Bakan Çavuşoğlu: “Basın Etik Yasa Taslağı yasaklama içermiyor”
“Gazeteciler kişilik haklarına ve özgürlüklere aykırı hareket etmemeli”
Birlik Başkanı Güven: “Deklerasyon’un amacı sansür ve ceza değil”
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği’ni kabul etti.
Kabulde konuşan Çavuşoğlu, Cumhuriyet Meclisi’ndeki açıklamalarının yanlış anlaşıldığını belirterek, Basın Etik Yasa Taslağı’nın herhangi bir yasak içermediğini vurguladı.
Gazeteciler Birliği Başkanı Hüseyin Güven de ‘Medya Etik Kurulu Deklarasyonu’ konusunda Bakan Çavuşoğlu’na bilgi vererek, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı ile birliğin eski yönetim kurulu işbirliğinde ‘Basın Etik Yasa Taslağı’ hazırlandığını hatırlattı.
Güven, yasa taslağıyla ilgili sürecin uzaması ve böyle bir konunun yasalarla düzenlenmesinin yanlış olduğu yönünde karar alınması sonucu ‘Medya Etik Kurulu Deklarasyonu’nu hazırlama kararı aldıklarını belirtti.
“Deklerasyon’un amacı sansür ve ceza değil”
Deklarasyon’un sivil toplum örgütleriyle işbirliği halinde taslaktan da yararlanarak hazırlandığını ifade eden Güven, bu süreçte amacın yasak ve cezalarla basına sansür koymak değil, mesleki iç sorunlara çözüm üretmek olduğunu belirtti.
Etik kuralların uygulanmasını sağlamak için mesleki eğitim vereceklerini anlatan Güven, önümüzdeki dönemde medya kuruluşlarını ziyaret ederek konuyla ilgili destek isteyeceklerini ifade etti.
Güven, Bakan Çavuşoğlu’nun bir süre önce Cumhuriyet Meclisi’nde yaptığı bir konuşmanın, basın etik yasasıyla medya kuruluşlarına yönelik cezalar getirileceği şeklinde yorumlandığını da anımsattı.
Gazeteciler Birliği ile birlikte hazırlanan taslağın ceza içermediğini dile getiren Güven, konuyla ilgili Bakan’ın görüşlerini istedi.
“Gazeteciler yasal haklarını alamıyor”
Çok sayıda basın çalışanının sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının yapılmadığına işaret eden Güven, konuyla ilgili çalışma yapılmasını istedi.
“Personel Çalışma Tüzüğü’nde ifade özgürlüğüne aykırı maddeler var”
Gazeteciler Birliği Başkanı Hüseyin Güven, Türk Ajansı Kıbrıs (TAK) için hazırlanan Personel Çalışma Tüzüğü’nde "ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı maddeler olduğunu" söyleyerek, konu Bakanlar Kurulu’na geldiğinde Çavuşoğlu’nun konuyla ilgili gerekeni yapmasını talep etti.
Güven, TAK’taki personelin çalışma sistemiyle ilgili düzenlemelere destek verdiklerini, devlet çalışanı olan Türk Ajansı Kıbrıs personelinin; kamu görevlerinin tabi olduğu yasalara tabi olduğunu bildiklerini, ancak yaptıkları meslek gereği medya kuruluşlarında görüşlerini açıklama özgürlüğüne sahip olması gerektiğinin altını çizdi.
Çavuşoğlu: “Basın Etik Yasa Taslağı yasaklama içermiyor”
İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise, Cumhuriyet Meclisi’ndeki açıklamalarının yanlış anlaşıldığını belirterek, mevcut taslağın herhangi bir yasak içermediğini vurguladı.
“Gazeteciler kişilik haklarına ve özgürlüklere aykırı hareket etmemeli”
Kamuoyu adına önemli bir görev üstlenen gazetecilerin, insanların kişilik haklarına ve özgürlüklere aykırı hareket etmemesi gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, bazı gazetecilerin “çamur at izi kalsın” mantığıyla haberler yazdığını ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
Böylesi yaklaşımların ahlaki, siyasi ve sosyal anlamda sıkıntılara neden olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, durumun bu şekilde devam edemeyeceğinin hem Gazeteciler Birliği hem de diğer Sivil Toplum Örgütleri tarafından kabul edildiğini belirtti.
Çavuşoğlu, dünyada yasaklama anlayışından uzak ortak bir etik anlayışının süregeldiğini ifade ederek, KKTC’yi de benzeri bir noktaya taşımak istediklerinin altını çizdi.
Bu kapsamda hazırlanan Basın Etik Yasa Taslağı’nın kısa süre içinde yasalaşacağı bilgisini veren Çavuşoğlu, TAK ve BRT ile ilgili konuların da Bakanlar Kurulu’nda görüşüleceğini söyledi. TAK