Dereboyu’nda farklı ve gözde mekân adayı
Zekai Altan
El değişen mekânlar her zaman farklı bir imaj yaratır. Farklı ve olumlu imajlar her zaman dikkat çeker. Yaratılan yeni imajların temelleri sağlam ise işte o zaman o mekânlar süre zaman içerisinde favori mekânlar olur. Ciddi bir toplantı sonrası Avukat Barış Mamalı dostum ile bir yemeğe çıktık. Mekân Dereboyu’na girmeden. Eski Moyra Restorant. Moyra birkaç el değişti. Şimdi ise Ghetto Cafe Bar. Yeni bir isim ve yeni hem de yepyeni bir imaj ile. Buraya gidene kadar bunun farkında bile değildim. Sadece ben değil, eşim, kızım ve dostum Mamalı da. Gerçekten hayret ettik. Ve övmeye başladık. Bu mekânı çok rahat örnek verebilirim. Ve bu tür mekânların gelişmesi de temennim. Çevreci duyarlılığı ile sağlıklı mönüler ve geri dönüşümlü konsepti ile bütünleşiyor. Yani sıradan bir mekan değil. Emek ve vizyona dayalı bir anlayış ile kuruldu. Topluma sağlıklı mönüler ile sürdürülebilir yaşam ve beslenmenin farkındalığını sağlıyor. Tabelasına bile dikkat ederseniz ilk bakışta pek birşey anlamassınız ama o tabela çok şey ifade eder. Burası Ghetto Restorant.
GHETTO RESTORANT
Ghetto Restorant Dereboyu’na giderken eski Moyra restorantın yeri. Tabelası çatının üzerinde. Tabella geri dönüşümlü malzemelerden yapıldı. Ghetto’nun G’si burda kullanılan demirlerden artan parcalardan, H harfi burda kullanılan ve artan kalvaniz borulardan, E harfi, burda kullanan ve artan tahta malzemelerden, iki T harfi de gusbo (emegi temsil eder), O harfi de bisiklet tekerlegini sembolize eder. (4 tekerlekli araclardan yeniden 2 tekerlekli bisiklet kullanimini tesvik etmeye calisıldığını anlatıyor. Onun için tabela deyip geçmeyin. İçi dolu bir tabela. Emek, hizmet, geri dönüşüm ve sağlıkı araç kullanmaya kadar herşey var bu tabelada. Doğrusu çok etkilendim. Neden Ghetto? Ghetto işletmecileri iki kardeş. Hilmi ve Nevzat Hami. Kendilerini Dereboyu’ndaki diğer mekânlardan farklı kılmak ve popüler klasik kültür mekanı olmadıklarını ima etmek amacı ile hareket ettiler. Kelime anlami olarak da bugun kent icinde etnik veya yasam bicimi olarak kentin geriye kalaniyla ayrismis insanlarin yogunlastiklari alanlari isaret ediyor. Belki de orta sınıfı ancak en doğrusu olayın farkında olan aydın, duyarlı ve farkındalığı olanlar için.
MEKÂN
Ana yol üzerinde. Dış alan geniş. Çok rahat oturabilirsiniz. İç mekân oldukça geniş. Oturma grubları masa ve sandalyeler rahat. Minder, kolsuz koltuk olarak düşünüldü. Bar ayrı bir renk kattı. Bar geri dönüşümlü olarak eski su boruları ve merteklerden yapıldı. Lambalar da kavanozlar ve kullanıIabildiği kadar geri dönüşümü olan ürünlerin kullanmasına dikkat edildi. Kağıt peçeteler hem beyaz hem de geri dönüşümlü olarak kullanıldı. Temiz ve hijyenik bir mekan. İşletmeciler Hilmi ve Nevzat. Oldukça güleryüzlü ve sempatik. İşletmecilik vasıflarını taşıyorlar. Oldukça da başarılılar. Buraya gelen misafirlerini personeli ile en iyi bir biçimde hizmet etmeyi ilke olarak benimsediklerini görebilirsiniz. Sıcak ve hoş bir mekan. Dereboyunda farklı bir mekan.
MÖNÜ VE LEZZET
Mönü kartı da geri dönüşümlü. Mekanın kalitesini yansıttı. Mönü oldukça zengin. Mönüyü iyice inceledikten sonra siparişlerimizi verdik. Ben fajitayı tercih ettim. Tavuklu. Yani tavuk göğsü ile yapılan. Fajita çok lezzetli. Yanında da sosları. FajitaNIN yanında, tortilla ekmeği, guacamole dip sos, salsa ve ekşi krema ile tatmak çok güzel olur. servis etmek gerekir. Fajita görsel olarak da çok zengin bir yemektir. Dökme demir bir fajita tabağını ocak üzerinde kızdırıp, pişirdiğiniz fajitalan bunun içerisine aldıktan sonra, tabağın iç kenarlarına su sıvıyağ ve sirkeden oluşan bir karışım dökerek duman elde edebilir, etrafında sosları ve üzerinde dumanıyla görsel olarak çok keyifli bir yemek sunulup tatılır. Diğer mönümüz deniz ürünülü makarna. İtalyan usulü fettucini makarna doamtes sos ile hzırlandı. Ben tatamadım. Dostum Mamalı tattı. Güzel olduğunu söyledi. Ve hem mekandan hem de lezzetten övgü ile söz etti. Diğer mönümüz ise fettucino İtalyan makarnası ve sebze ile birlikte hazırlanmış ızgara somon. Oldukça lezzetli: Tattım. Danmak tadıma uygun. Ve diğer tadlar. Tümünün tatılması mümkün değil: Siz gideceksiniz ve damak tadınıza uygun mönüyü seçip yiyeceksiniz. Mönüler a la carte. Beğeneceksiniz. Fiyatları da makul. A la carte fiyatları standartında. Çevreci ve geri dönüşümün örneğini sunan bir mekan. Burada Hilmi ve Nevzat’ın anneleri Ceyhun hanımın evde hazırladığı badem ezmesi, badem macunu, fıstık ezmeleri de mönüye lezzet katanlar. Sertifikalı bahçeden de limon (ekşi), portakal, greyfut, yeşillik olarak da rokka, marul, nane, salatalık,domates ve cherry domatesler mönüde kullanılmaktadır. Kahveler de Meksika da şehir yaşamndan uzak kırsal bölgelerde yaşayanlar Zapatisa isimli topluluk tarafından üretilip buraya gönderiliyor. Ve kahveler de Fair Trade ve organik olarak servis edilmektedir. Bazi carsmaba, cuma ve cts aksamlari alternatif muzik guruplari ile canli muzikli eğlenceler düzenlenmektedir. Bunlar arasinda, Gommalar (toplumsal olaylarda duyarlılık gösteren bir müzik gurubu olduğundan dolayı), Caravan Blue (4 kadın (Solist Kıbrıslı Rum) 1 erkekten oluşan) müzik gruplarıyla her hafta olmaksızın düzenleniyor. Bana burayı öneren Çağla hanıma teşekkür ederim. İyi ki önerdi. Mutlaka gidin.
MÖNÜLER
DENİZ ÜRÜNLERİ PİZZA 22.00 TL
PASTALAR 20.00-22.00 TL ARASI
SANDVİÇ 12.00
GİRİŞLER 16.00-18.00 TL ARASI
ET MÖNÜLERİ: 30.00-39.00 TL ARASI
TAVUK MÖNÜLERİ 20.00-22.00 TL ARASI
İÇECEKLER
MEŞRUBATLAR: 5.00 TL
BİRA: 5,00-7,00 TL ARASI
TEL: 0392 228 29 19-+357 99 73 86 44
ADRES.OSMANPAŞA CADDESİ -LEFKOŞA
KAPASİTE
İÇ ALAN: 50
DIŞ ALAN: 80
Açılış Kapanış Saatleri: 10:00-24:00 Pztsi-Salı-Persembe
10:00-01:00 Çarş-Cuma-Cts