Meltem SONAY
Sağlık Bakanlığı, kamu hekimlerine “ikinci iş yasağı”nın uygulanmaya başlanması ile doğabilecek sıkıntılara yönelik hazırladığı yeni maaş düzenlemelerini Resmi Gazete’de yayınladı, Meclis’e sevk etti.
Yeni tasarı ile birlikte hekim, diş hekimi ve veteriner için “Kişisel Ödenek” yanı sıra “Görev Ödeneği” de ön görülüyor. Bu düzenlemeler için Meclis’e üç farklı yasa tasarısı sevk edildi.
Bakanlığın tasarısı, 2011 öncesi istihdam edilen eski hekimler ve “Göç Yasası” olarak anılan 2011 sonrası dönemde istihdam edilen yeni hekimler için farklı formüller içeriyor.
Tasarının Genel Gerekçesi: Hekimlerin ikinci iş yapması konusunda yaşanan sıkıntılar ve Yüksek Mahkeme tarafından ‘Mandamus’ emri için verilen 6 aylık süre dikkate alınarak hekimlerin sağlık servislerinden istifalarını engellemek
Cumhuriyet Meclisi, 9 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa Tasarıları için 7 gün içinde öneri kabul edecek.
2011 önceki istihdam edilen hekimler için ön görülen:
- Maaşa ilave maaşının % 10’u oranında “Kişisel Ödenek” (Emeklilikte geçerli)
+ Maaşa ilave maaşının % 15.8’i oranında “Görev Ödeneği” (Emekliliğe yansımayacak)
Eski hekimler için düzenleme nasıl?
Yeni yasa tasarısı ile yapılan düzenlemede 2011 öncesi istihdam edilen hekim, diş hekimi ve veterinerlere, emekli maaşları ile de bütünlenecek ve kademeli olarak sıfırlanacak maaşlarının % 10’u oranında “Kişisel Ödenek” hakkına ek, yine kademeli olarak ayrıca maaşlarının % 15.8’i ile % 25.8’i oranında “Görev Ödeneği” de ön görülüyor.
“Kişisel Ödenek” için belirlenen rakam emekli hakkıyla bütünleşirken, “Görev Ödeneği” olarak belirlenen rakam, emeklilik amaçlarında dikkate alınmayacak.
Yeni istihdam edilen hekimler için ön görülen:
- 47/2010 sonrası istihdam edilen yeni hekimler için yaklaşık % 25 maaş artışı ön gören yeni tablo da Meclis’e sevk edilirken, ayrıca, yeni hekimlerin maaşının % 7.5’i oranında emekliliğe yansımayacak Özel Tahsisat alması da ön görüldü
Buna göre, 2011 öncesi istihdam edilen hekim, diş hekimi ve veterinerlere kademeli maaş uygulaması için yasa tasarısında yer alan formül şöyle:
- 1 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında maaşa ilave, maaşının %15,8’i oranında “Görev Ödeneği” ve maaşının % 10’u oranında “Kişisel Ödenek.”
- 1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2026 tarihleri arasında, maaşına ilaveten maaşının %18,3’ü oranında “Görev Ödeneği” ve bu sürede maaşına ilaveten % 7,5 “Kişisel Ödenek”.
- 1 Ocak 2027 ila 31 Aralık 2031 tarihleri arasında ise, maaşına ilaveten maaşının % 20,8.2’i oranında “Görev Ödeneği” ve maaşına ilaveten maaşının %5’i oranında “Kişisel Ödenek.”
- 1 Ocak 2032 tarihinden itibaren “Kişisel Ödenek” kalkacak, maaşının %25,8 oranına “Görev Ödeneği.”
- Tasarı, 2011 öncesi istihdam edilen hekim, diş hekimi ve veterinerlere “tercih hakkı” da sunuyor. Buna göre hekimler, maaşlarına ilaveten maaşlarının % 10 oranında emekliğine yansıyacak % 10 “Kişisel Ödenek” seçeneğini de tercih edebilecek.
Genel Gerekçe: İstifaları engellemek amacıyla
Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın GENEL GEREKÇE bölümünde şunlar yazıldı:
“Son zamanlarda hekimlerin ikinci iş yapması konusunda yaşanan sıkıntılar ve Yüksek Mahkeme tarafından “Mandamus” emri için verilen 6 aylık süre dikkate alındığında kamu sağlığı ve bir vatandaşa verilen Anayasal bir hak olan “Sağlık Hakkı”nın sunulmasında önemli rol oynayan hekimlerin, sağlık servislerinden istifa etmelerini engellemek amacıyla ilgili Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın tadili zarureti hasıl olmuş ve bu nedenle yasa tasarısı hazırlanmıştır.
Döner Sermaye Yasası, bu hafta Meclis’e gönderilecek
Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, “Döner Sermaye Yasa Taslağı”nın tamamlandığını ve önümüzdeki salı günü Bakanlar Kurulu’na, ardından da Meclis’e sevk edileceğini söyledi. Döner Sermaye Yasa ile kamuda görevli hekimlerin, mesai saatleri dışında da devlet hastanelerinde hasta bakması ve ek gelir elde etmesi, ayrıca, hastanelerin de gelir elde etmesini hedefleniyor.
47/2010 Yasası’na göre istihdam edilen YENİ HEKİMLER için belirlenen brüt maaş tablosu + % 7.5 oranında özel tahsisat