Haber Medyamızda Güncelleme

İbrahim Özejder

 


 YDÜ İletişim Fakültesi öğrencisi Gözde Kolcu, Kıbrıs Türk haber medyasında güncellemeyi araştırdı

Haber kutsal bir kavram olmaya devam ediyor. Medya içeriklerinin büyük çoğunluğu artık haberle ilgili olmasa da, haber diye dolaşıma sokulan metinlerin önemli kısmı PR, dezenformasyon, algı operasyonu gibi kavramlarla birlikte anılsa da, “iyi haber” ve “iyi haberciler” ayrı bir değer taşımaya devam ediyor.

İletişim dünyasındaki değişiklikler, haberin okur ile ilişkisini de değiştiriyor. Tek başına iyi haberin, okur kitlesine (yeterince) ulaşamama gibi bir derdi var. Giderek internete kayan habercilik artık “güncelleme” olgusundan bağımsız düşünülemiyor. Hızlı haber trafiğinde güncelleme hızını da yakalamanız gerekir.

YDÜ İletişim Fakültesi öğrencisi Gözde Kolcu, Kıbrıs Türk haber medyasının güncelleme durumunu araştırdı. Gözde bu değerli araştırmasında,  internette yayın yapan sekiz haber kuruluşunu inceledi. Bunlardan dördü (Kıbrıs, Havadis, Yenidüzen ve Detay) basılı olarak da yayın yapan, diğer dördü (Kıbrıs Manşet, Gündem Kıbrıs, Haber Kıbrıs, Kıbrıs Postası) ise sadece internetten yayın yapan kuruluşlardı.

Gazeteler ve ortalama güncelleme


Gözde 13 Mart, 15 Mart, 20 Mart, 25 Mart, 10 Nisan ve 15 Nisan 2016 olmak üzere 6 farklı günde sekiz gazetenin haber güncellemelerini takip etti. Saat 11.00, saat 15.00 ve saat 24.00 olmak üzere gün içinde  3 kez güncellenen haber sayısını saptadı ve yukarıdaki tabloyu ortaya çıkardı.

Tablodan da anlaşıldığı gibi en çok güncelleme sabah 11.00’de saptanırken, gece 24.00’te hemen hemen bütün gazeteler en az güncellemeyi yapıyor. Hatta bu saatte bazı gazetelerin bazı günlerde hiç güncelleme yapmadığı görülüyor.


Kıbrıs Postası lider
6 günün ortalaması alındığında Kıbrıs Postası’nın açık ara ile en çok güncelleme yapan kuruluş olduğu ortaya çıkıyor(günde 44.3 haber). Buna karşın Yenidüzen 14.5 haber ile hem toplamda hem de basılı gazeteler kategorisinde en az haber güncelleyen kuruluş olarak görülüyor.


Yenidüzenin durumu

Araştırma sadece rakamlar üzerine kurgulandı. Haber değeri araştırmanın konusu değildi. Yine de Kıbrıs Türk basınında önemli bir yeri olan, haber üretiminde saygın bir performans sergileyen Yenidüzen’in tabloda son sırada yer alması çok anlaşılır gibi görünmemektedir. Yenidüzen ekibi, başarılı haber üretimini, günümüz haberciliğinin vazgeçilmez unsuru “güncelleme” ile taçlandırmayı da hedeflemelidir.