HAYVAN DENEYİ YASAKLANACAK!

Hayvan haklarını daha ileriye taşımak adına hazırlanan Hayvan Refahı (Değişiklik) Yasa Önerisi Meclis’e sunuldu.

Hayvan haklarını daha ileriye taşımak adına hazırlanan Hayvan Refahı (Değişiklik) Yasa Önerisi Meclis’e sunuldu.

 

Ayşe GÜLER

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli tarafından, hayvan haklarını daha ileriye taşımak adına hazırlanan Hayvan Refahı (Değişiklik) Yasa Önerisi Meclis’e sunuldu.

Yeni dönemde Meclis’in gündemine gelecek önerinin yasallaşması ile UNESCO tarafından kabul edilen “Bütün hayvanlar yaşam önüne eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahipler” hükümlerinin hayata geçmesi amaçlanıyor.

Öneride; hayvan deneylerinin yasa kapsamından çıkarılması, hayvanların satılması yerine sahiplendirilmesi, zorunlu hallerde uygulanacak ötenaziye 1 değil, 3 veterinerin karar vermesini içeren önemli maddeler yer alıyor.

Hayvanlara kötü muamelenin tespiti halinde idari para cezası ve hapislik cezalarının yanı sıra ‘kamu hizmeti cezası’ da bu öneride dikkat çeken yaptırımlar arasında.

6 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak, halkın bilgisine getirilen yasa önerisi ile ilgili görüş ve önerilerin 20 gün içerisinde Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak sunulması istendi.

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli tarafından sunulan ve yeni dönemde Meclis’in gündemine gelecek önerinin yasallaşması ile hayvan deneyleri yasa kapsamından çıkarılacak, hayvanların satılması yerine sahiplendirilmesi sağlanacak.

“Hayvan hakları ile ilgili ciddi sıkıntılar var”

 

Angolemli tarafından sunulan değişiklik önerisinde, 2013 yılında yürürlüğe giren Hayvan Refahı Yasası’nda bazı hususlarda ilerleme kaydedilmesine rağmen, halen hayvan hakları ile ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşandığı ifade edildi.

Gerek sokak hayvanları gerekse sahipli hayvanların öldürülmesi veya işkenceye maruz kalması ve sorumluların cezalandırılamaması bir yanda dururken, hayvan deneylerinin yapılması da gündeme geldiği belirtildi.

“Komitede örgütlerin etkisi artırılmalı”

Öneride; hayvan haklarının daha ileriye taşınması için Hayvan Refahı Danışma Komitesi’nde demokratik kitle örgütlerinin etkisinin artırılması gerektiğine değinildi.

Ayrıca hayvanların acil durumlarda öldürülmesini düzenleyen maddenin yeniden ele alınması gerektiği öneride vurgulandı.

 

Hayvanlara kötü muamele tespiti halinde, idari para cezası ya da hapislik cezasının dışında kamu hizmeti yaptırımı da uygulanabilecek.

‘İşlevsel ve ıslah edici’ cezalar…

Cezaların işlevsel ve ıslah edici olabilmesi için ‘kamu hizmeti’ adı altında hayvanlara, doğaya ve çevreye faydası olacak yaptırımlar ve cezalar uygulanabilmeli, suçun tekrarı halinde cezalar artırılmalıdır.

 

YASA ÖNERİSİ NE İÇERİYOR?

  • Yasa kapsamından hayvan deneyleri çıkarılacak,
  • Belediyeler tarafından toplanan hayvanların başka belde sınırına, ormanlık alana veya yaban hayata bırakılması yasaklanacak,
  • Hayvanların satılması yerine sahiplendirilmesi sağlanacak,
  • Zorunlu hallerde uygulanacak ötenaziye 1 değil, 3 veteriner karar verecek. Ötenazi halinde resmi tutanak tutulacak,
  • Hayvan Refahı Danışma Komitesi’nde 1 yerine 2 temsilci bulunacak,
  • Barınaklar yetkili veterinerler tarafından denetlenecek,
  • Belediyelere hayvan hakları ihlalleri ile ilgili ihbar hakkı kurulacak.

 

Ötenaziye 1 değil, 3 veteriner karar verecek…

Hazırlanan yasa önerisinde; belediyeler tarafından toplanan hayvanların başka bir belde sınırına, ormanlık alana veya yaban hayata bırakılmasının sorunu çözmediği, aksine artırdığı ifade edildi…

Zorunlu durumlarda uygulanacak ötenazinin tek bir veterinerce değil, 3 veterinerce kararlaştırılması gerektiği, barınakların yetkili veterinerlerce denetlenmesi, belediyelerin hayvan hakkı ihlalleri için ihbar hattı oluşturulması gerektiği öneride yer aldı.

Öneride diğer önemli nokta ise; çalıştırılan hayvanlarla ilgili özel kurallar konularak, sahiplerine yükümlülükler getirilmesi oldu.

Cezalar: Kamu hizmeti cezası da var

Yasa önerisi, kurallara uymayanlarla ilgili de ağır yaptırımlar öngörüyor, kamu hizmeti cezası da bu öneride yer alıyor.

Buna göre; yasalara aykırı hareket edenler idari para cezasına çarptırılabilecek, suçun mahkemeye intikali ve mahkumiyet alınması halinde ise hapis cezası dışında 15 günden az, 30 günden çok olmamak üzere kamu hizmeti cezası da alabilecek.

Hayvan barınaklarında, parklarda hayvan bakımı-beslenmesi…

Öneride ‘kamu hizmeti’nin tanımı da yapıldı.

Bu cezaya çarptırılacak kişilerin hayvan barınaklarında, parklarda, özel çevre koruma bölgelerinde, sokak, cadde veya meydanlarda çalışarak, temizlik işleri, hayvan beslenmesi ya da bakımı amacıyla verilecek görevleri günde en az 3 saat şeklinde yaparak, yerine getireceği belirtildi. 

 

Özel Haber Haberleri