Hafta sonu festivallerle renklenecek

Kıbrıs'ın kuzeyinde "festival" ya da "panayır" adı altında onlarca etkinlik düzenleniyor. Genelde bahar ve yaz mevsiminde yapılan festivaller başladı.

Kültür Dairesi bünyesinde kayıtlara geçen ve bu yıl yapılacağı kesinleşen 36 etkinlikten 18’i yöresel tatlar üzerine… Gafgarıt, ayrelli, enginar, tahıl, portakal, pekmez, harnup, çakısdez, zeytin, paluze ve alıç bu yıl da festivallere isim verdi.

Fehime ALASYA

Ülkede ‘Festival’ adı altında bu yıl düzenleneceği kesinleşen 36 etkinlikten 18’i yöresel tatlar üzerine…    

Yöresel tatlar arasında yer alan festivallerde, gafgarıt, ayrelli, enginar, tahıl, portakal, pekmez, harnup, çakısdez, zeytin, paluze ve alıç üzerine etkinlikler yer aldı.

Kültür Dairesi bünyesinde kayıtlara geçen ve bu yıl yapılacağı kesinleşen 36 festival yanı sıra, kesin olmayan fakat yapılacağı öngörülen 24 etkinlik yer alıyor.   

Festivaller, adanın dört bir yanında yapılırken, ocak ayından ekim ayına dek süren zaman dilimine yayılıyor.

Kültür Dairesi bünyesindeki festivallerin 36’sı kesinleşirken, 24’ünün ise henüz yapılıp yapılmayacağı netlik kazanmadı. 

Dairenin düzenlediği etkinlik listesine bu yıl da gelenekselleşen yöresel festivaller girdi.

2019 yılı içerisinde yapılması kesin olan festivaller, mart ayında başlayıp, kasım ayına dek sürecek.

Yöresel tatların ardından en fazla yapılan etkinlik ise doğa içerikli festivaller oldu.

Etkinlikler arasında 2 çocuk, 2 de sanat içerikli iki festival yer alırken, birer de turizm ve spor konseptli etkinliklerin olduğu gözlemlendi.

Yöresel tatlar ilk sırada

Bu yıl yapılacağı kesinleşen 36 festivalden 18 tanesi yöresel tatlar üzerine, “Yeme, içme, gezme, eğlence” temeline kuruldu.

Yöresel tatlar arasında yer alan festivallerde, gafgarıt, ayrelli, enginar, tahıl, portakal, pekmez, harnup, çakısdez, zeytin, paluze ve alıç üzerine etkinlikler yer aldı.

Doğa etkinliklerinde orkide ve lale ön planda

Yöresel tatların ardından an fazla etkinlik ise doğa üzerine. Doğa üzerine düzenlenen altı etkinlik yer alırken, orkide çiçeği üzerinde en az üç festival, lale üzerine ise 2 festival yer aldı.

Doğa üzerine düzenlenen etkinliklerde Orkide çiçeği üzerinde en az üç festival gerçekleştirilirken, bunu medoş lalesi ve Ahlat Vadisi etkinlikleri takip etti.

Doğa etkinlikleri konseptinde önde gelen bitkiler orkide ve medoş lalesi oldu.

En az içerik turizm ve spor konseptinde…

Etkinlikler arasında 2 çocuk ve sanat,  birer de turizm ve spor konseptli etkinliğin olduğu gözlemlendi. Buna göre; Değirmenlik Belediyesi’nin düzenlediği Çocuk Festivali, Lapta Belediyesi Alsancak Belediyesi ve Saraçoğlu Vakfı’nın Alsancak Lapta Çocuklar İçin Yürüyor etkinliği, Dipkarpaz Belediyesi’nin düzenlediği Dipkarpaz Belediyesi Yol Koşusu ve Sanat Festivali, Girne Belediyesi bünyesindeki Bellapais İpek Koza Festivali, Serdarlı Belediyesi’nin Serdarlı Sestaları Bahar Şenliği ve İskele Belediyesi’nin düzenlediği Kültürlerin Kaynaşması Etkinliği listede yer aldı. 

En çok etkinlik Lapta bölgesinde

Etkinliklerin en çok Lapta bölgesinde düzenlendiği gözlemlendi.

Lapta Belediyesi’nin destek verdiği  etkinlikler arasında Hisarköy Orkide Festivali, Çamlıbel Mantar Eko Günü, Tepebaşı Medoş Lalesi Festivali, Akdeniz Ayrelli Festivali, Kormacit St.Aziz George Festivali, Lapta Turizm Festivali ve Karşıyaka plaj etkinliği gibi festivaller yer aldı.

Festival tarihleri çakışabiliyor

Festival programları, kimi zaman olumsuz hava şartları, kimi zamansa vefat durumları nedeniyle ertelenip veya iptal olurken ortaya istenmeyen bazı durumlar çıkıyor.

Ertelemelerle birlikte bazı festivaller, aynı tarihe denk geliyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan benzeri bir durumda; 3 Mart haftası yapılması planlanan Hisarköy Orkide Festivali, ‘olumsuz hava koşulları’ nedeniyle, 10 Mart tarihine ertelenmiş, bu tarihte yapılması önceden planlanan Kanser Araştırma Vakfı’nın düzenlediği Orkide Yürüyüşü’yle aynı tarihe denk gelmişti. Yine benzer nedenlerle 3 Mart tarihinden 10 Mart tarihine ertelenen farklı bir etkinlikle 9-10 Mart haftası, ülkenin farklı noktalarında üç festival birden gerçekleştirilmiş oldu.

Tarih tarih etkinlik listesi

3-10 Mart tarihleri arasında düzenlenen 9. Geleneksel Hisarköy Orkide Festivali, 9. Orkide Vadisi Yürüyüşü, 3.Tatlısu Ot Festivali ve 16.Orkide Yürüyüşü ardından gerçekleşecek olan etkinlikler ise tarihleriyle birlikte şöyle:

16-17 Mart 15.Tepebaşı Medoş Lalesi Festivali,
24 Mart Karşıyaka Ahlat Vadisi Yürüyüşü ve Avtepe Medoş Lalesi Festivali,
31 Mart Kültürlerin Kaynaşması Etkinliği (eko gün), Yiğitler Gafgarıt Festivali ve Alsancak Lapta Çocuklar İçin Yürüyor,
6 -7 Nisan Kozanköy Hellim Pastelli Festivali,
7 Nisan Serdarlı Sestaları Bahar Şenliği,
13-14 Nisan Akdeniz Ayrelli Festivali,
20-21 Nisan Kormacit St.Aziz George Festivali,
21 Nisan Görneç “Köyde Hayat Var”,
28 Nisan Dipkarpaz Belediyesi Yol Koşusu ve Sanat Festivali,
4-5 Mayıs 14. Bellapais  İpek Koza Festivali,
3-4-5 Mayıs Enginar Festivali Mormenekşe,
5 Mayıs Akıncılar “Evvel Zaman İçinde LuLuricina Panayırı” ve Alaniçi Kültürümüzden Esintiler Şöleni,
1 Haziran Çocuk Festivali,
Haziranın 2.haftası Dilekkaya Hellim Festivali,
7-8-9 Haziran Sinde Panayırı,
14-15-16 Haziran 9.Tahıl Festivali,
21-22-23 Haziran Lapta Turizm Festivali,
28 Haziran – 7 Temmuz 42.Güzelyurt Portakal Festivali ve 51. Geleneksel İskele Festivali,
10-11-12-13-14 Temmuz Alaniçi Hasad Festivali,
16-17-18 Ağustos Karşıyaka Deniz Şenliği,
31 Ağustos 1-2 Eylül 11.Ozanköy Pekmez Festivali,
5-8 Eylül 14. Tatlısu Harnup Festivali,
15 Eylül Kalavaç Festivali,
27-28-29 Eylül Kalkanlı Çakısdez Festivali,
4-8 Ekim 18.Zeytin Festivali,
20 Ekim Bağlıköy Paluze günü,
2-3 Kasım 7. Doğan Köy Alıç Festivali.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

                             

 


                           

 


 

 

 

 

 

 

Özel Haber Haberleri