“Hayali gerçeğe dönüştürmek istiyoruz”

“İlk etapta bakacak kimsesi olmayan, ailesi olsa bile bakım gücü bulunmayan engelli kişilere öncelik tanınacak. Bunun yanı sıra aileler geçici sürelerle engelli çocuklarını merkeze bırakılabilecek”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar,  YENİDÜZEN ekibi ile Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nin hayata geçeceği bölgeyi gezdi. Gürpınar, yıllardır eksikliği hissedilen projenin temelinin Ağustos ayında atılmasının hedeflendiği belirtti ve ekledi:

“Hayali gerçeğe dönüştürmek istiyoruz”

 

Ayşe GÜLER

Engelsiz Yaşam Evi Projesi ile Çalışma Bakanlığı ‘hayalleri gerçeğe dönüştürmeyi’ hedefliyor.
Ağustos ayında temellerinin atılması hedeflenen tesiste  ilk etapta 18 yaş üstü 32 ve 18 yaş altı 16 engelliye hizmet verilecek.
Minareliköy bölgesinde 18 dönüm arazi üzerine kurulacak ve içerisinde yatakhaneler, spor tesisleri ile atölyelerin bulunacağı tesisin ilk bölümünün 2015’in ikinci yarısında tamamlanması hedefleniyor.

Çalışmalarda öncelik olarak yatakhane, idari bölüm ve atölyeler tamamlanacak, geriye kalan bölümler ise 2. etapta hayata geçecek.
Projeye devlet bütçesinden ayrılan mali kaynağın yanı sıra, TC Lefkoşa Büyükelçiliği de devletin ayıracağı kaynak kadar yardım sağlayacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nin ülkemizde uzun yıllardır eksikliğinin hissedildiğini belirterek, özellikle engelli gençlerin aileleri için söz konusu durumun büyük bir ızdırap konusu olduğunu ifade etti.

Gürpınar, ‘engelli gençlerin ailelerinin hayatını kaybetmeleri halinde gençlerin ne olacağı’ sorusunun hem aileler hem de sivil toplum örgütleri tarafından gündeme getirildiğini dile getirdi.

“Hayali gerçeğe dönüştürmek istiyoruz” şeklinde konuşan Gürpınar, göreve geldikleri günden beridir 2014 yılında engelliler için ciddi değişiklikler yapmayı hedeflediklerini aktardı.

Gürpınar, “engellileri her alanla toplumla kucaklaştırmak istiyoruz. Onları toplumlu buluşturup, barıştırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
İskele ve Karpaz bölgesinde gündüz hizmet verecek engelli rehabilitasyon merkezini hayata geçirmeyi planladıklarını açıklayan Gürpınar, 2014 yılının ikinci yarısında çalışmaların başlayacağını, şu anda yer tespitinin devam ettiğini kaydetti.

“Elçilik ile eşit kaynak”
Gürpınar, merkezin 18 dönümlük arazi içerisinde Ercan-Lefkoşa yolu üzerinde Minareliköy sınırında konumlanacağını dile getirdi.
Proje kapsamında ilk etapta bakanlığa yer tahsisi yapılarak, kaynak arayışına girdiklerini belirten Gürpınar, “kısıtlı mali imkanlarına rağmen proje için kaynak ayrıldı. TC Lefkoşa Büyükelçiliği de projeye sıcak baktı. Kaynak koyabileceklerini ifade ettiler” dedi.
Gürpınar, projede tümüyle dış kaynakları kullanmak yerine ‘devlet sorumluluğunu’ simgelemek adına bütçe imkanları içerisinde en iyi katkının ortaya konulduğunu ifade etti.

Proje için ortaya konacak yerel kaynaklar ile TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin ortaya koyacağı kaynağın ayni oranda olacağı yönünde prensip belirlendiğini söyleyen Gürpınar, “biz kaynaklarımızı artırdıkça, onların vereceği kaynak da artacak. Böylece kendi sorumluluğumuzu ortaya koyabilecek model üzerinde işbirliğine gidildi” dedi.

 

“İlk etap 1,5 yıl içerisinde tamamlanacak”
2 ay içerisinde mimari projenin tamamlanmasının hedeflendiğini aktaran Gürpınar, ihale sürecinin, ardından da inşaatın başlayacağını söyledi.
Gürpınar, ilk etapta gündüz hizmet verecek atölyelerin, gece yatılı hizmet verecek olan blokların
ve idari bölümün hayata geçirileceğini, spor salonları ve yüzme havuzlarının 2. etapta gündeme geleceğini belirtti.
Ağustos’ta binanın temelinin atılmasının hedeflendiğini dile getiren Gürpınar, ilk etabın 1,5 yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

“Şu an yeterli kadro yok ancak tamamlanacak”

Gürpınar, yaşam evinde hizmet verecek çalışanların uzman kişilerin olacağını dile getirerek, “Şu anda devlet kadrosunda yeterli sayı bulunmuyor. O sürece kadar münhal ilan edilerek kimisi kadrolu kimisi sözleşmeli olarak istihdam edilecek” dedi.

Dışarıdan hizmet alımının da yapılacağını aktaran Gürpınar, inşaat süreci ilerlerken kadroların belirleneceğini kaydetti.

“Yönetim için tüzük hazırlanacak”
Merkezin yönetilmesi adına tüzük hazırlanacağını söyleyen Gürpınar, tüzük çerçevesinde yönetim ilkeleri ve başvuru koşullarının belirleneceğini ifade etti.
Gürpınar, “ilk etapta bakacak kimsesi olmayan, ailesi olsa bile bakım gücü bulunmayan engelli kişilere öncelik tanınacak” diyerek, bunun yanı sıra ailelerin geçici sürelerle engelli çocuklarını merkeze bırakılabileceğini kaydetti.

“Gönüllü kuruluşlar, sürece katkı koyacak”
Gürpınar, projeye katkı koymak isteyen gönüllü kuruluşların olduğunu ifade ederek, onların da sürece güçleri oranında katkı sağlayacaklarını belirtti.
Şu anda mimari projenin hazırlandığını, ardından da istatistik, mekanik ve elektrik projelerinin hazırlanacağını aktaran Gürpınar, proje ve vize çalışmalarının Yaşam Evi Platformu aracılığıyla mimar Tunç Adanır tarafından yapıldığını ifade etti.
Gürpınar, “Projenin tamamlanmasının ardından Planlama ve İnşaat Dairesi’ne sunacağız. Proje devlet projesidir ve o şekilde yürütülecektir. Daire tarafından ihale süreci başlatılacaktır” dedi.
Binanın yapımının tamamlanmasının ardından atölyelerin ve araç gereçlerin sağlanmasına sivil toplum örgütlerinin ciddi katkılarının olacağını ifade eden Gürpınar, projeyi modüler bir sistemde tasarladıklarını belirtti.


“Proje gelişen ihtiyaçlara göre tasarlandı”
Gürpınar, projenin gelişen ihtiyaçlarına göre tasarladıklarını ifade etti.
Proje kapsamında gündüz hizmet verecek atölyelerde engelli gençlere el becerileri kazandırılmasının hedeflendiğini aktaran Gürpınar şöyle konuştu:
“Merkezde 18 yaş üstü yatakhane binası, 18 yaş altı yatakhane binası,  çamaşırhane binası, kapalı yüzme havuzu ve spor salonu binası, idari ve eğitim binaları, spor salonu, çocuk oyun parkı, açık hava kermes havası, tarım alanı, hayvanat bahçesi ve açık hava spor alanlarının bulunacak.”
İki blok halindeki yaşam kompleksinde 18 yaş üstü 32, 18 yaş altı da 16 engelli gencin hizmet göreceğini dile getiren Gürpınar, önümüzdeki dönemde ihtiyaca göre bu sayının daha da artabileceğini, binanın üzerine ikinci bir kat yapılması için projenin genişletilebileceğini söyledi.
Gürpınar, merkez içerisindeki yüzme havuzunun hem rehabilitasyon hem de sportif faaliyetler açısından da kullanılabileceğini ifade etti.
Öte yandan yaşam evinde oluşturulacak tarım alanı içerisinde sebze bahçelerinin kurulmasının planlandığını belirten Gürpınar, engelli gençlerin iş becerileri kazanırken, tarımsal faaliyetlerle uğraşacaklarını, yetiştirilen ürünlerin ise merkezin mutfağında kullanılacağını kaydetti.

“Eksik olan şey siyasi kararlılık ve iradeydi…”
Bakanlık bünyesinde engelli gençlere yönelik çeşitli çalışmaların yapıldığı rehabilitasyon merkezlerinin bulunduğunu aktaran Gürpınar, söz konusu merkezlerin sınırlı zaman içerisinde, gençlerin daha da sosyalleşmesi adına hizmet verdiklerini söyledi.
Gürpınar, ülkede ailesi ve kendisine bakacak kimsesi olmayan engelli gençler için yatılı merkezlerin bulunmadığını ifade etti.
Şu anda bu durumda olan az sayıda engelli gençlerin bulunduğunu açıklayan Gürpınar, söz konusu kişilerin bakanlığa bağlı yerlerde barındırıldıklarını ancak bu durumun kendileri için uygun olmadığını ifade etti.
Gürpınar, engelli aile, engelli dernekleri, sivil toplum örgütlerinin ve gönüllü kuruluşların oluşturduğu Yaşam Evi Platformu ile temasa geçtiklerini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “bu sorun çeşitli kesimlerde dillendiriliyordu, çare aranıyordu. Ancak çalışmalar kopuk kopuktu. Biz çalışmaları birleştirdik. Eksik olan şey siyasi kararlılık ve iradeydi. Bakanlığımız bunu gerçekleştirdi.”


“Engellileri toplumla barıştırmayı hedefliyoruz”
Engellilere daha çok istihdam olanağı sağlamak adına Engellileri Koruma Rahabilite ve İstihdam ve Yasası’nda değişiklik yapıldığını hatırlatan Gürpınar,  yasa kapsamında destek programını hayata geçirdiklerini belirtti.
Gürpınar, “engelli gençleri istihdam eden işverenlere teşvik anlamında sosyal güvenlik desteği sağlıyoruz, istihdam edilen engelli gençlerin maddi yardımların bir kısmını vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yasanın yürürlüğe girdiğini, bu kapsamda işverenler, örgütlerle ve engellilerle görüşme yaptıklarını söyleyen Gürpınar, çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydetti.
Gürpınar, “çalışmalar sonucunda engellilerin çalışma hayatına, ardından da siyasal yasamın içerisinde daha çok yer almalarını sağlamayı hedefliyoruz. Yaşam Evi Projesi de bunun bir parçasıdır” dedi.


“İskele ve Karpaz bölgesine rehabilitasyon merkezi”
Gürpınar, İskele ve Karpaz bölgesinde gündüz hizmet verecek engelli rehabilitasyon merkezini hayata geçirmeyi planladıklarını açıklayarak, 2014 yılının ikinci yarısında çalışmaların başlayacağını, şu anda yer tespitinin devam ettiğini kaydetti.
Güneşköy’deki rehabilitasyon merkezine sera yapımına yönelik çalışmaların başladığını söyleyen Gürpınar, “sponsor kuruluşlar belirlendi. 3 haftalık süre içerisinde ilk bölümü tamamlanacak. Engelli çocuklar orada çiçek yetiştirip satacak” dedi.

Röportaj Haberleri