Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, sosyal güvenlik fonunun her geçen gün daha kötüye gittiğini, gelecek nesillere daha sağlıklı bir sosyal güvenlik sistemi bırakmak için tedbir almalarının şart olduğunu belirterek, ''Biz bu değişikliği yapmazsak her geçen gün daha kötüye giden ve çöken bu sistem çok daha ciddi bir tehlikeyle ve tam bir çökmeyle karşı karşıya kalacaktır. Biz şuan maaş alabiliyorsak, ileride çocuklarımız o maaşı da alamayacaklar'' dedi.
AA ekibini evinde ağırlayan Ünverdi, sosyal güvenlik ve sosyal sigortalarda yapılacak değişikliği değerlendirdi.
Konuyla ilgili yasa değişikliği tasarısının yarın Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşüleceğine işaret eden Ünverdi, kamuda 50 olan emeklilik yaşını kademeli olarak 60'a çıkaran tasarının, yasalaşmasının ardından 1 Şubat 2012'de yürürlüğe gireceğini bildirdi.
Emeklilikte kademeli geçiş olacağına işaret eden Ünverdi, yasanın çıkmasıyla, 25 yıl çalışmış 45 yaşında bir kişinin yine 50 yaşında ekmekli olacağını, 44 yaşındakinin 51, 43 yaşındakinin de 52 yaşında emekli olacağını belirtti.
Ünverdi, sosyal sigorta primlerine yüzde 2 artış getirileceğini, ancak bu artışın çalışanın cebinden çıkmayacağını, İhtiyat Sandığı primlerinin yüzde 2 azaltılarak sosyal sigortalara aktarılacağını, yani primlerde yer değişikliği olacağını söyledi. Maaş hesaplama sisteminde de değişiklik yapıldığını ve finansal olarak gelir getirme yönüne gidildiğini ifade eden Ünverdi, prim artışları ile yılda 25-35 milyon TL, kademeli olarak emeklilik yaşının artması ile de 10 yılda 275 milyon TL gelir öngörüldüğünü aktardı.
Söz konusu tasarı, 1 Kasım'da meclisin gündemine gelmiş, 22 saatten fazla süren toplantıda, muhalefet kürsü eylemi yapmış, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı kesintisiz 13 saati aşkın meclis kürsüsünde konuşarak, bu konuda bir rekor kırmış, Başbakan İrsen Küçük de parti başkanları ile mutabık kalarak, ilgili tasarıları komiteye geri çekmişti. KKTC'de çok tartışılan tasarı, yarın yeniden meclisin gündemine geliyor.