Gırgır tekneleri tartışma yarattı

Ekolojik dengeye verdikleri zarar ile bilinen av türü Trol ağı ile yapılan gırgır gemileri Karpaz açıklarına demir attı.

Levent ÖZDAĞ

Yaşanan olay yurttaş ve çevrecilerin endişe ve tepkisine neden olurken, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy gırgır gemilerinin kötü hava koşullarından dolayı sığındıklarını söyledi.
Trol ağlarının deniz dibine ve dolayısıyla deniz canlılarına verdiği zarardan dolayı Türkiye ve bir çok ülkede yasak olduğu biliniyor.

Taçoy: “Sığınmak için geldiler”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy gırgır gemilerinin kötü hava koşullarından dolayı sığınma hakkı istediklerini belirterek, Sahil Güvenlik gemisinin, gırgır gemilerinin yanlarında olduğunu söyledi. Taçoy, hava koşulları düzelinceye kadar kalacaklarını belirtirken herhangi bir faaliyet yapmadıklarını vurguladı. Taçoy karaya çıkmak isterlerse özel bir izin almaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Sennaroğlu: “Bilgim var”
Gıda Tarım ve Enerji Bakanı Önder Senneroğlu müsteşarı aracılığı ile konunun kendisine ulaştığını fakat yetkili bakanlığın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı olduğunu söyledi. Sennaroğlu gemilerin belli yerlerde olabileceklerini belirtti.

Yektaoğlu: “Canlılara ciddi zarar verir”
Denizcilik hususunda önemli çalışmaları bulunan, Meclis Eski Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Yektaoğlu, bu gemilerin tüm denize ve canlılara zarar verdiğini söyledi. Yektaoğlu, sürü balıklarının İspanya ve İtalya denizlerinden sonra % 60 ile en çok Kuzey Kıbrıs’ta olduğunu belirtti, gırgır gemilerinin birçok ülkede yasak olduğunu anımsattı.

Yektaoğlu, kendi denizimizde çıkan balıkları ne tutma ne de satma hakkına sahip olan tek ülke olduğumuzu söylerken, Güney Kıbrıs’ın orkinos balıkçılığından yılda 20-22 milyon euro kazandığını vurguladı.
Yektaoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası örgütler nazarında avlama hakkı olmadığını söyledi.

Trol ağları nedir?
Trol ağları, yelkenli gemilerden bu yana kullanılan av araçlarıdır. İlk tipleri Danimarka ığrıpları ve kirişli trollerdir. Daha sonra iki gemi ile çekilen troller ve en son olarak kapılı troller geliştirilmiştir. Günümüzde kullanılan trolleri Kapılı (tek gemi ile çekilen) troller ve Kapısız (iki gemi ile çekilen) troller olarak iki gruba ayırabiliriz. Trol gemileriyle balık avlamaya ise "Trollemek" ismi verilir.

Kapılı trollerde ağın yatay açılımı kapılar aracılığıyla sağlanırken iki tekneyle çekilen trol ağlarında ağı her iki yandan çeken tekneler tarafından sağlanır. Diğer yandan trol ağlarını yapıları yönünden dip trolleri ve pelajik troller olarak ta iki gruba ayırabiliriz. Hem dip trolleri hem de pelajik troller kapılı veya kapısız olabilirler. Diğer bir ifadeyle dip trollerinin ve pelajik trollerin hem tek tekneyle hem de iki tekneyle çekilen tipleri vardır.

Zararları
Trol ağlarının deniz dibine ve dolayısıyla deniz canlılarına verdiği zarardan dolayı Türkiye’de 1380 sayılı kanunun bazı maddeleri değiştirilerek trol avcılığı Marmara Denizi'nde tamamen yasaklanmış, Türkiye'nin kıyı şeritlerinde ise ancak 3 milden sonra serbest bırakılmıştır.

İlgili Haberler

Özel Haber Haberleri