NÜFUSUN YÜZDE 11’İ DİYABETLİ… YÜZDE 18’DE DE “GİZLİ ŞEKER”
ARCA: “HER GÜN 9 KİŞİ DİYABET OLUYOR”
CUMHURBAŞKANI EROĞLU, TAHLİLDEN KAÇINILMAMASI ÇAĞRISINDA BULUNDU
Kuzey Kıbrıs'ta diyabetli oranının yüzde 11 gibi yüksek bir rakam olduğu, buna ek olarak yüzde 18’de de “prediyabet” diye tanımlanan gizli şeker saptandığı belirtilerek, zamanında önlem almanın ve sağlıklı beslenmenin önemi vurgulandı.
Kıbrıs Türk Diyabet Derneği tarafından ekim ayında başlatılan “Diyabet Önlenebilir” kampanyası kapsamında bugün Atatürk Kültür Merkezi’nde “Diyabetin Önlenmesi ve Tedavisinin Önemi” konulu panel düzenlendi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve eşi Meral Eroğlu’nun da katıldığı panelde, çocuklarda diyabetin önlenmesi, diyabet kontrolünün kalbe ve böbreklere faydaları ile Tip 2 (gizli diyabet) diyabetin önlenmesi konuları hakkında uzmanlar tarafından bilgi verildi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu panelin açılışında yaptığı konuşmada, her aileyi ilgilendiren diyabetle ilgili sempozyum önemine vurgu yaptı.
Doktor olarak geçmişte diyabetle ilgilendiğini belirten Eroğlu, “Diyabet hastalığı başlangıçta korkulacak bir hastalık değil, ama ihmal edilirse komplikasyonları çok ağır olabilir” dedi.
Diyabet Derneği’nin kampanya kapsamında düzenlediği taramanın fevkalade önemli olduğunu kaydeden Eroğlu, “Hemen kontrol altına alırsanız muhtemel komplikasyonların önüne geçmiş olursunuz” dedi.
Diyabette birinci etkenin diyet olduğunu anlatan Eroğlu, zamanında kan tahlili yapmanın, teşhisi erken koymanın, doktor tavsiyelerine uymanın çok önemli olduğunu belirtti.
Taramalarda çıkan yüzde 11 diyabetli ve yüzde 18 gizli diyabetli oranının ürkütücü olduğunu kaydeden Eroğlu, “Tarama operasyonlarına gönüllü katılım ve muhtemel hastalığı zamanında teşhis edip engelleyici tedbirlerle ileri gitmesini engellemek önemli” dedi.
Ailesinde diyabetli olan gençlerin yılda en az bir kez tahlil yapmasını tavsiye eden Eroğlu, kampanya kapsamında fazla bilgisi olmayanları bilgilendirmek ve taramadan korkmamaları gerektiğinin anlatmak gerektiğini kaydetti.
GÜNDE 9 KİŞİ DİYABET OLUYOR
Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca da, diyabetle mücadelenin ancak diyabeti öğrenmekle mümkün olduğunu, bu düşünceyle “Diyabet Önlenebilir” kampanyasının 6 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı himayelerinde başlattıklarını kaydetti.
Arca, “Bugün Kuzey Kıbrıs’ta son diyabet taramasındaki rakamlara bakıldığında – ki bu taramada 20 yaş üzerindeki oy kullanabilen kişiler esas alınmıştır- 30 bin kişinin gizli şeker olduğu hesaplanmıştır. Bu da Kuzey Kıbrıs’ta günde 9 kişinin diyabet olduğu anlamına gelir. Bu hiç de küçümsenecek bir rakam değildir ve ne yazık ki diyabet olanlar diyabet olduklarını fark etmemiş olabilirler. Bundan dolayı da kan şekerlerini kontrol altına almak için hiçbir önlem almamış olabilirler” dedi.
Araştırmalarda gizli şeker olanların yüzde 58’inin yaşamlarına egzersizi ve diyeti katarak diyabet olmadan yaşayabildiğini kaydeden Arca, “2008 yılı sonunda Sağlık Bakanlığı’nca yapılan diyabet taramasında yüzde 11 diyabetli ve yüzde 18 prediyabetli (gizli şekerli) hesaplanmıştır. Yine yapılan araştırmalar gösteriyor ki gizli şeker olan kişilerin her yıl yüzde 10 kadarı aşikar şeker (diyabet) olmaktadır” dedi.
Diyabetlilerin yüzde 90-95 kadarının insüline bağımlı olmayan, yaşlılık diyabeti diye bilinen (Tip 2) diyabet şekli olduğunu kaydeden Arcai, “Ne yazık ki bu tip diyabet günümüzde artık 12-15 yaşlarında gençlerimizde de görülmeye başlandı. Bunun esas sebebi, toplumumuzu etki altına alan; hareketsiz ve fast food türü gıdalarla aşırı beslenme alışkanlığının genç nüfus içinde yaygın bir şekle gelmiş olmasıdır” dedi.
Arca, “Diyabet tüm dünyada ama özellikle de ülkemiz gibi az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyük bir ivme ile artmaktadır” dedi.
Tip 2 diyabetin çoğu kez kişi farkına varmadan geldiğini ve uzun süre sinsi bir şekilde geliştiğini kaydeden Arca, “Kontrol edilemeyen diyabetin oluşturduğu diğer rahatsızlıklar yaşam kalitesini hem diyabetli hem de yakınları için olumsuz etkilemektedir. Ancak, genetik yanı da olmasına rağmen diyabet kaçınılmaz değildir” dedi.