecanlandırdığını söyleyen Asım Vehbi, bunun da yurt dışında mesleğini sürdüren başarılı doktorlarla prensipte anlaşarak, yeniden adaya dönmeleri ve mesleklerini icra etmeleri olduğunu açıkladı.
Madde Bağımlılığı ve Rehabilitasyon Merkezi
Madde Bağımlılığı ve Rehabilitasyon Merkezi konusunda da yine İstanbul Florence Nightingale Hastanesi iş birliğiyle hayat geçirileceğini söyledi. Önemli uzmanlarla görüştüklerini belirten Vehbi, bu merkezin ‘alışkanlıkları bırakma merkezi’ olacağını vurguladı. Madde Bağımlılığı ve Rehabilitasyon Merkezi projesinin kendileri için çok önemli olduğuna vurgu yapan Vehbi, ana binanın yanında kendi içinde çevrili bir şato şeklinde bir merkez olarak projelendirildiğini söyledi. Kuzey Kıbrıs’ın yanı sıra Güney Kıbrıs, Türkiye ve Avrupa’dan bu merkeze gelecek bir potansiyel olduğuna dikkat çeken Asım Vehbi, “ülkemizde de böyle bir ihtiyaç söz konusudur. Kendi insanımız burada tedavi olmak isterse, sessiz sedasız tedavi olma imkanı vereceğiz” dedi. .