Tanju KONURALP
Protest, özgün ve folk-rock gibi türlerinde eserler üreten politik, devrimci müzik grubu olarak adlandırılan Grup Yorum, Mehmetçik Belediyesi’nin katkıları ile ücretsiz konser vermeye hazırlanıyor. “54. Geleneksel Mehmetçik Üzüm Festivali” kapsamında gerçekleştirilecek olan ‘Grup Yorum’ konseri, 9 Ağustos Cumartesi günü (yarın), Mehmetçik Köy Meydanı’nda yapılıyor. Konsere katılmak isteyenler için, ülkenin her bölgesinden otobüsler kalkıyor…
YENİDÜZEN, ülkede beşinci kez gerçekleştirilecek olan Grup Yorum konseri ile ilgili, organizasyon sorumlusu Mübin Kanatlı ile görüştü. Özellikle Bafra bölgesinde ilk kez bu şekilde bir organizasyonun gerçekleştirileceğini belirten Kanatlı, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli’nin, görevine başlamasının ikinci ayında, organizasyonun gerçekleşmesi adına önemli bir çaba sergilediğini kaydetti. Kanatlı, ücretsiz olarak verilecek konsere katılmak isteyenler için ülkenin her bölgesinden otobüslerin kaldırılacağını ve yalnızca otobüs için belirli bir ücret ödeneceğini kaydetti.
“12 kişilik ana grup sahne alacak”
Grup Yorum’un ülkede beşinci kez sahne almaya hazırlandığını belirten Kanatlı, gerçekleştirilecek olan konserin, grubun on iki kişilik ana kadrosu ile yapılacağı bilgisini verdi. Mehmetçik Köy Meydanı’nda, 9 Ağustos Cumartesi akşamı saat 21.00’de başlayacak konser ile ilgili Kanatlı, ülkenin her bölgesinden otobüs kaldırılacağını ve yalnızca otobüslerin ücretli olacağını kaydetti.
“Kıbrıs’a farklı bakıyorlar”
Organizasyon süreci ile ilgili de bilgi veren Kanatlı, grupla görüşüldüğünü ve grubun konsere derhal olumlu bir yanıt verdiğini belirtti. Grup Yorum’un Kıbrıs’a farklı bir bakışı olduğunu da belirten Kanatlı, bu bağlamda grubun oldukça istekli olduğunun altını çizdi.
“Bir kez sınır dışı edildiler”
Grup Yorum’un adada beşinci kez konser vermeye hazırlandığını sözlerine ekleyen Kanatlı, grubun iki kez Mağusa ve bir kez de Lefkoşa’da olmak üzere üç konser verdiğini ve yine Mağusa’da vermeye hazırlandıkları bir konserin ise iptal edildiğini belirtti. 1994 yılında verilmek istenen konserin, dönemin siyasi otoriteleri tarafından engellendiğini sözlerine ekleyen Kanatlı, konserin iptal edilmesinin akabinde, grup üyelerinin de ülkeden sınır dışı edildiğini hatırlattı.
Grup Yorum kimdir?
Türkiye'de 1980 yılında gerçekleşen askeri darbeye ve sonrasındaki politikalara tepki amacıyla Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi dört arkadaşın (Kemal Sahir Gürel, Tuncay Akdoğan, Metin Kahraman, Ayşegül Yordam) bir araya gelmesiyle 1985 kurulan grup, müzik grubu olmanın dışında, muhalif duyarlılığın, haklar ve özgürlükler mücadelesinin de önemli bir ismi olmuştur. Anadolu'nun ve üzerinde yaşayan halkların sesini, devrimci-sosyalist bir müzik anlayışıyla duyurmayı amaçlamıştır. Kuruluş aşamasında ilk olarak Aziz Nesin'in öykülerinden uyarlanan bir oyunun müziklerini yaparak başlamış ardından "Bana Bir Türkü Söyleyin Yarınlara Uzansın" adlı konseri vermişlerdir. Türkiye çıkışlı protest, özgün ve folk-rock gibi müziğin çeşitli dallarında eserler üreten politik, devrimci müzik grubudur 1985'ten günümüze siyasi görüşlerini müzikleriyle topluma duyurmaya çalışmıştır. Bu yönüyle gruba günümüze kadar 400'ün üzerinde dava açılmıştır. 15 üyesi tutuklanıp hapis yatmış ve çıkardığı 21 albüm ile 2 milyondan fazla albüm satışı yapmıştır. 1987'den başlayarak günümüze kadar 21 albüm çıkaran, Türkiye'de ve Avrupa'da her yıl konser veren grup, bunun dışında yüzlerce kitle eylemine, sokak gösterisine, greve, fabrika ve üniversite işgaline katılmıştır. Uzun yıllar konserleri yasaklanıp, üyeleri gözaltına alınıp, tutuklanmış, işkence görmüş ve birçok kentte kasetlerinin satılması engellenmiştir. Albümleri, şarkıları suç unsuru taşıdığı iddiasıyla resmi olarak toplatılmıştır. Grup Yorum albümlerindeki kimi şarkıların yasadışı DHKP-C örgütü militanlarına adanmış olmasından dolayı, grup üyelerinin bu örgüt ile organik bağı bulunduğu iddia edilmektedir.