Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Mehmet Akif Caddesi ile Osman Paşa Caddesi'nin tümünü kapsayan Dereboyu bölgesinde, 57 izinli işletmenin 26'sının imara aykırı uygulamalar bulunduğunu belirtti.
Harmancı, Dereboyu esnafı ile Biyer Restoran’da dün bir toplantı yaparak, esnafın sorunlarını dinledi, ana caddede yapılacak düzenlemeler konusundaki görüşlerini aldı.
LTB’den yapılan yazılı açıklamaya göre, toplantıya işletme sahipleri, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, LTB Asbaşkan Akın Aktunç, LTB Belediye Meclisi Üyesi Onur Olguner ve belediyenin müdür ve müdür muavinleriyle ilgili şube sorumluları katıldı.
LTB Başkanı Mehmet Harmancı, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Dereboyu'nun ülke ve Lefkoşa için önemine vurgu yaptı ve amaçlarının bu yapıyı öldürmek değil, bir düzen içerisinde daha iyiye taşımak olduğunu söyledi.
“Doğruyu bulmak adına hep beraber düşünelim” diyen Harmancı, bölgede yaşanan imar sorunları ve yasal olmayan yapılaşma konularında çeşitli örnekler sundu.
“57 İZİNLİ İŞLETMENİN 26’SINDA İMARA AYKIRILIK VAR”
Mehmet Harmancı, kendilerinin yasaların gereklerini uygulama amacıyla hareket ettiğini ancak hayatın da kendi gerçekleri bulunduğunun farkında olduklarına işaret ederek, 2 caddede 57 işyeri iznine tabi işletme yer aldığını ve bunların 26'sının imar uygulamaları dışında bulunduğunu söyledi.
Kaldırım işgalleri noktasında çok hassas olduklarını, 10 ayak kuralına uyulmaması gibi bir takım işgallerin söz konusu olduğunu vurgulayan Harmancı, kaldırım işgalleri ve duyarsızlığa göz yummadan müdahale ettiklerini ancak bu konuda ciddi bir eleştiri aldıklarını aktardı.
Harmancı, esnafın sorular sorup, beklentilerini dile getirdiği toplantıda, çöp konusundaki şikayetlere katıldığını ifade etti.
Harmancı, “Dereboyu'nda yemek artıklarının koku oluşturmaması için her gün çöp aracı girmek durumundadır. Araçlarımızın 20-25 yaş arasında oluşu ve baskılama cihazının atık su kaçırır noktada olması nedeni ile çöp suları yollara akmakta ve kötü kokular oluşturmaktadır” dedi.
Dereboyu'nun kurtuluşunun gömülü çöp sistemine geçmek olduğunu söyleyen Harmancı, bu sistemin yatırım maliyetinin 250 bin Euro olduğunu söyledi. Harmancı, “Sadece aletlerin maliyeti 120 bin Euro'dur. Bu konuda finansman bulabilirsek bölgenin çöp sıkıntısını da çözeriz" şeklinde devam etti.
Harmancı, araba parkı konusundaki projelerini anlatarak, iki caddede toplam 140 cep bulunduğunu, buralarda 20 ile 45 dakika bekleme süreli bir uygulama yapılabileceğini ifade etti.
Mehmet Harmancı, parkomat ihalesinin de Trafik Komitesi'nin gündeminde olduğunu belirtti.
Harmancı, Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nde yer alan fidanlığın hem bir yeşil alan, hem de bir oto park olarak tasarlanabileceğini ancak bu yönde adım atmalarının an itibarıyla zor göründüğünü çünkü fidanlığın TC Büyükelçiliği'nin malı olduğunu ve Tarım Bakanlığı'nca kullanıldığını söyledi.
“PARALEL YOL YAPILIRSA DEREBOYU TEK ŞERİT OLABİLİR”
Mehmet Harmancı, Dereboyu'nun tek şerit olması ihtimalinin mevcut haliyle mümkün olmadığını belirtti.
Harmancı, bunun Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın izin verdiği paralel yolun yapımı ile mümkün olabileceğini ancak bu proje için ciddi yatırıma ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.(tak)