OKUYORUM
Bu hafta sizlere uzun zamandır ilgilendiğim bir konu olan Haçlı Seferleri ile ilgili Mike Paine’nin kitabını tanıtıyorum. Özellikle tarih ile ilgilenenler için bir kitap. Bu arada okumak için yeni kitaplar da seçtim. Özellikle Umberto Eco’nun uzun bir aradan sonra yazdığı yeni romanını okumak istiyorum. Bir de fırsat bulur bulmaz J.M. Coetzee’in kitaplarını ... Ayrıca Gabriel Garcie Marquez’in yeni yayınlanan öyküler kitabı da okumak istediklerim arasında.Okumak istediklerim biriktiğinden yine liste kabardı. Okumaya devam...
Mutlu haftalar...
HAFTANIN KİTABI
Haçlı Seferleri
Mike Paine, Kalkedon Yayınları
Haçlı Seferleri Avrupa, Akdeniz coğrafyası ve Ortadoğu’daki o dönemdeki devletleri etkileyen özellikle Hıristiyan ve Müslüman dünyanın karşılaşması açısından önemli olayların başında gelir. Özellikle Orta Çağ dünyasını öğrenmek ve o dönemde neler olduğunu bilmek açısından Haçlı Seferleri de önemli bir yer tutuyor. Mike Paine’nin kitabı Haçlı seferleri konusunu merak edenlere yüzeysel olarak bilgiler sunuyor. Kitabın ilk bölümünde İslam Dünyası ve Doğu konusunda bilgiler okurla buluşuyor. Birinci ve İkinci haçlı seferleri’nin arka planı anlatılıyor. Haçlı seferleri’nin nasıl ortaya çıktığı, Haçlıların nasıl toplandığı, hangi amaçlarla bir araya geldiklerine dair bilgiler veriliyor. Diğer bir bölümde Üçüncü ve Dördüncü haçlı seferi’ne yer veriliyor.
Üçüncü Haçlı Seferi özellikle adamız Kıbrıs ile ilgili olduğundan Akdeniz coğrafyasında yaşayan bizim için daha da önem kazanıyor. Üçüncü Haçlı Seferi’nin nedeni, Selahaddin Eyyubi, Haçlıların kendi aralarında yaşanan problemlere yer veriliyor. Beşinci ve diğer haçlı seferleri ... Doğuda kalan son Frenk toprakları Akra ve Beyrut’un Haçlıların elinden çıkma tarihi olan 1291’e dek kitap bilgiler aktarıyor. Kitabın sonunda daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için de bir ilave okuma listesi veriliyor. Kalkedon’un bilgilendirici kitaplarından biri olan Haçlı Seferleri okura tarih konusunda değerli bilgiler aktarıyor.
YENİ ÇIKANLAR
Alexandre Farnoux, Yapı Kredi Yayınları
Homeros nerede doğdu? Nerede öldü? Hangi dönemde yaşadı?
Anlattığı olaylara tanık oldu mu?
Genel Kültür Dizisi’nin yeni kitabı Homeros - Ozanlar Ozanı işte bu soruların yanıtlarını arıyor. Alexandre Farnoux’nun kaleme aldığı kitap, çoğu zaman gerçekle düşselliğin birbirine karıştığı bir Homeros portresini sağlam bir zemine oturtuyor.
Resimlerde, yontularda, mimarlıkta, dekoratif sanatlarda, sinemada, müzikte ve elbette yazında Homeros destanı...
Keith Jenkins,Birleşik Kitabevi
Tarihi Yeniden Düşünmek, tarihi ele alırken yöntembilimsel bir yaklaşımı öne çıkarmaktadır. Keith Jenkins, felsefe, edebiyat kuramı, eleştirel kuram ve siyaset bilimdeki gelişmelere dayanarak; tarihin geçmişle ilgili nesnel hakikat arayışını bir tarafa bırakarak, kendi üretim süreçleriyle hesaplaşması ve uzlaşması gerektiğini ileri sürmektedir. Kısa, kışkırtıcı ve sağlam temellendirilmiş savlara dayanan kitap, okurlara tarihin niteliği ve postmodern bir dünyada ne olabileceğine dair yeni bir anlayışın kapılarını açarak tarihsel, kuşkucu ve eleştirel bir zeka geliştirmelerini amaçlamaktadır.
Gilbert Sinoue,Can Yayınları
Gilbert Sinoué'nin Ortadoğu'nun yakın tarihini fon olarak kullandığı ikilinin son kitabı Taşların Çığlığı, Nâsır'ın Mısır'da yönetime el koyduğu 1956 yılıyla, barış yanlısı Yitshak Rabin'in fanatik bir Yahudi tarafından öldürüldüğü 1995 tarihi arasındaki zaman dilimini kapsıyor. Kırk yıllık bu süreçte bir yanda savaşlar, ekonomik bunalımlar, yükselen diktatörlükler ve terör eylemleri, bir yanda da kayıplara, acılara, yoksulluğa rağmen yaşama tutunan, özgürlük mücadelesi veren, barışa, dostluğa ve aşka inanan sıradan insanların sıra dışı yaşamları akıp geçiyor...
Michael David Lukas, Pegasus Yayıncılık
“Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemini, Sultan II. Abdülhamit'in danışmanı küçük yahudi kızı Eleonora Cohen'in gözlerinden keşfedin.
Büyüleyici bir roman... Tutku ve entrika dolu, baştan çıkarıcı bir öykü... Bir oturuşta okunabilecek, tüyler ürperten tanımlarıyla okuyucuyu başka bir yer ve zamana taşıyacak."
Taner Timur,Yordam Yayınları
On yıllara yayılan tarih ve felsefe okumalarına dayanan ve üç yıllık yoğun çalışmanın ürünü olan bu kitap, Taner Timur çalışmalarının yeni bir doruğunu oluşturuyor. Çalışma, tarih-yazıcılığı ile felsefe ve toplum bilimlerinin, tarih boyunca yer yer birbirleriyle buluşan, fakat çoğu zaman da birbirinden kopuk ve bağımsız bir gelişme çizgisi izleyen öykülerini anlatıyor.
KIBRIS KÜTÜPHANESİ...
Osman Balıkçıoğlu, Toplum Yayınları
Osman Balıkçıoğlu bizlere o eski Lefkoşa’yı “Şeher’ié anlatıyor. İnsanları aileleri, mesleklerini... Sinemaları, bayram yerlerini,lokantaları ve o dönemin Lefkoşalılar’ını bizimle buluşturuyor.
KİTAP DÜNYASI...
Edebiyat dünyasında çok farklı bir yere sahip olan Leylâ Erbil’in son romanı 'Kalan' çıktı.
Uzun yıllar Jean Genet’yle dostluğunu sürdürmüş Tahar Ben Jelloun’un kaleminden Godot’yu beklercesine hayali bir metin: Beckett ve Genet -Tanca’da Bir Çay.
Yapı Kredi Yayınları'ndan "Odun Kesmek", "Bitik Adam", "Eski Ustalar", "Ses Taklitçisi", "Yok Etme” gibi kitapları yayınlananThomas Bernhard'ın başyapıtlarından kabul edilen "Düzelti"si yayınevinin Edebiyat Dizisi'nin 1000. kitabı.
Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan kitap-lık dergisinin kasım sayısında İstanbul Kitap Fuarı'nın 30. yılı nedeniyle Ayşe Sarısayın, Âlim Kahraman, Behçet Çelik ve Faruk Duman fuara ilişkin gözlem ve anılarını anlatıyor.