Güneyde gergin toplantı: Anastasiadis Kıbrıs sorununda ne istediğini bilmiyor

 Ulusal Konseyi toplantısında, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis arasında kavga çıktı; Stefanu Anastasiadis için “Kıbrıs sorununda ne istediğini bilmiyor” dedi.

 Ulusal Konseyi toplantısında, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis arasında kavga çıktı; Stefanu Anastasiadis için “Kıbrıs sorununda ne istediğini bilmiyor” dedi.

Nikos Anastasiadis’in bazı Kıbrıslı Türk yetkililerinin Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarının iptali ve 60 Anayasası’na dönüş önerisi hakkında siyasi parti başkanlarını bilgilendirme gündemiyle saat 10.00’da toplanan Ulusal Konseyi’nin Anastasiadis ile AKEL Genel Sekreteri Stefanu arasında şiddetli tartışmaya sahne olduğu haber verildi.

Fileleftheros’un web sayfasından aktardığı haberinde, Anastasiadis-Stefanu tartışmasını “Konsey toplantısı Kâbil’e döndü” şeklinde yorumladı.

Habere göre ikili arasındaki kavga Stefanu’nun, Anastasiadis’in iktidara geldiği 2013’ten bu yana Kıbrıs sorununda yaptığı bütün icraatları sorgulaması ile başladı.

Stefanu, Crans Montana’nın sonuçları konusunda zıtlaştığı Anastasiadis’i Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için inisiyatif almamakla suçladı.

Konsey toplantısındaki konuşmasını basınla da paylaşması beklenen Stefanu, Anastasiadis’i “iktidara geldiği 2013’ten beri Kıbrıs sorununda hiçbir şey yapmamakla, son dört yıldır gerilemek ve Talat-Hristofyas yakınlaşmalarını sorgulamakla” itham etti.

Stefanu, Anastasiadis için “Bir yandan desantralize federasyonu savunurken bir yandan federal sistem, 60 Anayasası diyor, Kıbrıs sorununda ne istediğini bilmiyor” dedi.

 

Sözcü Marios Pelekanos tartışmalı geçen 3 saatlik toplantının ardından yaptığı açıklamada Anastasiadis’in konsey üyelerine 60 Anayasası önerisini anlattığını söyledi. 
Pelekanos “Başkan önerinin, Kıbrıs sorununa daimi bir çözüm bulmak için Doruk Antlaşmaları ve uzlaşılmış iki toplumlu iki bölgeli federasyon çözüm zemini ile bağlantılı olduğunu vurguladı” dedi.
Siyasi parti başkanları da toplantı çıkışında birbirinden farklı açıklamalar yaptı. 
AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanu Kıbrıs sorunundaki durumu “çok kritik” diye nitelediği açıklamasında, “kesin taksim yolunun, iki devlet çözümün resmî olarak tartışmaya açılmasıyla belirlendiği” görüşünü ortaya koydu. 
AKEL’in 60 Anayasası’na dönülmesine de karşı olduğunu, 60 Anayasası’na dönüşün Doruk Antlaşmaları’nı da ortadan kaldırdığını vurgulayan Stefanu bugünkü toplantıda Anastasiadis’in, 60 Anaysası’na dönüşün bir “öneri” olduğunu doğruladığına da dikkat çekti. Stefanu “Başkan Anastasiadis bu şekilde Kıbrıslı Rumları çıkmazın ortak sorumluları pozisyonuna sokacağı, Türkiye’ye de çözüm zeminini bozma olanağı tanıyacağı görüşünü ortaya koydu. Konsey toplantısında Anastasiadis ile aralarında kavga çıktığına dair basına sızan haberlere de değinen Stefanu “anlaşmazlıklar oldu ama kavga olmadı” dedi.
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos Anastasiadis’in 60 Anayasası’na geri dönüş açıklamasını “Başkan’ın Tatar’ın açıklamalarına işaret etme çabasıydı. Mesele sürdürülmeyecek, biz de sürdürmeyeceğiz” dedi. Papadopulos dikkatleri önemli meselelerin dışına kaydıracak açıklamalardan kaçınılmasını istedi ve “DİKO olarak Türk tahrikkarlığına tepki önlemlerinin tırmandırılması gerektiğine inanıyoruz” ifadesini kullandı. 
EDEK Başkanı Marinos Sizopulos “bugünkü bilgilendirme İngiltere’nin kuşkulu baltalayıcı rolünü teyit etti. Siyasi güçler öneriler sunarak Türk meydan okumalarına karşı ortak bir politika belirlemeli. Elimizdeki siyasi ve diplomatik silahları kullanarak taktiğimizi tümden yeniden belirlemeliyiz” ifadesini kullandı. 
DİSİ Başkanı Averof Neofitu istenilenin, “Kıbrıs sorununa BM kararlarının belirlediği çerçeve ve uzlaşılmış çözüm zemininde bir çözüm için müzakerelerin yeniden başlaması çabalarının sürdürülmesi olduğunu” söyledi.
ELAM Başkanı Hristos Hristu toplantı sonrasında yaptığı açıklamada bazı KKTC yetkililerinin pasaportlarının iptal kararı nedeniyle Anastasiadis hükümetini “alkışladı”. Bu kararın “kapsamlı bir çerçeveye oturtulması gerektiği” görüşünü ortaya koyan Hristu. ELAM’ın, KKTC-Güney Kıbrıs kara kapılarının temelli kapatılması görüşünde ısrarlı olduğunu da yineleyerek bunun, özellikle bu dönem Rum tarafına baskı yapma fırsatı teşkil ettiğini savundu.
DİPA adına açıklama yapan Marinos Kleanthus vatandaşın kafasının karıştığına dikkat çekerek BM çerçevesindeki çözüme destek verdiklerini belirtti, “havadan tartışmalardan kaçınılmasını” istedi. 
Ekologlar Hareketi Başkanı Haralambos Theopemptu Anastasiadis’in 60 Anayasası’na dönüşü dile getirmemesi gerektiğini belirterek “bu sözler önceden istişare edilmeden sarf edildi, olumsuz bir ortam yarattı ve Kıbrıs Rum toplum içerisinde karışıklık yarattı” dedi.

Güney Haberleri