Hükümetin ‘çirkin çocuğu’, ‘kötü polisi’: MALİYE

Meltem Sonay

BİR AÇIKLAMA

Maliye Bakanı Serdar Denktaş bu ayı borçsuz kapatmanın ‘gururu’ ile dün BRT’de açıklamalarda bulundu… Ödemelerle ilgili sıkıntı olmadığını söyleyen Bakan Denktaş, Pembe Paşaoğluları’nın ‘ama biraz sıkıntılı görünüyorsunuz’ yorumuna, “Sıkıntılı olmam normal, önemli olan vatandaş sıkıntıya girmesin” yanıtını da geciktirmedi…

‘Bütçedeki büyük açığa’ ve alınması gereken önlemlere, atılması gereken adımlara değinen Maliye Bakanı Denktaş, muhalefete de çattı: “Hem geliri artırın, hem gideri azaltın yaklaşımıyla hareket ederler, söylemler de kulağa hoş gelir… Davulun seni uzaktan kulağa hoş gelse de, iş o kadar basit değil…” diyen Denktaş ekledi: “Sıkıntılıyız elbette, Maliye olarak üzerimize düşen sorumluluk büyük…”.

Türkiye’nin katkısı olmadan açığın kapatılmasının da, yatırımların yapılmasının da mümkün olmadığını söyleyen Denktaş, “Maliye Bakanları her zaman Hükümetlerin çirkin çocuklarıdır, kötü polisleridir… Bu kez biraz daha da kötü polis olmak durumda kalıyoruz ama başka çaremiz yok” dedi.

Maliye’nin hiçbir zaman ‘iyi polis’ olmadığını da ifade eden Bakan Denktaş, her ne sorun olursa olsun ‘Maliye’den bilindiğini’ söyledi…

“Dedikodu çok… İnanmayın…”

Oradan- buradan kesintiye ilişkin çok fazla dedikodu yapıldığını söyleyen Serdar Denktaş ekledi: Biz Maliye olarak kesintiye gideceksek bunu hiç çekinmeden çıkar açık açık söyleriz. Herhangi bir bilgiye bizim ağzımızdan çıkmadığı sürece kimse inanmasın. Bize güvensinler.

“Döviz patlasa da alacak başka tedbir yok”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, dövizin hareketliliğine ilişkin soruları da yanıtladı…  Sürecin Türkiye’deki seçimlerle ilgili olduğuna işaret eden Denktaş, müdahale içinse, “Yoktur öyle bir adım… Muhalefet afta tafra yapar ama öyle bir müdahale imkanı yok. Türkiye bir adım atar, biz olumlu veya olumsuz etkileniriz. Bizim yapabileceğimiz tek şey nedir alabileceğimiz tedbirler onu belirleyip almaktır” dedi.

Bazı konularda kur sabitlemesini devam ettirme kararı aldıklarını söyleyen Denktaş, “Çünkü başka alabileceğimiz tedbir yok. Döviz patlasa da şimdi, çok bir şey yok elimizde… Eleştirenler ‘şu tedbiri alsaydınız’ dedikleri gün başımın üstünde yerleri var” şeklinde konuştu…

Kamu reformu BAŞKA BAHARA…

Başbakan’ın Kamu Reformu’na ilişkin sendikalarla görüşmelerini sürdürdüğünü anımsatan Bakan Denktaş, ‘Hükümet’te çatlat’ çıkarımı yapılmaması adına bu konuda pek de konuşmak istemediğini belirtti.

“Ne sonuca varılacak bilmem” diyen Denktaş, yasa taslağında belli unsurlar var ki onlar çıkarılırsa pek de bir anlamı kalmayacağına işaret ediyor… Başbakan’ın sendikalarla görüşmelerinin ‘sonucunu görelim’ ısrarındaki Denktaş, yorum yapmıyor ama Meclis tatile girmeden Kamu Reformu’nun Meclis’e gelmesi ve geçmesinin zor olduğunun sinyalini de veriyor… Bu da yıllardır beklenen Kamu Reformu’nun yine başka bahara kalacağı anlamına geliyor.

Protokol Nisan sonuna kaldı…

Maliye Bakanı Denktaş, bir türlü imzalanamayan Mali Protokol’e ilişkin de soruları genel anlamda yanıtsız bıraktı… Protokol bütünüyle bitmeden paylaşılan bilgilerin yanlış olabileceğine işaret eden Denktaş, bunun kimseye de, Türkiye ile olan ilişkilere de fayda sağlamayacağını söyledi.

“Fazla bile konuştum, ketum olmak daha iyi” diyen Denktaş, çalışmalar ve sürecin devam ettiğini, Türkiye’deki seçime bağlı olarak 31 Mart’a kadar bir adım atılmayacağı gibi imza aşamasının da Nisan sonuna kalacağını ifade etti.

İşimiz çok, yapacak vakit yok!

Bakan Denktaş, başlık başlık hemen her konuya değindi, soruları yanıtladı… Özele maaş desteğinin daha Bakanlar Kurulu’na gelecek düzeyde olmadığını belirten Bakan Denktaş, teknik düzeyde çalışmaların sürdüğünü söyledi…

‘Güvenlikle’ ilgili soruya ‘Doğru adımlar da var eksik adımlar da var’ diyen Bakan Denktaş, basına yüklendi: “Basının birbirimizin moralini bozmak için gayreti de var”.

“Her eve bir polis mümkün değil” diyen Denktaş, yaşanan son olayın, ‘münferit’ bir olaya olduğunu da belirtti.

Polise saygıyı artırmak gerektiğine değinen Denktaş, ‘ceza yazmanın caydırıcı olmadığına’ işaret etti, “Yolda sizi durdurup sağ arka lambanız yanmaz diye hemen yazmaktansa, güvenliğimiz için uyarması da çok önemli” dedi…

“Hükümet olarak bizim de çok şikayetimiz var polis teşkilatı içinde, polisin kendi şikayetleri de var” diyen Denktaş, “Bir takım eksikliklerimiz var ama dünyanın en kötü ülkesi de değiliz” vurgusu yaptı, “İşimiz çok, yapacak vakit yok” dedi.


 

BİR BİLGİ

“Varsın geç olsun da güç olmasın…”

2018 yılının son günlerinde yaşanan sel felaketi ve Ciklos’ta yaşananların ardından yaklaşık dört ay geçmesine karşın, ‘tartışılan’ yolda çalışma halen bitmedi…

Felaketin yaşandığı, dört gencin araçları ile birlikte sel sulara kapılarak yaşamlarını yitirdiği noktada selin alıp götürdüğü yol halen YARIM… Yol, orta yere çakılmış çelik bariyerlerle TEK ŞERİT…

Açıkçası her gün kullandığım yolda uzun bir süredir tek bir çalışmaya da rastlamadım… Ama memleketin en işlek anayolu olan bu yolun, bu noktasında hemen her gün irili ufaklı kaza çok…

Yolu, durumunu en yetkili isme, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’a sorduk… Bakan Atakan, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın  ile felaketin yaşandığı noktadaki ‘su deplasesi’ çalışmalarının sürdüğünü, onun tamamlanmasıyla da bütçesi hazır yolun tamamlanacağını belirtiyor.

Bakan Atakan, “Gerekirse 3 ay daha tek şeritten gitsin… Hep uzmanlara danışılmıyor denir ya, burada gerçekten bu işin uzmanları çalışıyor ve ortaya çıkacak yapı da bizi gerçek anlamda 20-30 sene taşıyacak bir yapı. Orada başka değişiklikler olsa bile sıkıntı yaratmayacak bir yapıdır. O nedenle varsın geç olsun da güç olmasın” diyor…

Yol kalitesi ile ilgili hiçbir sıkıntı olmadığını da ifade eden Bakan Atakan tüm çökme noktalarının tamir edildiğini ve kanalın betonlanmasıyla oluşan birkaç problemin de giderileceğini söylüyor.

Bakan Atakan, “Bir hurafe var, ‘O yol güvenli değil’ diye… O yol güvenlidir… Biraz daha sabır ki tam olsun. Bugün yaşadığımız hep bir şeyleri yarım bırakmamızın sıkıntısıdır. 40 yıldır üstün kötü yapmanın sıkıntısıdır, biraz daha dişimizi sıkalım… Sonu güzel olacak” diyor… Bizim de temennimiz bu yönde…


BİR ALINTI: Yurt dışından gelen öğrenciler adada ciddi kültürel, sosyal, maddi, taciz gibi ciddi sorunlar ve yanlış vaatlerle ülkeye getirilmenin yanı sıra, zaman zaman da polis şiddetine maruz kalıyor. (Mustafa RIZA)