Bir süredir gündemde olan Lefke’de maden ocağı işletme başvurusu ile dün basına yansıyan, ülkemize de charter uçuş yapan ve turist taşıyan Corendon Hava Yolları’nın bu çalışmasından vazgeçmesi durumu vardı.
Corendon’la ilgili Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Orhan Tolun’a sordum. Tolun, ayrıntı verdi ve Girne’de bulunan Jasmine Court Otel üzerindeki işletme sorunları nedeniyle böyle bir durumun ortaya çıktığını söyledi.
Orhan Tolun’un anlattığına göre, Corendon taşıdığı turistleri başka otellerde değil de kendi işletmesindeki bir otelde konaklatmak istemiş. Bunun için de Topal Ailesi’nde olan Jasmine Court’a talip olmuş.
Kendi aralarında pek de sağlam olmayan bir anlaşma yapmışlar ve devlete de bilgi verilmeden otelde Corendon tadilatlar yapmaya başlamış, para harcamış.
Ancak bir kişinin kirasında olan bir yer başka bir kişiye kiralanamayacağından dolayı sorunlar yaşanmaya başlanmış.
Tabii burada Tolun’un ifadelerine göre devlet de otelde başlayan tadilatı denetlememiş, sorgulamamış ve sonuna gelindiğinde Corendon böyle bir işletme izni alamamış ve harcadığıyla kalmış.
Yani hem birinci kiracı Topal ailesinde, hem orayı işletmek isteyen Corendon’da hem de devlette hata olduğunu söylüyor Orhan Tolun…
Corendon’un en başta devlete oteli işletme isteğini bildiren bir yazısının da olmadığı belirtilirken, böyle bir istek olması durumunda da gerekli danışma şirketlerinin veya devletin böyle bir hizmetinin olmaması nedeniyle çeşitli yatırımlar konusunda aynı sorunlar sürekli yaşanıyor.
Sorun yaşanmasının bir diğer nedeni de Topal Ailesi’nin Jasmine Court’u gerçek sahibi Kıbrıslı Rum’dan almak istemesi… Böyle bir durumda da gelirin-giderin muhatabının kim olacağı, yani Topal mı, Corendon mu olacağı tartışması da Corendon’un faaliyetlerini durdurmasına kadar gitmiş.
Sonuçta, tarafların hataları ve devletin hantallığı ülkeye önemli sayıda turist getiren bir şirketin Ada’dan kaçmasına kadar giden bir süreç yaşatmış. Özellikle turizm sektörü bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyor ama bu konuya bir çözüm bulunsa bile aynı sorunların devletteki hantallık nedeniyle devam edeceğini de dile getiriyorlar.
----------------------------------------------------------------------------
İyi İdare Yasası’na uygun İyi İdare!
Öte yandan Lefke’de maden ocağı işletmesine onay bekleniyor ama Lefkeli buna doğal olarak karşı çıkıyor. Çünkü hâlâ CMC’den dolayı yaşadıkları çevre ve sağlık sorunları bitirilmeden böyle bir izni, bir madeni daha bölgede istemiyorlar.
Çevre Bakanlığı İyi İdare Yasası kapsamında bölge halkını bilgilendirmek için toplantı düzenledi ancak toplantı olaylı bitti.
Bölgenin sivil toplum örgütleri yaptıkları açıklamada, “Halkın tüm ısrarına rağmen, şirketin talebi doğrultusunda Bakanlığın toplantıyı ertelemek istemesi” eleştirildi ve Bakanlığın halkın değil şirketin yanında yer aldığını belirttiler.
Örgütler, Lefke’de turizm ve eğitim yatırımlarının yapılması ve artırılmasını bekliyor, bir maden faciası daha yaşamak istemiyorlar. Bunda da çok haklılar.
Hükümet veya devlet!, bölge halkının bu hissiyatına önem vermelidir.