Didem MENTEŞ
Lapta- Karşıyaka’da bulunan Gorno Tepesi ‘Teleferik Projesi’ adı altında özel bir şirkete peşkeş çekiliyor. Lapta Belediyesi tarafından teleferik yapılması için projeyle ilgili girişim başlatıldığı, Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı iki daire tarafından projeye onay verildiği öğrenildi. 15 Mart 2017 tarihli Lapta Belediyesi meclis toplantısında konunun görüşüldüğü, bazı CTP’li meclis üyelerinden konunun gizlendiği belirtilirken, proje konusunun yakın bir zamanda Bakanlar Kurulu’nun gündemine getirileceği bilgisi edinildi.
Özelde Karşıyaka genelde de Lapta halkında bu projeye büyük tepki olduğuna işaret eden Efendi, bu konuda 25 Mart Cumartesi günü Karşıyaka Dörtyol üzerindeki kahvehaneler önünde eylem yapacaklarını vurguladı.
Efendi: “Proje için izinler çıktı, eylem yapacağız”
Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Lapta Belediyesi CTP Meclis Üyesi Emre Efendi, 15 Mart 2017 tarihili meclis toplantısına kendisinin aranmadığı ve bu toplantıda projeyle ilgili bilgilendirme yapıldığını belirterek, belediyenin projeyle ilgili bazı kurumlara başvuru yaptığını ifade etti. Efendi, Çevre Koruma Dairesi ile Eski Eserler Dairesi tarafından projeyle ilgili izin çıktığını öğrendiğini belirtti. Özelde Karşıyaka genelde de Lapta halkında bu projeye büyük tepki olduğuna işaret eden Efendi, bu konuda 25 Mart Cumartesi günü Karşıyaka Dörtyol üzerindeki kahvehaneler önünde eylem yapacaklarını vurguladı.
Aktolgalı: “Herhangi bir izin verilmiş değil”
‘İzin verildiği’ yönündeki iddiaların doğru olmadığını YENİDÜZEN’e açıklayan Çevre ve Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, Lapta Belediyesi’nin ÇED komisyonunda konuyu görüşmek için müracaatta bulunduğunu, konunun devletin ilgili kurumlarına bildirildiğini ancak henüz görüş almadıklarını belirtti. Gerekli görüşleri aldıktan sonra ÇED komisyonun toplanarak bu konuda olumlu yada olumsuz bir karar üreteceğini belirterek, şuanda verilmiş bir ‘izin’ olmadığını açıkladı.
Namsoy’a ulaşılamadı
Öte yandan konuyla ilgili bilgi almaya çalıştığımız Lapta Belediyesi Başkanı Fuat Namsoy’a ulaşılamadı.
YENİDÜZEN’in ulaştığı Eski Eserler Dairesi Müdürü Fuat Azimli ise konuyla ilgili gerekli belgelerin incelemesini yapması gerektiğini, konuyla ilgili bugün açıklama yapabileceğini dile getirdi.
Lapta Belediyesi CTP Meclis Üyesi Emre Efendi:
Bu projeye halk tepkili!”
Lapta Belediyesi tarafından Gorno Tepesi’ne teleferik projesi adı altında özel bir şirkete peşkeş çekilmeye çalışıldığını belirten Lapta Belediyesi CTP Meclis Üyesi Emre Efendi, Lapta Belediyesi’nin bu tür bir idari işlem için İyi İdare Yasası’nın 11. Maddesince sorumlulukları ve yapmasını emrettiği bölge toplantılarını yapmayarak, hukuka aykırı davrandığını getirdi. Efendi, teleferik projesi kapsamında çevrede büyük tahribata neden olunacağını, doğal yapının bozulacağını belirtti.
Emre Efendi, şu açıklamayı yaptı: “ Öncelikle şu hususu belirtmek isterim. Lapta Belediyesi’nde meclis üyesi olan tarafıma 15 Mart /2017 tarihine değin hiç aksatılmadan telefonla ile aranmam suretiyle ve de bana gönderilen meclis toplantı tutanağı tarafıma nereye bırakılmasını istediğim sorularak meclis toplantı çağrısı tutanağı ulaştırıldı ve/veya bilgime getirildi. Ancak söz konusu tarihli meclis toplantısı (ki bu toplantının gündemlerinden biri de teleferik hakkında bilgilendirme idi) tarafıma usulüne uygun bir şekilde bildirilmemiştir. Her defasında tarafım itina ile aranıp haber verilirken bu toplantı da tarafım neden aranmamıştır? Bunu halkın takdirine bırakıyorum. Teleferik projesi ile yaşanacak olan olumsuzluklar ve sorunlar vardır.
1- Gorno Tepesi (Dağı) özelde Karşıyaka köyünün genelde bölgenin simgelerinden biridir ve teleferik projesi ile harap edilecek olan bu dağ ile bu özellik ve manevi bağ ortadan kaybolacaktır.
2- Gorno’ya yapılması planlanan teleferik projesinin yapımı için bölgenin tahrip edilmesi.
3- Gorno’ya yapılacak tesisler için gerekli olan tuvalet ve bunun gibi ihtiyaçların karşılanması amaçlı yapılacak faaliyetler ve/veya tuvalet kuyuları neticesi bölgenin su kaynaklarının lağım suyu ile kirletilmesi ve kullanılamaz hale gelmesi.
4- Gorno’ya yapılacak olan inşaat faaliyetleri ve/veya gelişme faaliyetleri neticesinde çevreye ve doğaya vereceği kaçınılmaz ağır tahribat.
5- Doğal yapının bozulması.
6- Doğal yaşamın tehlikeye sokulması ve/veya yaban hayvanlarının yaşam alnalarının tahrip edilmesi.
7- Gorno’nun ve bölgenin yaşayacağı çöp sorunu ve doğal alanlara oluşacak olan çöplükler ve kirlilik.
8- Bölgeye bölgenin bakirliği, doğal güzellikleri için gelen yerli ve yabancı turistlerin, doğa severlerin bölgeye olan ilgilerinin yok olmasıdır.
Bunların dışında daha bir çok olumsuzluk içermesine ve de bölgede bu projenin yapılmasına birçok kişinin ve sivil toplum örgütünün karşı olmasına rağmen Lapta Belediyesi neden bu projeyi kamuya ait olan bir dağı özel bir şirkete peşkeş çekerek yaptırmaya ısrarlıdır bunu anlamakta zorlanmaktayım.
Keza belirtmek isterim ki Lapta Belediyesi bu tür bir idari işlem için İyi İdare Yasası’nın 11. Maddesinin kendisine yüklemiş olduğu sorumlulukları ve yapmasını emrettiği bölge toplantılarını yapmamıştır. Bu husus diğer hukuka aykırılıklar yanında açıkça hukuka aykırı olduğunun da bir göstergesidir.
Bu kötü ve bölgeye uzun zamanda hiçbir getirisi olmayıp aksine olumsuzluklar içeren projenin engellenmesi için her türlü girişim yapılmakta olup bundan sonra eylemler, sosyal medya, basın ve yayın ile mücadeleye devam edilecektir. Bu işin siyasetle falan ilgisi yoktur özelde köyümüz ve bölgemiz genelde de ülkemiz için bu tür olaylarda tek bilek olmak şarttır.”
Çevre ve Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı:
Asla öyle bir izin vermiş değiliz
YENİDÜZEN’e konuşan Çevre ve Koruma Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı ise böyle bir izin verilmediğini belirterek, Lapta Belediyesi’nin ÇED komisyonunda konuyu görüşmek için müracaatta bulunduğunu, konunun devletin ilgili kurumlarına bildirildiğini ancak gerekli görüşlerin alındıktan sonra komisyonun toplanarak bir karar üreteceğini açıkladı.
Aktolgalı, “Bu tür konular ÇED raporuna göre değerlendirilir. ÇED raporu bir komisyon tarafından yapılır. Komisyon onaylarsa yapılır, onaylamazsa yapılmaz. Lapta Belediyesi ÇED komisyonunda teleferik projesine değerlendirilme yapılması için müracaatta bulundu. Devletin ilgili kurumlarına görüş belirtmeleri için konuyu bildirdik. Bu kurumlar görüşlerini bildirecek, tüm kurumların görüşleriyle birlikte bir toplantı düzenleyeceğiz, 9 kişilik komisyona sunacağız ve orada görüşeceğiz. Orda olumlu ya da olumsuz bir karar çıkacak. Asla öyle bir izin vermiş değiliz” dedi.