İçişleri ve Çalışma Bakanı Sayın Asım Akansoy’a Açık Mektup

İçişleri ve Çalışma Bakanı Sayın Asım Akansoy’a Açık Mektup

Feminist Atölye (FEMA)
info@feministatolye.com

Sayın Asım Akansoy,

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı görevine gelmenizin üzerinden çok uzun bir zaman geçmediğini farkındayız. Bu kısa sürede ülkemizde kadına yönelik şiddeti önlemek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için bakanlığınızın sorumluluğunda olan politikaları ve kurumları yürürlüğe koymak için gerekli çalışmaları yapma fırsatını henüz bulamamış olabilirsiniz. Ancak takdir edersiniz ki, ülkemizde sürekli olarak ikincil ve önemsiz bir mesele olarak kabul edilen toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının devlet nezdinde yürürlüğe koyulduğunu görmek için yeterince sabrettik.  Başta kadına yönelik şiddet olmak üzere, toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık ve eşitsizliklerden kaynaklı sorunları çözmek için adımlar atmanın zamanı gelmiş de geçmiştir.
Ülkemizde yaşayan yetişkin kadın nüfusunun %30’a yakın bir kısmı evlilik içi tecavüz dâhil cinsel şiddete maruz kalırken, %80’in üstünde bir kısmı psikolojik şiddetten dolayı mağdur olurken, %65 oranında bir kısmı fiziksel şiddet yaşarken bizim bahane dinleyecek sabrımız kalmamıştır. Kadınlar olarak bizler sadece nüfusun yarısını değil, ülkemizdeki işgücünün ve vergi mükelleflerinin de %50sini oluşturmaktayız. Ev içinde harcadığımız emeğin “görünmez” kabul edilip sömürülmesi yetmezmiş gibi, vergi olarak devlete ödediğimiz paraların bizlere hizmet olarak dönmemesi, yaşadığımız şiddet ve sıkıntının görmezden gelinmesi öfkemizi ve isyanımızı artırmaktadır.
Hatırlatmak isteriz ki, toplumsal cinsiyet eşitliğini ekonomik, sosyal ve siyasi düzeylerde sağlamak için tasarlanan, cinsiyet temelli ayrımcılıkları ortadan kaldıracak makro plan ve programları geliştirecek olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi Teşkilat (TOCED) Yasası meclisten geçeli TAM 1 YIL OLMUŞTUR!  Selefiniz Sayın Aziz Gürpınar, TOCED’in teşkilatlanması ve tam kapasite çalışan bir kurum olarak yürürlüğe girmesi konusunda “acele etmediği” için aradan geçen bir yıl içerisinde şiddeti önleyici hiçbir plan ve politika geliştirilememiş; birçok kadın maruz kaldığı şiddetten dolayı ya ölmüş, ya yaralanmış ya da sakat kalmıştır. Sizin de bildiğiniz üzere başta insan hakları ile ilgili uluslar arası metinler olmak üzere toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama amacıyla yazılan yasalar meclisten geçtikten sonra maalesef gerekli ilgiyi görmemekte ve yürürlüğe koyulmamaktadır. Biz TOCED’in akıbetinin diğer yasalara benzemesine izin vermemeye kararlıyız. Bu bağlamda kamuoyu önünde şu sorularımıza acil cevap beklediğimizi bilgilerinize arz ederiz.
1) TOCED Yasası’na göre Polis Teşkilatı ve Hastane içerisinde şiddet vakalarına hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edecek Şiddete Müdahale Birimleri kurulacaktır. Bu birimlerin oluşturulması ve gerekli hizmet içi eğitimlerin başlaması için ne zaman girişimde bulunacaksınız?
2) TOCED Yasası’na göre Maliye Bakanlığı’nda toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme politikalarını geliştirecek bir Cinsiyet Odak Noktası oluşturulacaktır. Bu birimin oluşturulması için Maliye Bakanı ile ne zaman görüşeceksiniz?
3) TOCED Yasası’na göre Eğitim Bakanlığı’nda toplumsal cinsiyete duyarlı, ırkçı ve ayrımcı olmayan eğitim politikalarını geliştirecek bir Cinsiyet Odak Noktası oluşturulacaktır. Bu birimin oluşturulması için Eğitim Bakanı ile ne zaman görüşeceksiniz?
4) TOCED Yasası’na göre İçişleri Bakanlığı’nda seks köleliğinin durdurulması ve yerel yönetimlerin geliştireceği kadın dostu kent projelerine destek verecek bir Cinsiyet Odak Noktası oluşturulacaktır. Bu birimin oluşturulması için ne zaman girişimde bulunacaksınız?
5) TOCED Yasası’na göre toplumsal cinsiyet eşitliği konularında sivil toplum örgütlerinin ürettiği plan ve projelerin kamu politikalarına yansıtılması ve Daire tarafından yürütülecek hizmetlerin etkin bir şekilde izlenmesi ve denetlenmesi amacıyla faaliyetler yürütmek üzere Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Danışma ve İzleme Konseyi kurulacaktır. Bildiğimiz kadarı ile Konseyin oluşturulması için gerekli tüzük hazırdır. Bu tüzüğü Bakanlar Kurulu’na ne zaman götüreceksiniz ve Konsey’in toplanması için gerekli girişimi ne zaman yapacaksınız?
6) TOCED Yasası’nda  “toplumsal cinsiyet eşitliği konularında Bakanlık ve Daire’nin iki yıllık makro plan ve politikaların saptanması ve “Eylem Planı”nın oluşturulması amacıyla olağan olarak iki yılda bir kez, Ocak-Haziran ayları arasında saptanacak bir tarihte toplanmak üzere Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Kurultayı düzenlenir” denmektedir. Bildiğimiz kadarı ile Kurultayın toplanması için gerekli tüzük hazırdır. Bu tüzüğü Bakanlar Kurulu’na ne zaman götüreceksiniz ve Kurultayın toplanması için gerekli girişimi ne zaman yapacaksınız?
7) TOCED Yasası’na göre şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali olan bireylerin rehabilitasyonu için Önleyici Müdahale Programları düzenlenecektir. Bu programların yürürlüğe girmesi için ilgili personelin hizmet içi eğitimlerini ne zaman başlatacaksınız ve Önleyici Müdahale Programları’nı ne zaman yürürlüğe koyacaksınız?
8) TOCED Yasası’nda öngörülen 7/24 servis verecek olan Telefonla Yardım Hattı’nı ne zaman kuracaksınız?
9) Bir Sığınma Evinin açılabilmesi için gerekli arazinin tahsis edildiğini ve mimari projenin de başlatılmak üzere olduğunu biliyoruz. Ancak kadınların sıcak şiddetten kaçarak can havliyle sığındıkları ve geçici bir süreliğine barındıkları Sığınma Evi’nin açılması için kaybedecek zaman kalmamıştır. Bu projeyi ne zaman tamamlayacağınızı kamuoyu ile paylaşmanız şarttır.
10) Haziran ayında Aile Yasası’nda yapılan son değişiklikle birlikte Adli Yardım düzenlemesi getirilmiş ve Adli Yardım için gerekli bütçenin TOCED bütçesi içinde olması öngörülmüştür. Adli Yardım için gerekli olan tüzük çalışmasını ne zaman yapacaksınız? Adli Yardım için gerekli olan bütçe için ne kadar para öngördünüz?
Saygılarımızla
FEMİNİST ATÖLYE AKTİVİSTLERİ

Dergiler Haberleri