GECİKMİŞ BORÇLARA OYÇOKLUĞU

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, çalışma yaşamı ile ilgili affı öngören Gecikmiş Sosyal Güvenlik Prim Borçları ve Gecikme Zamlarının Ödeme Planı İle İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Tasarısı ile Gecikmiş Sosyal Güvenlik Prim Borçları ve Gecik

 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, çalışma yaşamı ile ilgili affı öngören Gecikmiş Sosyal Güvenlik Prim Borçları ve Gecikme Zamlarının Ödeme Planı İle İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Tasarısı ile Gecikmiş Sosyal Güvenlik Prim Borçları ve Gecikme Zamlarının Ödeme Planı İle İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Tasarısı’nı oyçokluğuyla onayladı.

AF YASA TASARILARI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu ilk olarak Gecikmiş Sosyal Güvenlik Prim Borçları ve Gecikme Zamlarının Ödeme Planı İle İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Gücünde Kararname’yi görüştü.

Çalışma yaşamı ile ilgili affı öngören ve Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde tasarı haline getirilen Gecikmiş Sosyal Güvenlik Prim Borçları ve Gecikme Zamlarının Ödeme Planı İle İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Tasarısı hakkındaki raporu UBP Milletvekili Mutlu Atasayan okudu.

YORGANCIOĞLU

Tasarı hakkındaki ilk sözü CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu alarak, Van’da meydana gelen depremde yaşamını yitirenlere rahmet ve yaralananlara şifa diledi.

Mersin Valisi’nin KKTC hükümeti ile protokol imzalandığına dair basında çıkan habere de değinen Yorgancıoğlu, protokolün eşitler arasında imzalanması gerektiği üzerinde durdu.

“Biz siyasal irademizi böyle mi gösteriyoruz” diye soran Yorgancıoğlu, bunun düzeltilmesini istedi.

Yorgancıoğlu, getirilen yasaların çalışanlara olumlu etkilemeyeceğini de savundu.

27 Kasım’da yapılması planlanan nüfus sayımının ertelendiğine dair duyumlar da aldığını ileri süren Yorgancıoğlu, yeni sayım tarihinin belli olmadığını ve nüfus sayımı yapılmadan bu yasaların geçirilmemesi gerektiğini söyledi.

Bir önceki çalışma bakanının da af çıkardığını ve yararlı olmadığını söylediğini savunan Yorgancıoğlu, sürekli af çıkararak yatırım yapanların kendilerini aldatılmış hissetmelerinin sağlanmasının doğru olmadığını söyledi.

Meclisin hergün ülkede meydana gelen cürüm olaylarıyla ilgili hesap tutması gerektiğini belirten Yorgancıoğlu, “İşsiz insan bu ülkede ne kadar geçinecek?” diye sordu.

Güney Kıbrıs’ın izinsiz işçi çalışan işverenlere para ve hapislik cezası getiren yasa hazırlamakta olduğuna da dikkat çeken Yorgancıoğlu, KKTC’de ise bunun yapılmamakta olduğunu söyledi.

Yasa Tasarısının ülkede 6 ay süreyle sorgusuz sualsiz kalabilme hakkı veren bir tasarı olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, bu anlayışla ülkenin yönetilemeyeceğini savundu.

“Afla ülkede denetim mümkün değil” diyen Yorgancıoğlu, CTP döneminde de yapılamadığını söyledi.

Yorgancıoğlu, yasanın geri çekilmesini ve sayımdan sonraya bırakılmasını, vatandaşlık yasası yapılmasını istedi.

SOYER

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de Van’daki depreme de değinen ölenlere Allahtan rehmet, yaralananlara acil şifa diledi.

Soyer, depremzedelere destek olacak organizasyonlar yapılmasını diledi.

Sosyal Sigortalarla ilgili tasarının komiteden oybirliği ile geçtiğini ve meclisten de geçeceğini hatırlatan Soyer, insanların ödeme güçlüğü içine neden düştüğünün yasa tasarısından daha önemli bir konu olduğunu söyledi.

2004’de Sosyal sigorta primlerinin cezalarını düşüren bir yasa getirdiklerini ancak gerekçelerini de ortaya koyduklarını anlatan Soyer, bugün de hükümetin sosyal sigorta primlerinin ödenemeyerek birikmesine neden olan sebeplerin öncelikle izah edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun açıklamalarını da eleştiren Soyer, zamanında kendisinin Cumhurbaşkanı Denktaş’ın müdahalelerinden şikayet ederken şimdi kendisinin hükümete müdahale etmekte olduğunu, 19 yıllık başbakanlığı döneminin hesabını vermesi gerektiğini iddia etti.

ÇAKICI

TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, çalışma hayatının yeterince denetlenmediğini savunarak, önlemlerin alınması gerektiğini, insanların primlerini neden ödeyemediğinin düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Aflarla kangrenin ortadan kaldırılamadığını söyleyen Çakıcı, 8 çocuğu olan ve iş kazasında ölen işçinin durumunu da tekrar sordu.

Çakıcı, bu tasarılara olumlu oy vereceklerini de vurgulayarak, belediye başkanlarının seçim kazanabilmek için çalışanların primlerini ödemediklerini de savundu.

Daha sonra gruplar arası varılan mutabakat gereği yasa tasarıları madde madde görüşülerek bütünü oylandı.

Gecikmiş Sosyal Güvenlik Prim Borçları ve Gecikme Zamlarının Ödeme Planı İle İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Tasarısı 31 kabul oyuna karşılık DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın ret oyuyla oy çokluğu ile geçti.

Genel Kurul daha sonra, Gecikmiş Sosyal Sigorta Prim Borçları ve Gecikme Zamlarının Ödeme Planı İle İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin Yasa Tasarısı da 27 kabul oyuna karşılık 1 ret oyu ile onaylandı.

Oylamaların ardından Genel Kurul çalışmalarını tamamladı. Genel Kurul’un sonraki birleşimi 27 Ekim Perşembe günü yapılacak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arşiv Haberleri