Güney Kıbrıs Sağlık Bakanı Petros Petridis, Güney Kıbrıs hastanelerinde Kıbrıslı Türklere hiçbir gelir kriterine bakılmaksızın ve bedava sağlanan sağlık hizmetlerinin kalkacağını duyurdu.
Petridis, Fileleftheros gazetesine yaptığı açıklamada, ekonomik krizin zorluklarının yaşandığı Güney Kıbrıs’ta Kıbrıslı Rumların aldıkları bedava sağlık hizmetlerinde kısıtlamaya gidilirken Kıbrıslı Türklerin bunun dışında tutulmasının söz konusu olamayacağını açıkladı.
Güney Kıbrıs Meclisi önünde, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs’taki devlet hastanelerinden bedava yararlanması ve Kıbrıslı Türklere ödenen devlet yardımlarına ilişkin iki yasa tasarısının bulunduğunu ve bu tasarıların bakanlığının yetkilileri tarafından incelenmekte olduğunu vurgulayan Petridis, bu çalışmanın en kısa zamanda tamamlanarak nihai kararın alınacağını söyledi.
YABANCILAR İÇİN DE SÖZ KONUSU
Petridis, söz konusu yasa tasarılarının yalnızca Kıbrıslı Türkler değil, Güney’deki yabancı uyruklular için de söz konusu olduğunu ve tasarılarda, Kıbrıslı Türkler ve AB vatandaşı olmayan yabancı uyrukluların, Güney’deki hastanelerde tedavi olma ve kamu yardımlarından yararlanmalarının, ancak Sosyal Sigortalara üç yıllık yatırımlarının olması ve vergi beyanında bulunmaları durumunda söz konusu olmasının öngörüldüğünü açıkladı.
Petridis “Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs vatandaşı oldukları andan itibaren Kıbrıs vatandaşı gibi muamele görmelidirler. Bunun anlamı, Güney Kıbrıs’ta çalışan ve ailesinin geliri Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarınca kayıt altında olan Kıbrıslı Türklerin, yıllık ailevi gelirleri belirlenen gelir kriterlerini aşmaması durumunda, bedava sağlık hizmetinden faydalanabilmesidir. Kıbrıslı Rumlar için ne geçerliyse Kıbrıslı Türkler için de o geçerlidir” şeklinde konuştu.
9 BİN SAĞLIK KARNESİ... KIBRISLI TÜRKLER İÇİN 49 MİLYON EURO MALİYET
Gazete, Kıbrıslı Türkler için şu ana kadar 9 bin sağlık karnesi basıldığını ancak kaç Kıbrıslı Türk’ün bedava sağlık hizmetinden yararlandığının, kartlara birden fazla kişinin kayıt ettirilebilmesi sebebiyle, kesin olarak bilinmediğini yazdı.
Gazete, 2003-2012 yılları arasında Kıbrıslı Türklerin Güney’deki hastanelerde aldıkları sağlık hizmetinin Rum devletine maliyetinin 49 milyon Euro’ya ulaştığını, bunun da yıllık 4 milyon Euro anlamına geldiğini belirtti.
Haberde, yıllık 4 milyon Euro’nun 2,5-3 Milyon Euro’luk büyük kısmının ilaç tedariki için harcandığı da ifade edildi. (tak)