Ayşe GÜLER
Tahsili gecikmiş alacaklar, Haziran 2014 itibariyle 573 milyon TL’ye yükseldi.
KKTC Merkez Bankası Başkanı Bilal San, son 2 yıl içinde donuk alacakların yeniden yapılandırılması konusunda çıkartılan 4 yasanın ülkedeki tahsili gecikmiş alacaklar sorununun çözümüne katkıda bulunmadığı, aksine alacakların daha da yükselmesine neden olduğunu açıkladı.
YENİDÜZEN, alacakların artmasının ekonomiye nasıl yansıdığını ve bundan sonraki süreçte atılması gereken adımları irdeledi.
YENİDÜZEN’e konuşan ekonomistler, tahsili gecikmiş alacakların 573 milyon TL’ye yükselmesinin ekonomi için alarm ve ciddi tehlike belirtisi olduğuna dikkat çekti.
Bu konuda donuk alacakların tahsil edilmesi için ülkedeki icra ve tebliğ birimlerinin etkin çalışması gerektiğine işaret eden ekonomistler, hayata geçen 4 yasanın yeterli sonucu elde etmesi için kurumsal düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Ekonomistler, bu konuda mahkemelerin güçlendirilmesi gerektiğini de savunarak, davaların hızlı bir şekilde sonuçlandırılmasına yönelik yapının oluşmasının önemine değindi.
Faiz, Borç -Alacak İlişkilerini Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (AD-HOC) Komite üyesi, CTP-BG Girne milletvekili Ömer Kalyoncu ise ülkede var olan yasaların uygulanmadığını, en büyük sorunun bu olduğunu dile getirdi.
Öte yandan Ekonomi Bakanlığı ‘danışmanı’, akademisyen Hüda Hüdaverdi, konunun bakanlık tarafından değerlendirileceğini, açıklamanın önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi.
EKONOMİSTLER NE DÜŞÜNÜYOR?
Akifler: “Ekonomi için alarm ve ciddi tehlike”
Ekonomist Ünal Akifler, tahsili gecikmiş alacakların 573 milyon TL’ye yükselmesinin ülke ekonomisi çin alarm ve ciddi tehlike belirtisi olduğunu vurguladı.
Ülkede finans piyasasına yönelik kontrolünün zayıf olduğunu savunan Akifler, Merkez Bankası’nın ‘gösterge faiz’ belirlemesi gerektiğini söyledi.
Akifler, şu anda var olan ‘tefeciliğin’ ortadan kalkmasının şart olduğunu dile getirerek, Hükümet ve Tapu Dairesi’nin ipotekleri toplaması gerektiğine işaret etti.
Donuk alacakların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili atılan adımların olumlu olduğunu ancak yapılandırma ile ilgili taksitlerin ödenmemesi halinde bu durumun da işe yaramayacağını söyleyen Akifler, yapılandırmaların hem banka hem de müşterilerin lehine olduğunu sözlerine ekledi.
Besim: “İcra ve tebliğ birimlerinin etkin çalışmalı”
Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi, ekonomist Mustafa Besim, donuk alacakların tahsil edilmesi için ülkedeki icra ve tebliğ birimlerinin etkin çalışması gerektiğini vurguladı.
Besim, çalışmalarda sonuç elde edilmesi için kurumsal düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekerek, ilgili yasada ivedi bir şekilde değişiklik yapılmasının şart olduğunu belirtti.
Bu konuda mahkemelerin güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Besim, davaların hızlı bir şekilde sonuçlandırılarak tebliğ ve icranın yapılmasının önemine değindi.
Kredilerin yüksek olmasının nedeni…
Finans sektöründe bankaların verdikleri kredileri geri alamadıkları için faizleri yüksek tuttuklarını dile getiren Besim, bu durumun ekonomiyi olumsuz etkilediğini ifade etti.
Besim, uzun yıllardır biriken alacakların olduğunu bu yüzden de tahsili gecikmiş alacaklarla ilgili yapılan düzenlemenin doğru olduğunu savundu.
Türkiye’de tahsili gecikmiş alacak oranının yüzde 1,5 dolaylarında olduğunu söyleyen Besim, Kuzey Kıbrıs’taki oranın ise yüzde 7’de seyrettiğine dikkat çekti.
Besim, finans sektöründe sürekli yapılan değişikliklerin vatandaşlar üzerinde beklenti oluşturduğunu ve sorunları aşma adına adım atılmamasına neden olduğunu ifade ederek, “ vatandaşlar, bu konuyla ilgili bir düzenleme hayata geçtiğinde, ‘bir sonraki düzenlemeyi bekleyelim nasıl olsa yeni bir uygulama hayata geçecek’ mantığıyla hareket ediyor. Bu durum sektörü olumsuz etkiliyor” dedi.
Meclis’in yeni dönemde hızlı bir şekilde sonuç alıcı insani, yasa ve kurumsal yapı şekillendirmesine gitmesinin önemine değinen Besim, aksi halde sorunların daha da büyüyeceğini dile getirdi.
KOMİTE ÜYELERİ NE DÜŞÜNÜYOR?
Kalyoncu: “Yasa var, uygulanmıyor”
Faiz, Borç -Alacak İlişkilerini Düzenleyen Tüm Mevzuata İlişkin Değişiklikleri Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (AD-HOC) Komite üyesi, CTP-BG Girne milletvekili Ömer Kalyoncu, bu konuda yürürlükte olan yasaların uygulanmadığını vurguladı.
Ülkedeki en büyük sorunun yasaların uygulanmaması olduğunu ifade eden Kalyoncu, tahsili gecikmiş alacakların artmasının nedenin hükümetlerin zamanında müdahale etmemesinden dolayı kaynaklandığını kaydetti.
Kalyoncu, mevcut olan yasanın daha sağlıklı ve çağdaş bir yapıya kavuşması gerektiğini de dile getirerek, yaşananların geçmişteki kötü niyetli davranışlar sonucu olduğunu sözlerine ekledi.
BAKANLIK NE DİYOR?
Hüdaverdi: “Konuyu değerlendireceğiz
Ekonomi Bakanlığı ‘danışmanı’, akademisyen Hüda Hüdaverdi, konunun bakanlık tarafından değerlendirileceğini söyledi.