DAÜ Uluslararası Dil Sınavları Merkezi, uluslararası 5 dil sınavıyla gençlere dünyaya açılma imkanı veriyor
• TOEFL.IBT, IELTS, City&Guilds, TOLES ve LCCI sınavlarının merkezi olan DAÜ, bu sınavlarda başarılı olanlara verdiği uluslararası sertifikalarla gençlerin yolunu aydınlatıyor
Özgül GÜRKUT
İletişimin temelini oluşturan yabancı dil bilgisine teknolojinin baskın çıktığı günümüzde önem vermeyen yok gibi... Ülkemiz üniversitelerinde birçok fakültede İngilizce müfredat uygulanıyor. Bebekler daha kreşteyken İngilizce öğrenmeye başlıyor. Ebeveynler, çocukları iyi İngilizce konuşabilsin diye özel okullara, özel derslere neredeyse servet ödüyor.
Kuzey Kıbrıs’ın en büyük ve eski üniversitesi Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), tam 5 uluslararası dil sınavının merkezi olarak da öğrencilerine ve halka hizmet veriyor. Bu sınavlarda başarılı olan öğrenciler, gerek hazırlık okulu okumadan direkt bölümlerinde akademik eğitimlerine başlayabiliyor; gerekse lisansüstü eğitimleri için diğer ülkelerdeki üniversitelere daha kolay kabul edilebiliyor. İş hayatındaki kişiler ise kariyerlerini geliştirmek, yabancı ülkelerde mesleki çalışmalara katılmak için DAÜ’deki dil sınavlarına girip sertifika almayı hedefliyor.
TOEFL.IBT, IELTS, City&Guilds, TOLES ve LCCI sınavlarının merkezi olan DAÜ, bu sınavlarda başarılı olanlara verdiği uluslararası sertifikalarla gençlerin yolunu aydınlatıyor.
Her yabancı dilin dünyaya birer pasaport olarak nitelendiği günümüzde, DAÜ’de öğrenim gören öğrenciler oldukça şanslı… Gerek akademik ihtiyaçları için, gerekse iş hayatları için ihtiyaç duydukları yabancı dil sertifikalarını, DAÜ’de hazırlanarak girdikleri sınavlarla alabiliyorlar. DAÜ’deki eğitimlerde Avrupa Ortak Dil Kriterleri uygulanıyor. Sınavlar da buna uygun yapılıyor. Günümüzde artık birçok ülkede oturma izni şartlarından birinin de o ülkenin dilini bilmek olması bir yana, internetle mesafelerin ve zamanın kısaldığı gerçeği de en az bir yabancı dili çok iyi bilmeyi zorunlu kılıyor.
DAÜ, 2006’dan beri TOEFL.IBT sınavlarını veriyor. 200 Euro ücretle girilebilen ve 2 yıl geçerli sertifika verilen sınavlara bugüne dek 686 kişi katıldı.
IELTS sınavlarını 2009’dan beri veren DAÜ’de 2011 yılında 95 kişi bu sınava girmiş. Yine 2 yıl geçerli sertifika almanın bedeli 175 Euro.
City&Guilds’in bedeli ise 65 Euro. DAÜ’de 2009’dan beri bu sınava girip süresiz sertifika sahibi olanların sayısı 167.
LCCI sınavlarına 2007’den beri 90 sterlin karşılığı girilebiliyor. Bugüne dek 89 kişi bu sınava girip süresiz sertifika sahibi oldu.
DAÜ’nün sınav merkezi olduğu en yeni sınav TOLES’e ise 50-80 sterlin karşılığında girmek mümkün. Bu sınavı başaranlar da ömür boyu geçerli sertifika alabiliyor.
DAÜ Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu öğretim üyeleri ile öğrenciler, uluslararası dil sınavlarıyla ilgili Adres Kıbrıs’a konuştu.
Elmaziye Özgür Küfi (Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu Müdür Yardımcısı)
Elmaziye Özgür Küfi, 3 ana programda “hazırlık okulu, modern diller bölümü (Yunanca, Fransızca, Almanca ve bu dönem Çince başlıyor) ve lisansüstü İngilizce eğitimleri verdiklerini anlattı.
“ANLIK PAYLAŞIMLARDA EN ÇOK İNGİLİZCE KULLANILIYOR”
Geleneksel eğitim sisteminden öğrenci odaklı eğitime geçişle, öğrencilerin bilgi depolayan değil bilgi oluşumuna katkıda bulunan, aktif, teknolojiyi takip eden bireyler olduğunu ve bunun İngilizce dil eğitimine de yansıdığını kaydeden Küfi, teknolojik gelişimle anlık paylaşımlarda en çok İngilizce’nin önem taşıdığını vurguladı.
“BİLMEKTEN ÇOK O DİLLE NELER YAPABİLECEĞİ ÖNEMLİ”
Küfi, dil öğreniminin artık ömür boyu sürdüğünün kabul edildiğini kaydederek, bir kişinin bir dili ne kadar iyi bildiğinden çok, o dille neler yapabileceğinin önem kazandığını belirtti.
Elmaziye Özgür Küfi, DAÜ’deki programlar ve sınavların Avrupa Ortak Dil Kriterleri’ne endeksli olduğunu ifade ederek, uluslararası sınavları da bu kriterleri uyguladıkları için verebildiklerini söyledi.
5 SINAV YÜRÜTÜCÜLÜĞÜ
Küfi, DAÜ Yabancı Diller Okulu’nun beş uluslararası sınavın aktif merkez yürütücülüğünü yaptığını; bu sınavlarda başarılı olan öğrencilerin hazırlık okulu okumadan bölümlerine geçebildiğini ifade etti. Küfi, şu bilgileri verdi:
“Sınavlardan iki tanesi mesleki İngilizce ile ilgilidir. Bir tanesi LCCI (London Chamber of Commerce Industrial Qualifications) diye bilinen işletme ve turizm İngilizce sertifikasyonu sağlayan bir sınavdır. Diğeri ise TOLES (Test of Legal English Skills) dediğimiz hukuk İngilizcesi alanında uluslararası sertifika sağlayan bir sınavdır.
Uygulamakta olduğumuz uluslararası genel İngilizce sınavları ise IELTS, TOEFL IBT ve City & Guilds sınavlarıdır.”
Yabancı dil eğitiminin küçük yaşta başlaması gerektiğini savunanlardan olan Elmaziye Özgür Küfi, internetin yaygınlaşmasıyla İngilizce’nin iletişim için daha çok kullanıldığını vurguladı ve yabancı dil eğitiminde de çağdaş eğitim teknikleri kullanan kurumların tercih edilmesini önerdi.
Zehra Nalbantoğlu (DAÜ Yabancı Diller ve İngilizce Hazırlık Okulu Halkla İlişkiler ve Medya Koordinatörü
Zehra Nalbantoğlu, artan eğitim kurumları arasında tercih edilebilir olmak için promosyonun önem kazandığını ve DAÜ’nün de bu çalışmaları yaptığını söyledi.
Promosyon çalışmalarıyla üniversiteyle halk arasında köprü görevi üstlenildiğini kaydeden Nalbantoğlu, DAÜ’nün uluslararası sınav merkezi olmasını “Bu bizim büyük bir farkımızdır” diye tanımladı.
Yabancı dil eğitiminde seçilecek okulun veya kursun yaptığı işlerle kendini ispatlamış olmasına bakmak gerektiğini vurgulayan Zehra Nalbantoğlu, Avrupa Ortak Dil Kriterleri doğrultusunda eğitim verilip verilmediğine de bakılmasını ve bilinçli olunmasını önerdi.
Nalbantoğlu, “Artık genel İngilizce bilmek yetmiyor. “İngilizce’yi ne için istiyorsunuz, hangisi sizin için doğru kapıdır? Kursu verenlerin bunları da düşünmesi lazım” dedi.
DAÜ’de verilen uluslararası sınavların bireylerin gelecek hedeflerindeki anahtarlar olduğunu vurgulayan Nalbantoğlu, özellikle gençlerin dünyaya açılması ve iletişim için dil bilgisine ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Nalbantoğlu, İngilizce yanında bir dil daha bilmenin mutlaka gerektiğini ifade ederek, hedeflere göre yabancı dil ihtiyaçlarının ortaya çıktığını kaydetti.
Cemil Sarıçizmeli (DAÜ öğretim görevlisi, City&Guilds Sınavlar Sekreteri)
Cemil Sarıçizmeli, DAÜ’nün 2009’dan beri City&Guilds sınav merkezi olduğunu ve Kuzey Kıbrıs’ta tek yetkili merkez olduklarını; Güney Kıbrıs’ta ise Limasol’da American Academy’nin yetkili olduğunu; ayrıca Türkiye’deki City&Guilds merkezlerinde denetim yapıp onay verdiğini anlattı.
Bugüne dek 200 civarında sınav yaptıklarını ifade eden Cemil Sarıçizmeli, bu sınavların öğrencilere hazırlık okumadan bölümlerinde eğitime başlama fırsatı verdiğini söyledi.
Sarıçizmeli, sertifikasyon peşinde olan öğrencilerin, hazırlık okulunu atlamak isteyen ve yurt dışında yüksek lisans programı arayan öğrencilerin bu sınavlara ilgi gösterdiğini kaydetti.
City&Guilds sınavlarının Avrupa Ortak Dil Kriterleri’ne uygun hazırlandığını; kitapların sınav içeriğine birebir uyumlu olduğunu belirten Cemil Sarıçizmeli, DAÜ’deki müfredatın da bu kriterlere uygun yürütüldüğünü anlattı.
Üniversiteye hazırlanan öğrencilere yönelik de kurslar planladıklarını ifade eden Sarıçizmeli, bütün uluslararası sınavların, İngiltere’ye girişlerde talep edilen izinlerde de işe yaradığını belirtti. AB dışındaki vatandaşların ikamet ve çalışma izni için belli bir İngilizce düzeyi arandığını, üniversiteye kayıtta da bu sınavların başarıldığına dair sertifika gerektiğini anlatan Cemil Sarıçizmeli, bu sınavlarda başarılı olmanın iş hayatında da artı getireceğini bilmenin ilgiyi artıracağını söyledi.
Sarıçizmeli, hedeflerin ihtiyaçları doğurduğunu ancak uluslararası sınav sertifikalarının sisteme yeterince entegre olamadığını kaydederek, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun düzenlediği yabancı dil sınavları yerine artık bu gibi sertifikaların aranmasının daha doğru olacağını ifade etti.
İş münhallerinde “iyi derecede İngilizce” şartının çoğu kez muğlak kaldığını; yabancılarla muhatap olunan birçok işyerinde bile personelin yabancı dil bilmediğini kaydeden Cemil Sarıçizmeli, bu konuda bilinçlenme gereğine dikkat çekti.
Yeşim Dede (Yabancı Diller İngilizce Hazırlık Okulu Modern Dillerden Sorumlu Müdür Yardımcısı ve Yunanca hocası)
DAÜ’nün İngilizce’de uluslararası sınav merkezi olduğunu belirten Dede, ayrıca ikinci bir dilde de bu konuma gelmek için girişimlerinin sürdüğünü ifade etti.
Yeşim Dede, DAÜ’de şu anda seçmeli olarak Rusça, Almanca, Fransızca ve Yunanca derslerinin verildiğini, öncelikli hedefleri öğrenciler olsa da, halka da açılmak istediklerini söyledi.
Öğrencilere İngilizce yanında ikinci bir dil öğretmenin büyük bir prestij olduğunu vurgulayan Dede, en çok ilginin Almanca ve Fransızca’ya gösterildiğini ancak sınır kapılarının açılmasından sonra Yunanca’ya da ilginin arttığını, çünkü insanların ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Dede, her dilin dünyaya birer pasaport niteliği taşıdığını ifade ederek, insanların ihtiyaç duydukça yabancı dil öğrenimine daha çok öncelik verdiğini, iletişim için de dil gerektiğini kaydetti.
ÖĞRENCİLER NE DEDİ?….
Evren Şahin: Hukuk Fakültesi 3. Sınıf öğrencisiyim. Bölümüm Türkçe. TOLES sınavını Peril hocam sayesinde aldım bu sınavı ve hep isterdim. Hukuk terminolojisi bilgimi ilerletmek için çok iyi oldu. Sınavı rahat geçtim. Yüksek lisans eğitimimi yurt dışında yapmayı planlıyorum ve bu sınavı geçmem çok işime yarayacak. Şu anda bile çok yararını görüyorum. Gittiğim hukuk bürolarında İngilizce çeviri yapıyorum. TOLES üç seviyededir. Ben orta seviyeyi aldım, gelecek yıl üst seviyeye gireceğim. Tüm arkadaşlarıma tavsiyem, bu sınavı mutlaka denesinler. Boşuna olmayacak, mutlaka kendilerine bir şey katacak. Hukuku kendi dilimizde bilmek yanında bir de uluslararası dilde hukuk terminolojisini anlamak, insanı 5-10 adım ileriye götürür ve profesyonel hayatta da çok çok işine yarar.
Arian Zahermanesh: İranlıyım. DAÜ Ekonomi ve İşleme Fakültesi’nden yeni mezun oldum. City&Guilds sınavını aldım. Seçmeli bir ders aldım ve uluslararası tanınmış bir belgeye sahip olmak için City&Guilds sınavına girdim. Sınavın en üst seviyesinde başarılı oldum. Bu sınav sonucu elde ettiğim belgenin başka kapılar açmasını istiyorum. Bu belgeye sahip olduktan sonra stajlara kabulüm kolaylaştı, bursumun devamını sağladım. Çek Cumhuriyeti veya İngiltere’de yüksek lisans eğitimi görmeyi planlıyorum. Yüksek lisansa kabulde aranan ön şartlardan biri de İngilizce dilde uluslararası bir belgeye sahip olmaktır ve bu belge benim CV’mde yer alıyor.
Sonya Singh&Buse Süerdem: Turizm ve Otelcilik bölümü 3. sınıf öğrencisiyiz. LCCI for Tourism English sınavını aldık. Önceleri böyle bir sınavdan haberimiz yoktu. Seçmeli derste gördüğümüzde gözümüz korktu ama deneyelim dedik. Derslere girince çok da gözümüzde büyütülecek bir şey olmadığını anladık, hocamızın çok büyük katkısıyla hazırlandık. Turizmde dil çok önemli, tek dil de yetmez aslında. En iyi geliştireceğimiz dilin İngilizce olduğunu düşünerek bu sınava girdik ama geliştireceğiz. Bu dönem de LCCI for speaking derslerini almak istiyoruz. Ayrıca Almanca da alıyoruz ama İngilizce kadar ilerleyebileceğimizi düşünmüyoruz.
MERAKLISINA NOT:
DAÜ’deki uluslararası dil sınavları için daha geniş bilgi almak isteyenler elmaziye.ozgur@emu.edu.tr veya cemil.saricizmeli@emu.edu.tr elektronik posta adreslerine başvurabilir.