Didem MENTEŞ
Ülkedeki ‘gaz’ satışlarında rekabet yaşanacak… Ülkede faaliyet gösteren Alpet Kıbrıs şirketine ‘gaz’ ithal izni verilirken, başka bir şirket ise tüp gaz dolum tesisi açmak için başvuruda bulundu.
Kıbrıs Türk Petrolleri monopolünde yıllardır ülkeye gaz ithal edilirken, Hükümet bir süre önce Alpet Kıbrıs’a gaz ithal etmesi için izin verdi.
Öte yandan 7- 8 ay önce Kıbrıslı iş insanı Salih Kayım tarafından yeni gaz dolum tesisi kurulması için Lefkoşa Kaymakamlığı’na müracaat yapıldı. Lefkoşa- Güzelyurt anayolu üzerinde Yılmazköy’de 80 dönüm bir arazide kurulması planlanan tesis için kaymakamlıktan henüz onay çıkmadı.
Yetkililer açıkladı
YENİDÜZEN’e konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Emin Birgen, ülkeye ‘gaz ithali’ için bir önceki Hükümet döneminde ön izin alındığını, tesisin finişine doğru da ithal iznininkuruma verildiğini açıkladı. Kıbrıs Türk Petrolleri gibi ALPET şirketinin de ülkeye gaz ithal edeceğini ve tüp gaz dolum şirketlerine satışını sağlayacağını aktardı.
Yeni tüp gaz dolum şirketi kurulacağıyla ilgili ise YENİDÜZEN’e konuşan Lefkoşa Kaymakamı İbrahim Basri, şirket tarafından 7- 8 ay önce tüp gaz dolum şirketi kurulması için müracaat yapıldığını ama teknik dairelerden henüz ‘uygunluk’ görüşü alınmadığını açıkladı. Uygunluk görüşü alınması halinde projeye onay verilebileceğini söyleyen Basri, şuanda verilmiş herhangi bir izin olmadığının altını çizdi.
Kayım, “rekabet başlayacak” dedi
YENİDÜZEN’e konuşan Energy & Energy isimli şirketin direktörü Salih Kayım, tüp gaz dolum tesisi için 2012 yılında başvuru yaptıklarını belirterek, tesis için ön izin alındığını ve çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Tesisin Yılmazköy’de 80 dönüm arazi üzerinde kurulacağına değine Kayım, “gerçekten tüp gazda rekabet başlatmak istiyoruz bu fiyatları da yansıyacak, o yüzden adayız…” dedi.
Jetgaz ‘tüp gaz dolum tesisi’ konusunda sitem etti
Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan Jetgaz Direktörlerinden Erten Necat, Hükümet tarafından yeni bir tüp gaz dolum tesisi kurulması için düğmeye basıldığını belirterek, şuanda hizmet veren 3 gaz dolum şirketinin batırılmak istendiğini söyledi. “Tüp satış olayı artmadığı için, tüp dolduran şirketleri artırırsan bu defa her şirketin doldurmakta olduğu tüp miktarı düşer, bu kez maliyetler yukarı doğru çıkar ve emniyet için yapılması gereken yatırımlardan şirketler feragat eder” diyen Necat, ülkede ‘enerji ve gaz’ politikasının olmamasını eleştirdi.
Bu arada YENİDÜZEN’in ulaştığı İntergaz yetkilileri, yeni tüp gaz dolum tesisi konuyla ilgili daha sonra bir basın açıklaması yapacaklarını ifade etti.
Energy & Energy Şirketi Direktörü Salih Kayım:
“Ön izinler alındı, tüp gazda rekabet başlayacak”
YENİDÜZEN’e konuşan Energy & Energy isimli şirketin direktörü Salih Kayım, tüp gaz dolum tesisi için 2012 yılında başvuru yaptıklarını belirterek, tesis için ön izin alındığını ve çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Kayım, tüp gazda rekabetin başlayacağını dile getirdi.
Kayım, şunları söyledi: “2012 yılında başvurumuzu yaptık ve bir taslak proje sunduk. Yılmazköy’de 80 dönümlük bir arazi üzerinde, yerleşim yerinden çok uzakta. Ülkemiz büyümekte olan bir ülke, hayatımızı ticaretle idame ettiririz. Bu konuda bir yatırım yapmayı düşündük. Gaz tüketimi de hat safhada. Biz 18 yıldır restorancılık yapıyoruz. Tükettiğimiz gaz oranlarını da görüyoruz. Ülkede elektrik ve gaz ihtiyacı da her gün artmaktadır. 2012 yılından beri izinleri almak için uğraşıyoruz. Ön iznimiz var, müracaatlarımızı yaptık çalışmalarımız devam ediyor. Gerçekten gazda rekabeti başlatmak istiyoruz. Piyasa paylaşılmış durumdadır. Birisi piyasanın %48’ini birisi % 42’sini, % 10’da diğer tutar. Birini ararsınız sizin tanklarınız bizim değil, diğer şirketi arayın doldursun ya da bayramdır tatildir denilip getirilmiyor. Gerçekten gazda rekabet başlatmak istiyoruz bu fiyatları da yansıyacak, o yüzden adayız…”
Jetgaz Direktörü Erten Necat:
“Bizi batırmak için ellerinden geleni yapıyorlar”
YENİDÜZEN’e konuşan Jetgaz Direktörlerinden Erten Necat, Hükümet tarafından yeni bir tüp gaz dolum tesisi kurulması için düğmeye basıldığını belirterek, şuanda hizmet veren 3 gaz dolum şirketinin batırılmak istendiğini söyledi.
Bir şirkete tüp gaz dolum tesisi kurulması için izin verildiğini söyleyen Erten Necat, bu durumun diğer şirketlere zarar vereceğini söyledi. Erten Necat, şöyle konuştu: “Bir şirkete gaz dolum tesisi kurulması için izin verildiğini duyduk. Burada konu vermek yada vermemek olayı değildir. Konu bu izni hangi şartlarda veriyorlar, niçin veriyorlar, neyi dikkate alarak veriyorlar? Çünkü ondan sonra hep beraber batacağız. Devlet yetkilileri şunu bilmiyor. Farz edelim ki siz gaz dolum tesisi kurmak istiyorsunuz. Size, ‘ Çok şahane çok büyük getirisi var, işte bu kadara mal olur. Bir tüp senede 10- 12 defa döner’ derler. Bir hesap bir kitap size bunu fizibil gösterirler. Fakat gerçekten bunu bir tüp senede 1.5- 2 defa ya döner ya dönmez. Dolayısıyla o yapılan hesaplar iş bittikten sonra yanlış olduğu öğrenilir ama iş işten geçmiş olur. Önemli olan konu tüp satış olayı hiç artmadı. Tüp satış olayı artmadığı için, sen tüp dolduran şirketleri artırırsan bu defa her şirketin doldurmakta olduğu tüp miktarını düşürün, maliyetleri yukarı doğru çıkarın ve emniyet için yapılması icat eden yatırımlardan şirketleri feragat ettirin. Çünkü kazanmıyor, kazanmayınca ilk keseceği nokta emniyet için ayıracağı paydır. Ansızın bir izin veriliyor. Neden kapalı kapılar ardında yapılıyor. Bu tamamen hükümettekilerin karar verdiği olaylardır. Hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Çünkü olmuş olsa konu Devlet Planlama Örgütü (DPÖ)’ye gitmesi gerekir. DPÖ’ye sorulursa 2 tane gaz dolum tesisinin bile çok olduğunu söyleyecek. Çünkü yalnız biz Jetgaz olarak bu adanın tüm gazını karşılayabilecek kapasitedeyiz. Neden? Çünkü yaz aylarında % 6-8 kapasiteyle çalışırız. Hal böyleyken bir şirkete daha veriliyor? Neden veriliyor? Fiyatları düşürmeye çalışacaklar, yüksektir fiyatlar? Böyle bir olay yok. Çünkü Koop-Gaz ellerindedir. Kooperatife ziyanına bile sattırırlar. Bizi batırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Kıbrıs kökenli üç tane şirket kaldık, bizi de bitirmeye çalışıyorlar. Bu yeni gaz dolum tesisini Lefkoşa- Güzelyurt anayolu üzerinde bir araziye kurulacağını duyduk. Bu araziye büyük tankerler gaz nasıl gelip gidecek. Bunun çıkaracağı problem çok büyüktür. Güzelyurt’ta isterlerse bu tankerler Güzelyurt’a mı gidecek yoksa hepimizi toplayıp Mağusa Boğazı’na mı götürmeleri lazım. İnsanların yoğun olduğu yerlere gaz dolum tesisi kurulmaması gerekiyor. Rum tarafında gaz, benzin gibi şirketlerin şehirden uzak elektrik santralinin yanına gitmeleri gerekiyor. Bizde hala hiçbir politika yok. Rum tarafındaki gibi ciddi bir plana ihtiyaç vardır. Biz bunu önümüzde 5- 10 sene görmesi lazımdır”