Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, sektördeki sıkıntıların ve Tarım Bakanlığı’na sunulan 11 maddelik taleplerin halen gündemde olduğunu vurgulayarak, “Kimse üreticinin geleceği ile oynayamaz, üreticilere ders veremez. Kısa zamanda eyleme devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
TARIM BAKANLIĞI: “GECEDEN SABAHA SÜT FİYATLARI ARTAMAZ”… Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Hükümete geldiklerinde 1.34 TL olan büyükbaş soğuk süt fiyatını 1.45 TL’ye yükselttiklerini, üreticilerin taleplerinin 1.48 TL olduğunu ifade ederek, zaman içerisinde süt fiyatında ayarlamalarının yapılacağını ancak bütçe imkanlarına bakıldığında bu düzenlemenin akşamdan sabaha yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı
Hayvancıların özetle dikkat çeken talepleri:
• Yeni imalatçı izinlerin verilmesi,
• Devlet arazilerinin ‘gerçek hayvan üreticilerine’ verilmesi,
• Teşviklerin, ‘gerçek hayvan üreticilerine’ sağlanması,
• Büyükbaş hayvan sütünün Nisan ayı öncesindeki fiyata getirilmesi,
• Soğuk inek sütünün 1.48 TL olması,
• Sütün miktarına 1.300 TL’ye kadar değil, 2 tona kadar desteklenmesi sağlanması
• Süt borsasının kaldırılması,
• Küçükbaş hayvancıya kuraklık desteği olarak arpa verilmesi, sütün alım garantisinin yasallaşması
Ayşe GÜLER
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, bugün yapacakları araçlı eylemi Türkiye’de yaşanan olaylar nedeniyle ileri bir tarihe erteledi, taleplerinin arkasında olduklarını açıkladı.
Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, Türkiye’de darbe girişiminin yaşandığını, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, böyle bir zamanda eylem yapmanın etik olmayacağına karar verdiklerini söyledi.
Naimoğulları, sektördeki sıkıntıların ve Tarım Bakanlığı’na sunulan 11 maddelik taleplerin halen gündemde olduğunu vurgulayarak, “Kimse üreticinin geleceği ile oynayamaz, üreticilere ders veremez. Kısa zamanda eyleme devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Öte yandan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise Hükümete geldiklerinde 1.34 TL olan büyükbaş soğuk süt fiyatını 1.45 TL’ye yükselttiklerini, üreticilerin taleplerinin 1.48 TL olduğunu ifade etti.
Çavuşoğlu, zaman içerisinde süt fiyatında ayarlamalarının yapılacağını ancak bütçe imkanlarına bakıldığında bu düzenlemenin akşamdan sabaha yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Üreticiler dün Çavuşoğlu ile görüştü
Süt fiyatları ve pazarlama noktasında sorunlarla boğuşan hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan üreticileri, dün öğle saatlerinde Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile bir araya geldi.
Yapılan toplantıda uzlaşı çıkmadı.
Hayvan üreticileri, YENİDÜZEN’e konuştu…
Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan hayvan üreticileri, piyasada 4-5 imalatçı olduğunu ve yeni imalatçı izinlerinin verilmesi gerektiğini söyledi.
Bu konuda adım atılması halinde sütün pazarlanmasında yaşanan sıkıntının azalacağını savunan üreticiler, süt fiyatları konusunda iyileştirilme yapılmasının önemine değindi.
Üreticiler, devlet arazilerinin ‘gerçek hayvancılara’ verilmesi, sütün borsadan kaldırılması yönünde de talepte bulunarak, hammadde fiyatlarının yüksekliğinden dert yandı.
-----------------------------------------
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları: “Taleplerimiz halen gündemde”
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Türkiye’de darbe girişiminin yaşandığını, çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, böyle bir zamanda eylem yapmanın etik olmayacağına karar verdiklerini söyledi.
Birlik, dün öğle saatlerinde Lefkoşa’da Girne Kapısı önündeki Atatük Büstüne siyah çelenk bırakarak, Türkiye’de yaşanan olayları protesto etti, “Acınız, acımızdır” yazılı pankart açtı.
Basına açıklama yapan Naimoğulları, sektördeki sıkıntıların ve Tarım Bakanlığı’na sunulan 11 maddelik taleplerin halen gündemde olduğunu vurgulayarak, “Kimse üreticinin geleceği ile oynayamaz, üreticilere ders veremez. Kısa zamanda eyleme devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Üyelerden gelen talepler doğrultusunda bu kararın alındığını söyleyen Naimoğulları, eylemden vazgeçmediklerini sadece ileri bir tarihe ertelediklerini dile getirdi.
Sektördeki sıkıntıların ve Tarım Bakanlığı’na sunulan 11 maddelik taleplerin halen gündemde olduğunu vurgulayan Naimoğulları, “Kimse üreticinin geleceği ile oynayamaz, üreticilere ders veremez. Kısa zamanda eyleme devam edeceğiz. Bu zamandan siyasiler faydalanır, tekrardan eylem durumuna gitmemeyi umuyoruz. Umarım hükümet üreticinin sesine kulak verir ve yanında olur” şeklinde konuştu.
---------------------------------------
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu: “Akşamdan sabaha fiyat ayarlaması yapamayız”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise Hükümete geldikleri günde 1.34 TL olan büyükbaş soğuk süt fiyatını 1.45 TL’ye yükselttiklerini, üreticilerin taleplerinin bu rakamın 1.48 TL’ye çıkmasını istediklerini ifade etti.
“Ülkedeki sorun süte 3 kuruş vermek değildir, geldiğimiz günden beridir iyi niyetimizi ve hayvancıların yanında durduğumuzu gösterdik” diye YENİDÜZEN’e konuşan Çavuşoğlu, talep edilen süt fiyatının sürekli girdi maliyetleri değiştikçe tartışılmaya devam edeceğini söyledi.
Süt fiyatının kısa bir sürede tekrardan artırmaya yönelik bütçe ve birikimin olmadığına vurgu yapan Çavuşoğlu, zaman içerisinde süt fiyatının ayarlamalarının yapılacağını ancak akşamdan sabaha fiyat ayarlaması yapılmasının bütçe imkanlarına bakıldığında mümkün olmadığını ifade etti.
“Ekonomik yapıya uygun talepleri görüşmeye açığım”
Çavuşoğlu, hayvan üreticilerinin taleplerinin kendisine dün iletildiğini, bu konuda gerekli değerlendirmeleri yapacaklarını söyledi.
Üreticilerin ekonomik yapıya uygun talepleri görüşmeye açık olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, eylem gerekçesi olarak ortaya konulan süt fiyatları ile ilgili düzenlemelerin daha da iyileştirilmesi için çalıştıklarını kaydetti.
Çavuşoğlu, İmalatçılar Birliği ile de bir araya gelerek, sütlerin teminat altına alınmasını görüştüklerini ve olumlu bir yaklaşım aldığını söyleyerek, “Teminata binaen hak edişlerin de sağlam sözleşme veya teminata bağlanması yönünde beklentimiz olduğunu kendilerine ilettim. Bununla ilgili kendi aralarında görüşmeler yapmalarını bekliyorum” dedi.
Ayrıca Çavuşoğlu, küçükbaş hayvanların sütleri ile ilgili de yaşanan sorunların takipçisi olduklarını, bu sıkıntıların tarihe karışmasını istediklerini aktardı.
----------------------------------
HAYVAN ÜRETİCİLERİ NE DEDİ?
Hasan YÜZÇELİK: “Yeni imalatçı izinleri verilmeli”
“Sektördeki en büyük sıkıntımız süttür. Piyasada 4-5 imalatçı vardır. Bizler, yeni imalatçı izinlerinin verilmesini talep ediyoruz. Bu konuda düzenleme yapılırsa sektörün rahatlayacağına inanıyoruz. Öte yandan teşvik fiyatı aşağıya çekildi, 1.600 TL’den 1.300 TL’ye düşürüldü. Ürünlerin pazarlanmasında ciddi sıkıntı yaşanıyor. Örneğin 4 dolar olmasına rağmen bizim hellimimiz yerine 6.5 dolar olan Kıbrıs’ın güneyinin hellimi tercih ediliyor.”
Ergül ÜNERDİ: “Sütü, eski fiyatın da aşağısında, 1.16 TL’den almak istiyorlar”
“Piyasada süt fazlalığı olmasına rağmen, yeni imalatçı izni verilmiyor. Bu yüzden de hükümet, süt fazlalığını harcayamıyor, pazarlama yapamıyor. Geçmiş yıllarda her gün sütümüz alınıyordu. Şimdi ise sütümüz zor alınıyor. Geçmiş hükümet döneminde 15 Temmuz’da eski rakama yani 1.48’e dönecekti. Ancak şu anda sütü eski fiyat olan 1.300 TL’nin aşağısında 1.16 TL’den almak istiyorlar. Sektörde birçok sıkıntımız bulunuyor. Biz teşviklerin gerçek hayvancıların tasvip edilerek verilmesini istiyoruz. Büyükbaş hayvanının fiyatı Nisan ayı öncesindeki fiyata getirilmelidir. Soğuk sütün fiyatı 1.48 TL olmalıdır. Öte yandan devlet arazileri hayvancılara verilmiyor. 12 yıldır bu işi yapıp, geçimimi hayvancılıktan sağlıyorum. 300 adet büyükbaş hayvanım var. Ancak bana bugüne kadar 17 dönüm arazi verdiler. Balya fiyatları aldı başını gitti, 120 TL’ye ulaştı. Hayvancının balya alacak gücü kalmadı. Sütü borsaya bağladıkları için değeri hep düşük... Sıkıntı çok, eyleme gideceğiz…”
Ali MERTEL: “Hammadde fiyatları aldı başını gitti, süt fiyatları iyileştirilmeli”
“Her şeyi parayla alıyoruz, hammaddeden tutun slaja kadar… Fiyatlar sürekli değişse de süt fiyatlarında bir değişiklik yaşanmıyor. Şu anda sütün kalitesine göre ödemelerin yapılacağı söyleniyor. Ancak bugüne kadar zaten bu şekilde ödemeler yapıldı. Bir şey değişmeyecek. Süt fiyatlarının iyileştirilmesini istiyoruz. Eskiden hammadde fiyatlarını devlet belirliyordu. Ancak şu anda malzeme fiyatları aldı başını gidiyor. Bu yıl oldukça kurak bir yıl olduğu için hayvancı zor durumdadır? Sattığımız sütle, tüm masraflarımızı karşılamamız gerekiyor. Sıkıntıları yine hayvancı çekiyor.”