Diyetisyen Zaliha Kiraz
info@cypruslightlife.com
Bazı insanlar vardır, uzunca süre yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeyerek aşırı kilo alırlar. Sonra da bu kilolardan çok kısa bir süre içinde kurtulmak isterler.
Diyet yaparken hızlı kilo vermek uğruna birçok hata yapıyorlar. Bu hatalar nedeniyle de verilen kiloları hızla geri almaya başlıyorlar, hatta sağlık yönünden ciddi risklerle karşılaşıyorlar. Bugünkü yazımda diyet yaparken en sık yapılan hatalardan bahsedeceğim.
Hata 1: Diyeti Kısa Vadeli Düşünmek
Kilo vermek isteyen kişiler öncelikle yeme tarzında değişiklikler yapmalıdır ve bu değişiklikler hayat tarzlarını yansıtmalıdır. Önemli olan hızlı bir şekilde kilo vermek değildir. Kiloyu sağlıklı bir şekilde vermek ve bunu koruyabilmek çok önemlidir. Bu sebeple sizi sıkan, hayat tarzınızı kısıtlayan düşük kalorili diyetler yerine, hayat tarzınızı yansıtan, sosyal ortamlarda bulunduğunuzda sıkıntı çekmeyeceğiniz sağlıklı beslenme programlarını yapmalısınız. Böylece kilonuzu koruyabileceğiniz yaşam boyu sağlıklı bir beslenme programı uygulamış olursunuz.
Hata 2: Aç Kalarak Zayıflamak
Diyet ve kilo vermek deyince hemen hemen herkesin aklına aç kalarak ve öğün atlayarak yapılan diyet programları geliyor. Hâlbuki bu şekilde yapılan diyetlerle vücudunuzda su kaybı yaşanırken, yağ kaybı çok az oluyor. Aynaya baktığınız zaman kollarınız, yüzünün inceliyor yağın biriktiği kalça ve karın bölgesinde incelme olmuyorsa siz yağ yerine su kaybediyor ve kaslarınızı zayıflatıyorsunuz. Özetle sağlıklı bir şekilde kilo vermiyorsunuz. Bu sebeple öğün atlamadan, az az, sık sık yemek yiyerek ve ara öğün yapmayı ihmal etmeyerek kilo vermelisiniz.
Hata 3: Ekmeği Tamamen Diyetten Çıkarmak
Ne zaman diyete başlasak ilk yapılan iş ekmeği hayatımızdan çıkarmak olur. Halbuki ekmeğin vitamin değeri önemlidir. Hatta enerji veren bir besin maddesidir. Ölçülü tüketilmesi halinde ekmek kilo aldırmaz. Ekmeksiz diyet yapıldığı zaman kilo verilirken, bazı olumsuz etkilerle karşılaşılıyor. Bu sebeple ekmeksiz diyet yapılmamalı ve günlük ihtiyacınız çerçevesinde tüketilmelidir.
Hata 4: Bilinçsizce Diyet Yapmak
Diyet yaparken mutlaka bir beslenme uzmanından yardım almalısınız. Çünkü yaşınız, kas özelliğiniz, yağ oranınız, metabolizma hızınız, boy uzunluğunuz ölçülerek size ve yaşam tarzına uygun olabilecek diyet programı verilmelidir. Böylece fazla kilolarınızı verip yaşam tarzınızı sağlıklı beslenme üzerine kurup bir daha kilo almadan hayatınızı idame ettirebilirsiniz.
Hata 5: Sınırsız Meyve Tüketmek
Diyet yaparken sınırsız meyve tüketilebilir diye düşünülür. Hâlbuki meyvenin de fazlasını tüketmeniz kilo almanıza neden olabiliyor. Sağlıklı beslenme programlarında bir tek çiğ sebzeler istenilen oranda yenebilir.
Hata 6: Diyet Ürünlerinden İstenilen Miktarda Tüketilebilir
Her ne kadar bir miktar kalorisi azaltılsa da tamamen kalorisiz olmadığı için fazla tüketimi kilo almanıza neden olmaktadır.
Hata 7: Moda Diyetler Yapmak
Her yıl gazetede, dergide, internette hızlı kilo vermeyi vadeden moda diyetler yer alır. Bu diyetler genellikle düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeren, vücuttan yağ kaybı yerine kas ve su kaybını artıran diyetlerdir. Bu diyetle verilen kilolar hızla geri alınır.