Ayşe GÜLER
CTP-BG Girne milletvekili Dr Abbas Sınay, Hükümet başarılı olmak zorunda olduğunu kaydederek, herhangi bir başarısızlığın Kıbrıs Türk siyasi iradesinin geleceğini tehlikeye sokacağını vurguladı.
Ülkede askerlik süresinin kısaltılması gerektiğini dile getirerek, “Erlerin askerlik süreleri 15 aydan 12 aya düşürülmeli. Üniversite, meslek lisesi ve iki yıllık teknik okul mezunları ise 12 ay yerine 8 ay askerlik yapmalı. Meslek lisesi ve iki yıllık teknik okul mezunlarının askerliği, sekiz ay er olarak düşünebilir” dedi.
Sınay, profesyonel askerliğe geçişin istihdam yönünden uygun olabileceğini kaydetti.
YENİDÜZEN’e konuşan Sınay, hükümet çalışmaları ile ilgili de bilgi verdi.
Sınay, hükümet çalışmalarını değerlendirmek için çok erken olduğunu ifade etti.
Kuzey Kıbrıs ve Türkiye arasındaki ilişkilerin iki ayrı devlet ilişkisi haline dönüştürülmesinin önemine değinen Sınay, geçtiğimi gün Zürih’te KTFF ve KOP arasındaki görüşmelerin Kıbrıs sorunu için umut verici olduğunu vurguladı.
Hükümet çalışmaları nasıl gidiyor? CTP-BG/ DP-UG ne kadar uyumlu?
Hükümeti değerlendirmek için zaman çok erken. Çünkü hala daha bürokratlar dahi atanmadı. Uyumlu ya da uyumsuz demek için erken. En azından altı ay beklemekte fayda var. Altı aydan önce 100 gün denir ama, bu yüz gün daha hükümet kendi icraatlarını yapacak bürokrasisini oluşturamadı. Bu bir eleştiri konusu da olabilir. Hükümet mutlaka başarılı olmak zorundadır. Çünkü herhangi bir başarısızlık, Kıbrıs Türk siyasi iradesinin geleceğini tehlikeye sokacaktır. Yaratılmak istenen ortam tam da budur. Güvensizlik ortamı Kıbrıs sorunun çözümünde de, ülkede sürdürebilir bir yapı oluşturulmasında da büyük bir sorun yaratacaktır. Bu durum, iradenin elden gitmesi sonucunu getirecektir.
CTP’deki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu konuda herkes konuşuyor. Ama bana göre CTP-BG, yüzde 15’e göre dizayn edilmiştir. Partinin örgüt yapısı, bu dizaynın sonucudur. Örgüt yapısı mutlaka yüzde 35-40’lara göre şekillendirilmelidir. En büyük sorun bu noktadan kaynaklanıyor. Herkesin kurultayda aday olması, en demokratik hakkıdır. Hükümetin yeni kurulduğu düşünülürse, Başbakan ve parti başkanı Özkan Yorgancıoğlu’na bir süre daha şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama kimsenin demokratik hakkına engel konulmaması gerekiyor.
“Türkiye ile ilişkiler, iki ülke ilişkisi haline dönüştürülmeli”
“En önemli sıkıntı” olarak ne görüyorsunuz?
Kendi kendini yönetecek, irade koyacak ekonomik gücümüzün olmaması, bence en büyük sorundur. Kıbrıs Sorunu çözülene kadar da bu böyle devam edecektir. Önemli olan, Türkiye ile ilişkilerin daha demokratik, iki ülke ilişkisi içerisine dönüştürebilir. Aksi takdirde, UBP hükümeti döneminde yaşananlar, aynen tekrar eder.
*****************
“KTFF ve KOP görüşmeleri ümit verici”
“Mutlaka başarmalıyız” dediğiniz bir hedef var mı?
Kıbrıs sorunun çözümünü mutlaka başarmalıyız. Şu anda da gündemdedir. Hükümet reformumuzu bu yöne harcamalıyız. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu ve KOP arasındaki görüşmeler, bize ümit vermektedir. 2012 yılında CTP-BG, TDP ve DP-UG, KIB-TEK’in özerkleştirilmesi için Meclis’e yasa önerisi getirmişti. Hükümet ve CTP-BG bu kararının arkasında olmalıdır. Sivilleşme, demokratikleşme, anayasa değişikliği ve özellikle müşavirler konusu mutlaka sonuçlandırılmalıdır.
İktidarda başka, muhalefette başka davrandığınız durumlar var mı?
Partilerin muhalefette konuşması daha kolaydır. Ama irade ve ekonomik güçsüzlük nedeniyle bazen verilen sözlerin arkasında olamayabiliyorsunuz
**********************
“Askerlik süresi konusunda çalışma başlatılması şarttır”
Ülkede, askerlik süresinin kısaltılması gündemde. Bu konuda yasa hazırlayacağınızı açıkladınız. Şu anda yasa ile ilgili son durum nedir?
2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın açıklamalarında askerlik konusunda “taklitçilik” yaptığımız söyleniyor. 2012 yılında Askerlik Yasa Tasarısı Meclis’ten geçtiği zaman ret oyu vermemek için salondan çıkmıştım. Çünkü bu yasanın Anayasa’nın “eşitlik” ilkesine aykırı olduğu, yasal durumda olanlar cezalandırılıp, gayri yasal olanlar ise ödüllendiriliyordu. Ve hemen arkasından yeni yasa önerisi çalışmaları başlatılmıştı. Fakat UBP kurultay çatışmaları yüzünden Meclis çalışmamış ve rafa kaldırılmıştı. Yeni meclis dönemi açılırken, Yüksek İdare Mahkemesi’nin verdiği karar neticesinde bu yasada, değişiklik yapılmasının şart olduğu ve bir yasa önerisine başladığımı söylemeliyim. Bu sırada Türkiye’de askerlik süresi düşürülünce, Kıbrıs’ta da gündem oldu. Bu gündem nedeniyle gençlik örgütleri sürekli olarak konuyu gündeme getirdi. Bu yüzden duyarsız kalamazdım. Askerlik süresi konusunda çalışma başlatılması şarttır. Yapılan öneride, er veya erlerin askerlik sürelerinin 15 aydan 12 aya, üniversite, meslek lisesi ve iki yıllık teknik okul mezunlarının ise 12 ay yerine 8 ay yapması önerilmişti. Meslek lisesi ve iki yıllık teknik okul mezunları, sekiz ay er olarak düşünebilir. Askerlik süresinin kısaltılmasıyla, bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun da çözümü, askerlik yapacak olanların üzerlerine biraz daha fazla yük binebilir veya profesyonel askerlik düşünülerek, süre tümden de kaldırabilir. Ama bu konunun detaylı tartışılmasında fayda var. Profesyonel askerlik ülkemiz için başlı başına bir sorun olabilir. İstihdam yönünden uygun olsa da Kıbrıs sorunun çözümsüzlüğü uzun sürerse, bu konuda sıkıntı yaşanabilir. Yıllık maliyetin yaklaşık 18 milyon TL olacağını düşünüyorum. Üç bin 500 TL maaşla 360 tane profesyonel personel almak mümkün. GKK’nın ihtiyaç olduğu sayı 500 kişidir.