Güney Kıbrıs’ta demokrasiyle ilgili yapılan ankette Kıbrıslı Rumlar, en demokratik dönemin Galfkos Klerides dönemi olduğunu belirtirken, kurumlar arasında ise en çok aileye güvendiği bildirildi.
Fileleftheros gazetesi dünkü sayısında Lefkoşa Üniversitesi’nin 15 Eylül Dünya Demokrasi Günü vesilesiyle 1-3 Eylül tarihlerinde Güney Kıbrıs çapında 18 yaş ve üstü 400 kişiyle yaptığı demokrasiyle ilgili anketin sonuçlarına yer verdi.
En çok demokrasinin hangi başkanlık döneminde olduğu sorgulandığında ilk sırada 6.94 puanıyla Glafkos Klerides yönetiminin geldiğini aktaran gazete, ikinci sırayı da 6.93 puanla Tasos Papadopulos yönetiminin aldığını yazdı.
Demokrasi açısından en kötü dönem olarak 4.70 puanıyla Dimitris Hristofyas yönetiminin kabul ediğini belirterek, Nikos Anastasiadis yönetiminin ise 5.14 ile en kötü ikinci dönem olduğunu kaydeden gazete, Yorgos Vasiliu yönetiminin puanının 6.76, Başpiskopos Makarios yönetiminin puanının 6.45 ve Spiros Kiprianu yönetiminin puanının da 6.26 olduğunu aktardı.
Ankete göre vatandaşların siyasi kurumlara olan güveninin çok düşük olduğuna dikkat çeken gazete, güven sıralamasında en düşük notu 5 üzerinden 1.78 ile siyasi partiler ve 1.79 ile siyasilerin aldığını kaydederken, muhalefete olan güvenin 2.00 ile Meclise olan güvenin 2.06 ile ve Hükümete olan güvenin 2.13 ile siyasi kurumlardan biraz daha fazla olduğunu aktardı.
“Aileye olan güven 4,48”
Aileye olan güvenin ise 4,48 ile ilk sırada geldiğine dikkat çeken gazete, eğitimcilere güven notunun 3.26, mahkemelere/adalete 2.71, Başsavcılığa 2.75, kiliseye/papazlara 2.82 ve kitle iletişim araçlarına 2.60 olduğunu belirtti.
Gazete ankete göre vatandaşların ezici çoğunluğunun, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin demokrasi açısından birçok sorununun ve eksikliğinin olduğu düşüncesine sahip olduğunu belirterek, ülkelerine 10 üzerinden 5 notunu verdiğini de kaydetti. TAK