Gelincik'teki "su” eyleminde gerginlik

Pankartlarla eylem yerine gelen köylüler, kuyudan bir üreticinin arazisine giden su borularını sökmeye çalıştılar.

 

İskele’ye bağlı Gelincik köyünde bugün “su” eylemi yapıldı. Gelincik Köyü Sulama Birliği’ne ait su kuyusundan, başka bir bölgeden gelen bir enginar üreticisi tarafından suların ticari amaçlı kullanıldığı gerekçesiyle bölge halkı eylem gerçekleştirdı. Pankartlarla eylem yerine gelen köylüler, kuyudan söz konusu üreticinin arazisine giden su borularını sökmeye çalıştılar.

 Bölgede güvenlik önlemleri alan polis köy halkına engel olmaya çalıştı. Polis ve eylemciler arasında kısa süreli arbede yaşandı . 

Eylem günü öncesinde, YENİDÜZEN’e konuşan Gelincik Köyü Sulama Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Talay, Gelincik ve çevre köylerdeki üreticilerin yıllardır mevcut suyu kullandığını, ancak Alaniçili enginar üreticisi Halil Nizam’ın,  “parselden suyu çıkarma izni olmaksızın” kilometrelerce öteye suyu götürüp enginar üretimi yaptığını iddia etti.

YENİDÜZEN’in ulaştığı enginar üreticisi Halil Nizam ise tüm iddiaları yalanlayarak, tüm izinlerinin bulunduğunu ve yasa dışı bir uygulama olmadığını savundu. 

YENİDÜZEN’e konuşan Gelincik Köyü Sulama Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Talay, Gelincik ve çevre köylerdeki üreticilerin yıllardır suları kendileri için kullandığını ancak Alaniçi’nden gelen bir enginar üreticisinin  “parselden suyu çıkarma izni olmadan” kilometrelerce öteye suyu götürüp enginar ekimi yaptığını iddia etti.

“Suyu götürüp enginar üretiyor”

Gelincik Sulama Birliği Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Talay, şu iddialarda bulundu: “1983 yılında köy halkı için  Gelincik Sulama Birliği kuruldu. Birlikten herkese 3- 4 dönüm sulu arazi verilmiştir. Soğan, patates, domates gibi herkes birşeyler ekiyor. Alaniçi’nden gelen bir enginar üreticisi gelip, birliğin tesisi yanında 4-5 dönüm bir tarla satın alıyor ve kaçak kuyu kazıyor. Kazdıktan 2 gün sonra artezyen kuyu izin alıyor. Kaçak kazıyor, ben polisle müdahale ediyorum, polis durduruyor ve Bakanlık iki gün içinde adama izin verdi. Bakanlık kuyu kazmasına izin verdi ama parselin dışına suyu çıkaramayacağına ve satamayacağına dair bir yazı verdi. Bu kişi suyu çıkardı, kilometrelerce ileri götürdü ve enginar ekti”

YENİDÜZEN’in ulaştığı enginar üreticisi Halil Nizam ise tüm iddiaları yalanlayarak, tüm izinlerinin bulunduğunu ve yasa dışı bir uygulama olmadığını savundu. 

 “Polis dava okudu ama suyu götürdü”

Talay, “Polis kendisine dava okudu ve kaymakamlık şikayetçi oldu. Ama bu insan yeniden bu suyu götürdü. Biz kaymakamlığa şikayette bulunduk ama bir şey yapılmadı. Sorumlu kaymakamdır” iddialarında bulundu.

Bu arada kaymakamlığına intikal eden mesleyle ilgili olarak bilgi almak üzere biçok kez aradığımız İskele Kaymakamı Kemal Yılmaz’a ulaşamadı.

 

Nizam: “Her şeyimiz yasaldır, iddialar asılsızdır”

Enginar üreticisi Halil Nizam ise tüm iddiaları yalanlayarak, tüm izinlerinin bulunduğunu ve yasa dışı bir uygulama olmadığını savundu. Nizam, şu savunmayı yaptı: “Su kuyusu İskele Kaymakamlığının verdiği izinle kazılmış bir kuyudur. Ortağımız Esat Nurçin adına verilmiş bir izindir, tarlada onundur. Bir uçtan bir uca ekilen bahçeler hep parsel dışına çıkar. Parsel dışına çıkmayan bahçecilik olmaz zaten. ‘Parsel dışına çıkılmaz’ izni ada genelinde verilen bir yazı olup İngiliz döneminde kalan bir yasadır. Parsel dışına çıkmadığı anda bahçecilik sınırlandırıldı demektir. İskele’de 6 ortağız ve ekeceğimizi alan kişi başına 25 dönüm düşer. Aybı İskele hudutları içerisinde 400 dönüm eken tek şahıs var. Hepsi parsel dışına çıkar. Bu yasayı İskele Kaymakamlığı uygulayacaksa hepsine uygulasın, gelsin bize de uygulasın. Polis bana dava okumadı, sadece ifademi aldı. Yapılan iddiaların hepsi asılsızdır. Bu insanların bahçecilik yapsınlar diye bahçelerinde vanaları vardır ama kimse ekim yapmaz. Bu eylemi yapacak olanlar bizi köye götürdü. 3-4 kişi bütün tarlaları gezdirdiler. 3.5 kilometre deniz kenarına su getireceklerini söylediler. Biz baktık bir sürü ortak var, vazgeçtik ve kiralamalarını istedik çünkü tehlikeli gördük.  Tarlası olan 15 kişidir. Dönüm başına 500 TL istediler. Biz kurtarmadığı için kiralamadık. Biz de ondan sonra Esat Nurçin ile anlaştık. 150 dönümlük bir arazidir. Bu işi ben, 4 oğlum ve Esat Nurçin yaparız.  Biz onlarla yapmadık diye şimdi eylem yapar. Bizi şikayet eden Ahmet Talay 3 kilometre dağı aşar, denizin kenarına patates eker. Uygulanacaksa yasa herkese uygulansın. Bizim her şeyimiz yasaldır. Yasa dışı hiçbir hareketimiz olamadı, bundan sonra da olmaz”

 

 

FOTOĞRAFLAR: AYŞE GÜLER

 

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri