Fehime ALASYA
Taşkent Kooperatif Şirketi’ndeki ‘yolsuzluk’ iddiaları mercek altına alındı.
Bir grup Taşkentli toplanarak, mevduatlarının ortadan kaybolduğu, ‘hayali’ borçlarla suçlu duruma düşürüldüğü ve uzun zamandır konunun çözülmemesinden dolayı mağdur oldukları gerekçesiyle dün Kooperatif Şirketler Mukayyidi Namık Yeşildağlı ile görüştü.
Kooperatif Şirketler Mukayyitliği, Merkezi Mevduat Dairesi’nde yapılan görüşmede, Kooperatif Şirketler Mukayyidi Namık Yeşildağlı, Mukayyit Yardımcısı Hüseyin Sarı, Baş Müfettiş Çiğdem Özyiğit ve Taşkent sakinleri hazır bulundu. Sabah 10.00 sularında başlayan toplantıda zaman zaman tansiyon yükseldi…
Mukayyit Namık Yeşildağlı teftişin aralık ayına dek bitirilmesini hedeflediklerini dile getirdi. Taşkentliler, “Paramız nerde? Bu durumu nasıl çözeceğiz? Neden bu kadar zaman aldı? Bu nasıl olur? Sorumlular kim?” diye sordu…
Köy kooperatifi ile çalışan bireylerden kaç kişinin hesabında oynama olduğ ve bunun toplam miktarıyla ilgili açıklama yapılmazken, tüm bunların araştırmalar neticesinde aralık ayında netlik kazanacağı işaret edildi.
Mukayyit Namık Yeşildağlı da YENİDÜZEN’e yaptığı özel açıklamada ise her şeyin denetimleri altında olduğunu ve bu sürecin hızlıca çözülmesi, kimsenin mağdur edilmemesi için çaba gösterdiklerini kaydetti. Yeşildağlı, “Her şey denetimimiz altında, en kısa sürede soruşturma yapılacaktır, bizim de amacımız hızlıca bu süreci tamamlamaktır. Biz köylülerden daha fazla endişeliyiz. Herkes günü sonunda parasını faiziyle birlikte alacaktır. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz” dedi.
“Kişilerin ellerindeki defterler ile Kooperatifteki mevduat rakamlarının birbirini tutmadığını gözlemledik”
Toplantının başında ilk sözü alan Kooperatif Şirketler Mukayyidi Namık Yeşildağlı, konuya ilişkin açıklamada bulundu.
Çeşitli duyumlara ilişkin de toplantıda açıklama yapan Yeşildağlı, her şekilde bu durumun ortaya çıkarılacağı konusunda sözlü güvence verdi.
Kooperatif Tasarruf Sigorta Fonu kapsamında ödeme yapabileceğine dair 1 Milyon TL’lik yetki aldığını belirten Yeşildağlı, teftiş tamamlanamadığı için henüz kime ne kadar ödeme yapılması gerektiğine dair hiçbir bilgileri olmadığını kaydetti.
Bazı usulsüz işlemler yapıldığına dair duyum aldıklarını ve harekete geçtiklerini belirten Yeşildağlı, yapılan teftiş ve denetimde bazı yolsuzlukların ortaya çıkarıldığını ve derinlemesine bir araştırmaya gidildiğini belirtti.
Kooperatifte yaşanan yolsuzlukla ilgili bilgi aktaran Yeşildağlı, esas olarak kişilerin borçları ve mevduatlarıyla ilgili sorun yaşandığını kaydetti.
Süt parası, yem parası gibi, ufak tefek giderlerin mevduat ve borç sorunlarına karşın çok büyük önem teşkil etmediğinin de altını çizdi.
Yeşildağlı, “Kişilerin ellerindeki defterler ile Kooperatifteki mevduat rakamlarının birbirini tutmadığını gözlemledik” dedi.
Para yatırılırken hiç makbuz almadan, sözlü güvence ile işlem yapan kişilerin bunu kanıtlamakta güçlük çekeceğine değinen Mukayyit Yeşildağlı, bunun yanında çek, banka defterciği, makbuz ve bunun gibi belgelerle işlemlerin daha erken kanıtlanabileceğine dikkat çekti.
“Bizi ateşe attınız…”
Mukayyit Namık Yeşildağlı’nın açıklamasını dinleyen Taşkentliler, Yeşildağlı’ya merak edilen pek çok soru yöneltti. Taşkent Köy Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özyıldırım, toplantıda söz alarak 2016 yılının Kasım ayında yapılan Kooperatif Genel Kurulu Seçim döneminde yaşananlara ilişkin soru yöneltti. Özyıldırım’ın “Yeni yönetimin olarak biz görev başı yaptığımız zaman neden bize şirketin, hiçbir borcu bulunmadığı ve kar ile yeni yönetime geçildiği söylenerek bir önceki denetim kurulu raporu bize verilmedi? 2016 Kasımında yapılan seçimde, sonuç raporu bizden gizlendi. Bu raporda yapılan denetim sonucunda eksik senetlerin tespit edildiği verilen süreye rağmen senetlerin tamamlanmadığı ve yeniden denetime gelineceği söyleniyor. Bu eğer böyleyse ki böyle olduğunu söylüyorsunuz neden bizi yeni yönetim kurulu olarak göreve getirdiniz? Bizi ateşe attınız…” dedi.
“Çocuğum 16 yaşında ve okul hesapçıklarını biriktirdi, ne bir imza atma yetkisi var ne de borç alma, bunlar nasıl oldu da parası ortadan kayboldu bir de borçlu çıktı?”
Toplantıya katılanlar arasında bulunan bir vatandaş, 16 yaşındaki torununun yaklaşık 20 bin TL civarı okul hesabı bulunduğunu ve tüm bu paranın ortadan kaybolduğunu anlattı. Var olan parasının kaybolmasının yanında bu öğrencinin 68 TL de borçlu görüldüğünü söyleyerek isyan etti… “Çocuğum 16 yaşında ve okul hesapçıklarını biriktirdi, ne bir imza atma yetkisi var ne de borç alma, bunlar nasıl oldu da parası ortadan kayboldu bir de borçlu çıktı? Bu saatten sonra nasıl güvenip bu bankayla çalışalım? Şehit maaşı alıp geçiniyor, çocuklarımız için iki kuruş arttırıyorduk, o da uçup gitti, bu olur şey değil…” diyen vatandaş, tüm sorumluğun sekretere aktarılması ve tek bir kişiye yüklenilmesini doğru bulmadığını belirtti.
“Ben olsam ayni zamanda Mukayyitliği de mahkemeye verirdim”
Yukarı Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır ise toplantıda söz alarak, “Mademki eski hesaplarda ve teftişlerde yanlışlar veya oynamalar vardı neden peşine düşüp bunu temize çıkarmadılar? Bunu neden temize çıkarıp yola devam etmediler de seçime gidildi? Ve bu devam ettikleri yolda daha da dikkatli olup gözlerini dört açmadılar, sıkça denetim yapmadılar da olaylar bu aşamaya geldi? Ben olsam ayni zamanda Mukayyitliği de mahkemeye verirdim. Neden denetlemelerde sadece sekreterin verdiği hesaplar denetleniyor da bağlantılı sorumlu merkeze bağlı, detaylı denetleme yapılmıyor?” dedi.
“Son yapılan teftişte silinmiş kapatılmış olan temiz hesapların teftişten bir gün sonra yeniden açıldığını belirledim”
Baş Müfettiş Çiğdem Özyiğit, YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada kaç vatandaşın hesabıyla oynandığına dair bir veri açıklamazken, en son teftişin ardından geriye dönük hesaplarla oynandığının tespit edildiğini kaydetti. Özyiğit, “Kaç kişinin hesabı şuan bu durumdadır henüz net değil. Son yapılan teftişte silinmiş kapatılmış olan temiz hesapların teftişten bir gün sonra yeniden açıldığını belirledim. Bu tespitten sonra açılan tüm hesapları incelemeye aldım. En son teftişimiz 2016 yılı eylül ayında olmuştu” dedi.
Olay nasıl patlak vermişti?
Haziran ayı içerisinde basına yansıyan ‘yolsuzluk’ olayıyla ilgili Polis Basın Subaylığı’nın verdiği bilgiye göre, “müstahdem tarafından sirkat, sahte belge düzenleme, sahte belgeyi tedavüle sürme ve hesaplarda hile yapma” olayıyla ilgili Köy Kooperatifinde çalışan sekreterin mahkemeye çıkarıldığı ifade edilmişti.
Polis Basın Subaylığı’nın verdiği bilgide; “1 Ocak 2016 ile 8 Mart 2017 arasında meydana gelen “müstahdem tarafından sirkat, sahte belge düzenleme, sahte belgeyi tedavüle sürme ve hesaplarda hile yapma” olayında zanlı T.G.’nin 1 Ocak 2016 ile 8 Mart 2017 arasında Taşkent Kooperatif Şirketi’nde hesabı bulunan beş kişiye ait hesaplarda sahte işlem yaparak toplam 448 bin 884.93 TL’yi çaldığı tespit edildi” denilmişti.
Kooperatif Şirketler Mukayyidi Namık Yeşildağlı:
“Herkesin alacağı alacaktır, bu gerekli araştırmalar neticesinde belirlenip alacaklar kişilere ödenecektir”
Mevduatlarda oynamalar var ve kişilerin ellerindeki defterler ile Kooperatifteki mevduat rakamlarının birbirini tutmadığını gözlemledik. Bunun yanında borcu olmayan kişilerin de borcu çıktı, bu borç ve mevduatların çözümüyle ilgili çalışmaları yapıyoruz. Teftişin sonuna geliyoruz.
Herkesin alacağını faizi ile birlikte kendisine iade edilecektir. Yaklaşık 2 veya 3 trilyon açık olduğu dedikoduları ortalıkta dolanıyormuş, bunlara aldırış etmeyin, ortada böyle bir miktar yoktur. Teftiş memuru arkadaşlarımız bunu ortaya çıkarmakla uğraşıyor. Teftiş bittiği zaman bunu sizinle paylaşacağız.
Kooperatif aktif olarak çalışıyor, istenilen işlemi orada yine yapabilirsiniz. Herkesin alacağı alacaktır, bu gerekli araştırmalar neticesinde belirlenip alacaklar kişilere ödenecektir.
Kooperatif Tasarruf Sigorta Fonu kapsamında 1 Milyon yetki aldım, mevduatı olan alacaklılara ödeme yapabileceğime dair yetki de aldım fakat şu anda ne ödeyeceğimi bilmiyorum. Teftiş bittiğinde, her şey ortaya çıktığında herkes hakkını alacaktır, kimse paniğe kapılmasın.
Herkesin mevduatları garanti kapsamındadır, fakat şu an mevduatlarla ilgili bir ödeme yapamıyoruz, haklısınız ama elimizden bir şey gelmiyor…
Şu an borcu olan da inkâr ediyor, olmayan da inkar ediyor, teftiş sonucu bunlar mahkemelik olacak, borcu olduğu halde borcum yok diye inkar eden olursa onlar da cezalandırılacak…
Aralık ayına dek tüm bu teftişleri tamamlayıp, konuyu önce polise ardından yargıya taşıyacağız. Zaten konu şu an kısmen poliste, çalışmalarımızı tamamlayıp vermemiz bekleniyor.
“Yazılı ikazda bulunduk ve eksik senetlerin tamamlanmasını istedik”
Yeni yönetime devredilirken de eski denetlemelerde hatalar olduğu tespit edildi. Seçimlerden önce yapılan denetimlerde ortaya çıkan sonuç raporunda eksik senetlerin tespit edildiği verilen süreye rağmen senetlerin tamamlanmadığı ve yeniden denetime gelineceği söyleniyor. Biz yazılı ikazda bulunduk ve eksik senetlerin tamamlanmasını istedik.
Baş Müfettiş Çiğdem Özyiğit:
“Tüm bu çalışmaların aralık ayına kadar bitirilmesi hedefindeyiz”
Geriye dönük teftişleri de inceledik, teftişler yapılıp her şey kapandıktan sonra çıkan hesaplarda da oynama tespit ettik. Hesaplar kontrol edilirken, sadece son 1 buçuk yıllık dönemi değil, bitmiş ve tamamlanmış teftişlere de geçmişlere yönelik oynamalar tespit edildiği için, hesaplar hangi tarihte açılmışsa, onları kontrol ediyoruz. Sadece son bir yıllık dönemi değil, hesap açılış tarihinden itibaren olan işlemleri tek tek kontrol ediyor, doğruluğunu sorguluyoruz.
Şu anda herhangi bir rakamı ortaya çıkarmış değiliz, çalışmalarımız sürüyor. Tarafsız olarak hesapların tanımlamasını yapmaya çalışıyoruz, hesaplarda yapılan oynamaları ortaya çıkarma amacındayız.
Kaç kişinin bu şekilde mağdur olduğunu da çalışmalarımız tamamlanınca tam olarak ortaya çıkacak fakat ilk etapta çok fazla kişinin hesabıyla oynandığını tespit ettik.
Hesaplara yatan bazı paralar sonrasında silindi, bu gibi bazı oynamalar tespit ettik.
Tüm bu çalışmaların aralık ayına kadar bitirilmesi hedefindeyiz, umarım daha erken de bitirme imkânımız olur.
Bilgisayarda oynama olsa dahi mevduatı olan kişilerin parası mutlak suretle denetimlerde ortaya çıkacaktır. Bu konuda sakin olunması ve çalışmalarımızın tamamlanması beklenmeli.
Denetim bittikten sonra yargıyla işi olmayan mevduat mağdurlarına fondan ödeme yapılacaktır.
Taşkentliler ne dedi? Taşkentliler ne dedi? Taşkentliler ne dedi?
Durmuş Aşandır (Yukarı Taşkent Muhtarı):
“Mukayyitlik denetim yaparken, sadece bilgisayara ve sekreterin verdiği bilgilere göre denetim yapıyorsa hiçbir kooperatifte açığı bulamaz”
Köyde oynama olmayan mevduat yoktur, köyde birçok kişinin hesabında oynama oldu.
Mukayyitlik denetim yaparken, sadece bilgisayara ve sekreterin verdiği bilgilere göre denetim yapıyorsa hiçbir kooperatifte açığı bulamaz. Açığın bulunması için her denetimde tüm mevduat sahiplerinin oraya gidip bu imza benimdir diye ispatlaması mı gerekir? Demek ki yıllarca olan yolsuzluklar yanlış denetimden ibarettir. Köye gelen denetim memurları, sekreterin verdiği ve bilgisayarda olan veriler ile denetim yapıyor, bu nasıl olur? Bu şekilde denetim olursa hiçbir şekilde usulsüzlükler bitmez.
Mehmet Zeki:
“Kimseyi suçladığımız yok ama bir an önce bu konuyu çözsünler”
Sekretere iki tane çek verdim, borcuma yatırsın diye, borcuma yatmamış, ben hala borçlu görünüyorum. Bunu ihbar ettim, araştırılmasını istedim. Biz bugüne dek hep sözlü güvence ile tüm işlerimizi yaptık, ne makbuz bildik ne de imza, bunların olacağını nereden bilebilirdik ki… Hepimiz hısım akraba, kimseyi suçladığımız yok ama bir an önce bu konuyu çözsünler, bize de yazık.
Özay Yalçıcı:
“Birçok hata yüzünden bu günlere gelindi”
Bu toplantıdan çıktıktan sonra anladım ki bu olayda birçok şüpheli var, buna geçmiş yönetim de dahil… Birçok hata yüzünden bu günlere gelindi, herkesin bu olayda bir parmağı vardır. Geçmişten gelen hatalar vardır, bunu da zaman aşımına uğrattılar.
Fatma Yalçıcı:
“Ben mukayyitliğin yeterli denetimi yapmadığını düşünüyorum”
Bence burada en büyük suçlu şirketler mukayyitliğidir. Ben mukayyitliğin yeterli denetimi yapmadığını düşünüyorum. Bu usulsüzlükler o yüzden ortaya çıktı. Köyümüzdeki kooperatifin sekreter ve yönetimin tekeline bırakıldığını düşünüyorum. Yeterli denetim yapılmadı.
Emine Songüzler:
“Birikmiş üç kuruş param varken, 20 bin TL de borçlu çıktım”
Bu yaşta böyle yerlere düştük. Benim kocam şehit, oğlum, toruncuğum için üç kuruş param olduğunda bir köşeye koydum, o da gitti… Birikmiş üç kuruş param varken, 20 bin TL de borçlu çıktım. Tüm bunlar nasıl olur anlamış değilim.
Mustafa Özyıldırım: (Taşkent Köy Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı):
“Denetim raporu bir an önce yönetim kuruluna sunulmalı”
Kooperatifimizdeki malum durumun bir an önce çözülmesi için ve üyelerimizin mağduriyetinin giderilmesi için buradayız. Kooperatif şirketler mukayyitliğinden de bu denetimin bir an önce sonuçlanmasını ve bize raporun sunulmasını talep ediyoruz. Denetim raporu bir an önce yönetim kuruluna sunulmalı.
Mustafa Çakıcısoy:
“Para yatırdım ama şimdi paramız olmadığı söylenir”
Ben de mağdur oldum. Para yatırdım ama şimdi paramız olmadığı söylenir. Bir acil ihtiyacımız olsa vermiyorlar, paramız varken borçlanmak durumunda kalacağız, bu olur şey değil.
Nesrin Karataç:
“Bankaya 13 bin Sterlin yatırdık ama yok… Bu kabul edilir şey değil”
Çocuğum için biriktirdiğim ev peşinatını yatırdım, almaya çalışırken bu olaylar patlak verdi. Hesabımda para görülmüyor. Ev sahibi para bekliyor, evimizden de olacağız. Bankaya 13 bin Sterlin yatırdık ama yok… Bu kabul edilir şey değil. Araştırma sonuçlanacak, yargıya gidecek derken aylar geçecek, ev elimizden gidecek. Hiç suçumuz yokken mağdur olduk.