Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın: “Girne Belediyesi LTB’den farksızdı”
Ayşe GÜLER
Girne belediye başkanı Sümer Aygın, 1994 yılında belediye başkanı seçildiğinde Girne Belediyesi’nin Lefkoşa Türk Belediyesi’nden ‘farksız’ olmadığını vurguladı.
Mevcut başkan ve Haziran ayında yapılacak yerel yönetim seçimlerinde CTP’nin Girne belediye başkan adayı olan Sümer Aygın “Belediyenin devletten alacağı bulunmuyordu, gelirleri minimum seviyedeydi. Bununla birlikte iş yapma kabiliyetleri de yoktu. Bugün Girne Belediyesi’nde piyasa borçları günü gününde ödeniyor” dedi.
Aygın, belediye çalışanlarının tümünün ‘sigortalı’ olduğunu dile getirerek, belediyenin sigorta ve ihtiyat sandığına borcu bulunmadığını söyledi.
Belediyenin bankalara borcunun olmadığını da ifade eden Aygın, “belediyede over draft dahi kullanmıyoruz. Borçlanma kalemimiz bile bulunmuyor. Belediye meclisi bize 500 bin TL’lik borçlanma yetkisi verdi. Ancak bugüne kadar kullanmadık, kullanmayı da düşünmüyoruz” diye konuştu.
Aygın, bununla birlikte çalışanlara emekliye ayrılmasından kısa bir süre sonra kıdem tazminatlarının ödendiğini belirtti.
Belediyede 159 çalışan ve 35 memur bulunduğunu ifade eden Aygın, Girne Belediyesi’nin yasal işçi kadro sayısının ise 260 olduğunu aktardı.
Belediye personelinin karşısına çıkan ‘talihsiz olaylara ‘ karşı destek olduklarını da belirten Aygın, “gerek belediye meclisinde gerekse yasalar nezdinde belediye çalışanlarına maddi katkılarımıza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
En fazla talep iş konusunda…
Perşembe günleri vatandaşlarla görüştüklerini ve en fazla talebin ‘istihdam’ konusunda olduğunu dile getiren Aygın, “vatandaşların çoğu devlet işine umudunu bağladı. Bu ciddi bir sıkıntıdır” dedi.
Aygın, bununla birlikte belediyeye aydınlatma konusunda şikayetlerin geldiğini belirtti.
--------------------------------------------------------------------
4 milyon 700 bin TL’lik eko bina…
Terminal binasındaki kültür merkezi inşaatının sona erdiğini söyleyen Aygın, merkezde 16 dalda gençler ve çocukların sürekli olarak eğitildiğini dile getirdi.
Aygın, Ekolojik Merkez Bina ve 400 kişilik Kültür Sarayı’nın yapımı ile ilgili ihalenin sona erdiğini belirterek, ihale bedelinin ise 4 milyon 700 bin TL olduğunu ifade etti.
Aygın, projenin belediyenin öz kaynakları ile hayata geçeceğini vurguladı.
----------------------------------------------------------
AB, Girne’ye yardım yapmaktan uzaklaştı…
2004 yılında belediyenin günde 300 TL tahsil ettiğini, bu rakamların şu anda 70 bin TL’ye yükseldiğini dile getiren Aygın, faturaların yüzde 80’inden fazlasının tahsil edildiğini ifade etti.
Aygın, “Girne belediyesi 2006 yılından beridir gelen giden hiçbir hükümetten tek bir kuruş katkı veya avans almadı” diyerek, bununla birlikte Avrupa Birliği’nin Girne’nin ‘özel durumu’ nedeniyle katkı yapmaktan uzaklaştığını söyledi.
---------------------------------------------------------
Yeni dönem projeleri…
Yeniden belediye başkanı seçilmesi halinde hizmet ve kültür binasını hayata geçireceğini söyleyen Aygın, söz konusu binanın toplam maliyetinin 10 milyon Euro’nun üzerinde olacağını aktardı.
Aygın, kısmi olarak açılışı yapılacak 50 bin metre karelik yeşil alanın bu süre içerisinde tamamlanacağını belirtti.
Karaoğlanoğlu bölgesine sosyal tesis inşa etmeyi amaçladıklarını ifade eden Aygın, “bu tesisin içerisinde yüzme havuzu, fitness, toplantı salonları, internet odaları yer alacak” dedi.
Aygın, Girne’nin geleceğini karartmamak için çöp nakil istasyonu projesini hayata geçirmek istediklerini açıklayarak, proje ile ilgili hazırlıkların bitmek üzere olduğunu söyledi.
Kentin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi ile imar planı konusunda belediyenin Şehircilik Dairesi ile anlaştığını belirten Aygın, bu konuda protokol imzalandığını dile getirdi.
Aygın, Trafik Master Projesi ile ilgili ihaleye çıkılacağını kaydederek, “bu plan ile trafik sıkıştığında ne yapılması gerektiği, yeni bölgelerde otoparklar nasıl olacağı planlanacak” dedi.
Aygın, proje ile ilgili yaya ve araç güvenliğine yönelik AB’den teknik yardım alınacağını ve projelendirileceğini dile getirdi.
----------------------------------------------------------
Asfaltlama için 2 milyon TL
Aygın, bu yıl asfaltlama çalışmaları için 2 milyon TL harcandığını kaydederek, çıkılan ihalenin bedelinin ise 1 milyon 200 bin TL olduğunu dile getirdi.
Asfalt ihalelerinin birçoğunun belediyenin kendi öz kaynaklarıyla hayata geçtiğini ifade eden Aygın, asfaltlama için TC Yardım Heyeti’nden 1 milyon TL’lik katkı geldiğini, söz konusu katkı ile Girne-Çatalköy ve Girne-Alsancak sınırında bisiklet yolu yapımı için kullanılacağını belirtti.
Aygın, “TC katkılarında yüzde 50’si belediye tarafından karşılanıyor. Belediye ve TC Yardım Heyeti’nden gelen katkılar birleşiyor” dedi.
Son 4 yılda 60 bin ton asfalt…
Aygın, son 4 yılda yaklaşık 60 bin ton asfalt döküldüğünü ve asfalt yama yapıldığını söyleyerek, şu anda çıkılan 10 bin ton asfalt ihalesine ek olarak 7 bin 500 ton asfalt ihalesine çıkıldığını dile getirdi.
“Son zamanlarda şikayet aldığımız konu yolların kış mevsimi nedeniyle bozulması ve inşaatlar nedeniyle tahrip olmasıdır” diyen Aygın, bu konuda halkın sesine kulak vererek asfalt ihalelerin, hızlandırdıklarını belirtti.
“Nüfus arttı, hizmetler aksamadı”
Belediye başkanlığı görevine geldiğinde Girne’nin nüfusunun 8 bin olduğunu belirten Aygın, o dönemde bazı bölgelerin hafta 1 gün bazı bölgelerde ise hiç su alınmadığını dile getirdi.
Aygın, “şu anda bölgedeki resmi nüfus 40 bin civarındadır. Girne’de yaşayan nüfus ise 60 bin civarındadır” dedi.
Kısa sürede Girne’deki nüfusun ciddi oranda arttığını dile getiren Aygın, buna rağmen belediye hizmetlerinde sıkıntı yaşanmadığını belirtti.
1 milyon 100 bin TL’lik devlet katkısı…
Girne Belediyesi’nin bu yıl 1 milyon 100 bin TL’lik devlet katkısı aldığını açıklayan Aygın, yapılan kesintilerle bu rakamın yaklaşık 900 bin TL’ye düştüğünü ifade etti.
Aygın, belediyenin 7 köye hizmet verdiğini söyledi.
Talepler, çok değişti…
Aygın, son 4 yılda belediye konular ile ilgili vatandaşların taleplerinin değiştiğine işaret ederek, son yıllarda en fazla yollarda oluşan çukurlar nedeniyle belediyeye şikayet geldiğini kaydetti.
Aygın, belediye ile ilgili sorunun kalmadığını sözlerine ekledi.
“Sokakların yüzde 99’u kanalizasyona bağlandı”
Son 4 yılda gelişen kentin ihtiyaçlarına cevap verebilmesi adına Girne’deki tüm sokakların kanalizasyona bağlandığını söyleyen Aygın, Girne içerisinde sokakların yüzde 99’a yakının kanalizasyona bağlı olduğunu söyledi.
Aygın, söz konusu projenin belediyenin kendi öz kaynakları ve TC Yardım Heyeti’nin katkıları ile hayata geçtiğini ifade ederek, kanalizasyon ağının gelişimine uygun olarak arıtma tesislerine yönelik ciddi yatırımların yapıldığını belirtti.
-----------------------------
“Arıtma tesisi, denizi kirletmiyor”
Aygın, Girne Belediyesi’ndeki arıtma tesisinin yapılan çalışmalarla denizi kirletmediğini dile getirdi.
“Bölgeye yapılan en büyük katkılardan bir tanesi, arıtılmış kanalizasyon atık sularının 1 milyon 100 bin TL harcanarak, deniz altına döşenen borularla yaklaşık 1,5 km içeriye taşınmasıdır” diyen Aygın, şu anda artırma tesisinin olduğu yerde vatandaşların balık tutması ve denize girmelerinin hiçbir sakıncası olmadığını ifade etti.
Son 4 yılda 60 bin ton asfalt…
Aygın, son 4 yılda yaklaşık 60 bin ton asfalt döküldüğünü ve asfalt yama yapıldığını söyleyerek, şu anda çıkılan 10 bin ton asfalt ihalesine ek olarak 7 bin 500 ton asfalt ihalesine çıkıldığını dile getirdi.
“Son zamanlarda şikayet aldığımız konu yolların kış mevsimi nedeniyle bozulması ve inşaatlar nedeniyle tahrip olmasıdır” diyen Aygın, bu konuda halkın sesine kulak vererek asfalt ihalelerin, hızlandırdıklarını belirtti.
-----------------------------------------------
“Belediyede sosyal yardımlaşma mekanizması kuruldu”
Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın, şehrin ‘yeşillenmesi’ için bölgeye 23 bin ağaç ekildiğini belirtti.
Bir hafta önce yeni inşa edilen parklara ekilmesi için 3 bin ağaç ithal edildiğini aktaran Aygın, belediye bünyesinde kurulan serada her ay 80 bin adet çiçek üretildiğini ve söz konusu çiçeklerin kentin farklı noktalarına ekildiğini dile getirdi.
Aygın, Girne belediyesi sınırları içerisinde yaklaşık 2 bin yaşlıya sosyal sorumluluk projesi kapsamında katkı yapıldığını söyleyerek, “belediye, bölgede yardıma muhtaç kişilere de yardım ediyor. Katkıda bulunduğumuz 2 bin kişinin bazıları bakıma muhtaçtır. Onlara bakım servisi götürüyoruz.” dedi.
Öte yandan Belediyenin ‘ihtiyaçlı aileleri’ tespit ederek, evlerini yaptıklarını ifade eden Aygın, şu anda Ozanköy’de 2 aileye ev yaptıklarını söyledi.
Aygın, belediye içerisinde sosyal yardımlaşma mekanizmasının kurulduğunu dile getirerek, “yılbaşı ve bayramlarda yiyecek dağıtıyoruz. İlaç yardımı yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Bununla birlikte Girne’yi ‘kültür kenti’ yapabilmek adına yatırımlara devam ettiklerini ifade eden Aygın, “Girne’de yaz aylarında tüm yerleşim birimlerinde birer küçük festival yapılıyor. Haziran ayında ise Akdeniz’in en güzel festivallerinden Kültür ve Sanat Festivali’ni gerçekleştiriyoruz”
Belediye ile ilgili önemli bir projenin bilgisini de veren Aygın, İnternet üzerinden borç sorgulama ve arsa sorgulama portalının kısa süre önce faaliyete geçtiğini dile getirdi.
Aygın, 15 gün içerisinde de internet üzerinden vatandaşların belediyeye ait borçlarını da ödeyebileceklerini, bu konudaki hazırlıkların tamamlandığını belirterek, “vatandaşlar, vezneye gelmeden evlerinden ödeme yapabilecek” dedi.
“Asbest ve demir boruların yüzde 95’i değiştirildi”
Aygın, bölgedeki asbest ve demir boruların yüzde 95’inin değiştirildiğini dile getirdi.
Öte yandan su tahsilatını sistematik hale getirebilmek için ‘akıllı sayaçların’ hayata geçtiğini dile getiren Aygın, 7 bin adet saatin ‘kontörlü’ hale getirildiğini söyledi.
Aygın, söz konusu projenin hayata geçmesi nedeniyle su tahsilatlarının da yükseldiğini ifade etti.
--------------------------------------------------------
Kesintisiz ve içilebilir su…
Bölgede 11 su kuyusunun bulunduğunu, 5 tanesinin kendi belediye başkanlığı döneminde açıldığını ifade eden Aygın, bazı kuyuların kapasitesinin artırılması için daha da derinleştirildiğini söyledi.
Aygın, elde edilen su miktarı ile şehirde kesintisiz ve içilebilir suyun sağlandığını belirtti.
Aygın, kuraklığa rağmen Girne halkının su sıkıntısı yaşamadan yaz mevsimini geçireceğinin müjdesini de verdi.
“Çöpler, 24 saat toplanıyor”
Aygın, belediyenin araç filosunu 10 kat artırdıklarını dile getirerek, Girne Belediyesi’nin belediyeler içerisinde en güçlü temizlik iş makinesi filosuna sahip olduğunu kaydetti.
Bölgede 24 saat çöplerin toplandığını söyleyen Aygın, “temizlik ile ilgili bazı sıkıntılar yaşanıyor. Ama bunlar belediyeye ait sıkıntılar değildir. Bazı insanlar temizlik ve çöp depolama konusunda bize yardımcı olmuyorlar” dedi.
Her köyde çocuk parkı…
Aygın, Girne Belediyesi’nin sürekli olarak ihaleye çıktığını aktardı.
“Görevde olduğum son 4 yılı gerek yol ve kaldırım yapma, kültür merkezleri inşa etme, park ve bahçelerle ilgili olarak çok verimli geçirdik” diyen Aygın, şu anda her köyde çocuk oyun alanlarının bulunduğunu belirtti.
“Otoparkların günlük geliri 3 bin TL’nin üzerinde”
Girne Belediyesi’nin ‘otoparklara’ önem verdiğini, şehir merkezi içerisinde 7 tane otopark inşa edildiğini aktaran Aygın, söz konusu otoparkların 4 tanesinin ücretli olduğunu ve düzenli bir şekilde çalıştığını dile getirdi.
Aygın, otoparkların belediye gelirlerine ciddi şekilde katkılarının bulunduğunu ifade ederek, otoparkların günlük gelirlerinin 3 bin TL’nin üzerinde olduğunu açıkladı.
Aygın, “Otoparklar, belediyenin mali gelirlerini ayakta tutmak için önemli bir olaydır” dedi.
50 bin metrekarelik yeni park
50 bin metre karelik yeni bir park yapılması için çalışmaların başladığını açıklayan Aygın, bu ay içerisinde parkın birinci kısmının açılışının yapılacağını dile getirdi.
Aygın, şehir merkez parkı olacak yeni parkında ‘açık hava sporlarının’ yapılacağını ifade ederek, “bu ay içerisinde 4 tenis sahası, lokalleri ve 1 basket sahasının açılışı yapılacak. Ayni zamanda yaya yolu, bisiklet ve at yolu dediğimi yollar da hizmete açılacak. Karşıyaka Belediyesi bize 2 tane midilli at hediye edecek. Çocuklar, 1 kilometrelik yürüyüş parkında onlarla gezebilecek” diye konuştu.
“Drenaj sistemi güçlendirildi”
Şehrin drenaj sistemini güçlendirmek adına yatırım yaptıklarını aktaran Aygın sözlerine şöyle devam etti: “stadyum kavşağında yapılan drenaj sistemi ile bölgenin su baskını tehdidinden kurutulması sağlandı. Karaoğlanoğlu’nda drenaj sistemleri, kaldırım ve otoparklar düzenlendi. Şu anda terminal binasında dağdan gelen suyun kontrol edilmesi için yeni bir drenaj sistemi yapılmaktadır” dedi.
“Otoparkların günlük geliri 3 bin TL’nin üzerinde”
Girne Belediyesi’nin ‘otoparklara’ önem verdiğini, şehir merkezi içerisinde 7 tane otopark inşa edildiğini aktaran Aygın, söz konusu otoparkların 4 tanesinin ücretli olduğunu ve düzenli bir şekilde çalıştığını dile getirdi.
Aygın, otoparkların belediye gelirlerine ciddi şekilde katkılarının bulunduğunu ifade ederek, otoparkların günlük gelirlerinin 3 bin TL’nin üzerinde olduğunu açıkladı.
Aygın, “Otoparklar, belediyenin mali gelirlerini ayakta tutmak için önemli bir olaydır” dedi.
“Sel baskını olmayacak”
“Su baskınlarını önlemek için bölgedeki drenaj sistemini bütünleştirdik, çarşıya su baskının engellemeye çalıştık. Rocks Otelin önünde yeni bir kanal yapılıyor” diye konuşan Aygın, bununla birlikte terminal binasından gelen drenaj sisteminin güçlendiğini dile getirdi.
Aygın, “bir iki tedbir daha alırsak Girne’de sel baskını olmayacak” şeklinde konuşarak, bölgedeki bentler ile ilgili temizlik çalışmalarının başladığını kaydetti.
Sağlık denetimleri…
Bölgede biyolojik mücadele ile sivrisinek ve haşere ile mücadele edildiğini dile getiren Aygın, sağlık denetimlerinin düzenli olarak yapıldığını belirtti.
Aygın, tüm iş yerlerinin ilgili birim tarafından denetlenerek, tedbirler alındığını söyledi.
Çocuklara buz pateni sahası…
Aygın, Barış Parkı içerisinde çocuklar için oluşturulan eğlence parkında buz pateni sahasının 1 ay içerisinde devreye gireceğini müjdeledi.
--------------------------------------------------------
İlçe başkanları ne dedi?
CTP-BG Girne İlçe Başkanı Erkan Eminağa:
‘Girne’de iddialıyız’
• Bölgede DP-UG ile UBP arasındaki siyasi ittifak, işbirliği çalışması ne durumda?
Girne bölgesinde ittifak olup olmayacağı belli değildir. İki parti arasında bu konuda samimiyetin olmadığını düşünüyorum. İşbirliği çalışmalarının üst kademede yapıldığını görülüyor. Tabanda böyle bir çalışma yoktur. İttifak çalışmalarının sözde olduğu görülüyor.
• Kentteki atmosfer neyi gösteriyor?
Biz CTP-BG olarak Girne’de iddialıyız. Şu anda diğer partilerin adaylarını açıklamasını bekliyoruz. Girne bölgesinde diğer partiler adaylarını belirlemedi. Bu yüzden net bir şey söylemek mümkün değil.
------------------------------------------
DP-UG Girne İlçe Başkanı Mustafa Özdeğirmenci:
‘İttifak çalışmalarını UBP sulandırıyor’
• Aday nasıl saptanacak?
Bölgede yapılan yoklamada öne çıkan isimler var. Bu isimler ile ilgili parti bölge örgüt başkanları ve yönetimlerle görüşmeler devam ediyor. İki partinin de beğeneceği kişinin aday olması gerekiyor.
• İsimler var mı?
Şu anda bölgede konuşan Rasiha Serdaroğlu ve Orçun Kamalı isimleri konuşuluyor. Ancak henüz netlik kazanmadı.
• Siyasi ittifak, işbirliği çalışması ne durumda?
İttifak çalışmalarını UBP sulandırıyor. İttifaka nifak sokmaya çalışıyorlar. Biz DP-UG olarak ittifak ve işbirliği çalışmalarını bozma taraftarı değiliz. Sonuna kadar arkasındayız. Ancak UBP ittifakı bozmak için elinden geleni yapıyor.
• Kentteki atmosfer neyi gösteriyor?
Adaylar konusunda belirsizlik yaşanıyor. Çatalköy bölgesi hariç, diğer bölgelerde sıkıntı yaşanıyor.