Necmi Belge
Şubat 2013 tarihinde, Eyyüp Zafer Gökbilen’in KKTC Milli Olimpiyat Komitesi (MOK) başkanlığında istifasının ardından, gerçekleşen olağan genel kurulda seçilen yönetim kurulu tarafından KKTC MOK başkanlığına seçilen Serdar Savim ile KKTC MOK’un yeniden yapılanma konusundak gelinen noktayı konuştuk.
Başkan Savim, 2013 Şubat ayından beri yeniden yapılanma konusunda çalışmalara devam ettiklerini, tüm toplumu kucaklayacak yeni bir tüzük konusunda yoğun bir tempoda çalıştıklarını söyledi.
“Son noktaya doğru yol aldık”
İlk önce, KKTC MOK’un temel üyeleri olan spor federasyonlarını KKTC MOK’a üye yaptıklarını ve oluşturdukları dile getiren Savim, çalışma komitesiyle de başta yeni bir tüzük olmak üzere diğer sivil toplum örgüleriyle istişare ederek son noktaya doğru yol aldıklarını belirtti.
Gelişmiş ülklelerde, sporu Milli Olimpiyat Komitelerinin yönettiğini anımsatan Savim, sporun siyasi rant aracı olmaması için KKTC MOK’unda aynı rolü üstlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Savim devamla, MOK’un spor yönetiminde ve uluslararası organizasyonlarda baş rolü üstlenmesi gerektiğini ifade ederken, sporun oy avcılığı aracı olmaması için, icraatları denetleme görevini üstlenmesi gerektiğini vurguladı.
“MOK belirleyici bir rol oynamalı”
KKTC MOK yeniden yapılanırken, ülke sporunu yönlendirmek ve yönetmek için, spor federasyonları temsilcileri, üniversitelerin sporla ilgili akademisyenleri, spor yazarları ve spora hizmet eden eski sporcu ve yöneticilerden oluşan bir genel konseyin oluşmasının en önemli hedef olduğunu belirtti.
Savim, Spor Üst Danışma konseyinde KKTC MOK bir sivil toplum örgütü olarak, belirleyici bir rol oynaması gerektiğini ileri sürdü.
Bu noktada, oy kaygısı ile sporu tamamen siyasetin içine sokan Spor Bakanlığı’nın da işlevinin sorgulanması gerektiğini ifade eden Savim son olarak, Spor Bakanlığının tüm harcamalarını denetleyen Spor Dairesi’ne bağlı Bilgi İşlem Merkezi’nin kapatılmasını eleştirdi.
Savim, söz konusu harcamlarda şaibeli olan naylon faturalar ve kendi söylemiyle sahte gerekçelerle yapılan harcamaların sorgulanması ve halkın denetimine açılması gerektiğini ileri sürdü.
“Dopinge karşı en etkili güç MOK’tur”
Son günlerde medyada yer alan NAC isimli bir kuruluşun doping testi yaptırmadan KKTC’de sözde uluslararası bir müsabaka yapması konusunda konuşan Savim, dünyada Milli Olimpiyat Komitelerinin dopingle mücadeleyi bünyelerine aldığını anımsattıktan sonra, dopinge karşı en etkili gücün Milli Olimpiyat Komiteleri olduğunu belirtti.
Gerek uluslararası, gerekse ulusal etkinliklerde doping testine karşı çıkanların insanlık suçu işlediklerinini ileri süren Başkan Savim, dopingle mücadelenin Milli Olimpiyat Komitelerinim temel görevi olduğunu sözlerine ekledi.