Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ele alınan Mahkemeler Bütçesi, 17 Milyon 35 bin 987 TL olarak oyçokluğuyla onaylandı.
Mahkemeler Bütçesi üzerine söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, yargının önemine işaret ederek mahkemelerin gündemindeki konular ve işleyişleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Gecikmiş adaletin adalet olmadığını ifade eden Yorgancıoğlu, özelleştirmeler konusunda da hükümetin icraatlarını eleştirdi.
Yargının öneminin tartışılmaz olduğunu ancak suçluların etkin şekilde yakalanıp cezalandırılması için gereken yasal değişikliklerin de yapılması gerektiğini kaydeden Yorgancıoğlu, adaletin ve yargının daha iyi duruma gelmesi, güvenilirliğinin artması için katkı koymaya hazır olduklarını ifade etti.
AVCI
ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı da geciken adaletin adalet olmadığını belirterek bunun mazaret olamayacağını, kimsenin bunun arkasına saklanamayacağını söyledi.
Yargıçların 60 yaşında emekli olmasını eleştiren Avcı, bu maddenin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.
Hukuk davalarında ihtisas mahkemelerinin kurulması gerektiğini ifade eden Avcı, davalardaki gecikmelerin özellikle borç-faiz konularında gerek alacaklı, gerekse verecekliler açısından olumsuzluklar yarattığını anlattı.
ANGOLEMLİ
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, yargıdaki sorunların aşılması, bazı şeylerin değişmesi için bazı şeylere “hayır” demek gerektiğini belirterek “aksi halde böyle geldi böyle gider” yaklaşımıyla bir yere varılamayacağını söyledi.
Yargıya güvenin azaldığı görüşünü savunan Angolemli, “yargı politikacıların, siyasetin etkisinde olmayacak, süratli olacak. Halk bunu bekler” dedi ve ” yargıyı bu noktaya çekmemiz gerekir” diye ekledi.
DENKTAŞ
DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Mahkemelerde emeklilik için 60 yaşın erken olduğunu belirterek bu yaşın 70’e çıkarılması gerektiği görüşünü ortaya koydu.
Ticari mahkemelerin mutlaka oluşturulması gerektiğini ifade eden Denktaş, özellikle faiz ve alacak-verecek davaları açısından bunun gerekliliği üzerinde durdu.
Hükümetin borçlarını ödemek için borçlanma durumunda kalabildiği ve bunun olumsuzluklar yarattığı görüşünü ifade eden Denktaş, Hükümetin de devlet bankalarına olan borçlarını ödemeye başlaması gerektiğini söyledi.
KÜÇÜK
Eleştirileri yanıtlayan Başbakan İrsen Küçük, mahkemelerin çok daha süratli kararlar alması ve vatandaşların beklentilerinin karşılanmasını arzu ettiklerini belirterek bu konuları zamana zaman Yüksek Mahkeme Başkanı ile bir araya gelerek ele aldıklarını söyledi.
Küçük, mahkemelerde emeklilik için uygulanan 60 yaşın erken olduğunu ve bunu yeniden değerlendirebileceklerini de kaydetti.