İFLAS MI, İSTİMLAK SORUNU MU?

Güzelyurt-Lefke anayolu inşaatı durdu, kimisi istimlakların ödenmediğini iddia ederken, belediye başkanı Özçınar da “ilgili şirketin iflas ettiğini” öne sürdü.

 

Fehime ALASYA

19 Kilometrelik Güzelyurt-Lefke anayolu da ‘İstimlak’ sorununa takıldı. Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün yolun bitişinin 15 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşeceğine ilişkin açıklamalarına karşın yol çalışmaları hala sürüyor.

Çift şerit olarak hayata geçirilmeye çalışılan yolun tek şeridini kullanan sürücüler ise her gün tehlikeyle karşı karşıya. Yasal olarak kullanıma açılmayan yol, çalışmalarla iç içe birçok bölge halkının kullanımında. 

Özellikle Doğancı-Lefke köyleri arasında bulunan ‘istimlak’ sorunu yüzünden yolun tamamlanamadığını belirten bölge sakinleri, Doğancı köyüne dek olan mesafede de birkaç noktada yol çalışmalarının durdurulduğunu ifade etti.

2013 yılının ortasında başlanan bu yol projesinin halen daha tamamlanmadığını söyleyen bölge sakinleri, bakanın 2016 yılının 15 Kasımı’na kadar bu projeyi sonlandıracağı sözünü anımsattı.

Bölge halkı bu yolun bir an önce bitirilmesinden yana hemfikir. “Keşke bitse de bu trafik rahatlasa” diyen bölge sakinleri, üniversite ile artan nüfusa dikkat çekerek, yolların, mevcut trafiği kaldırmadığı ifade edildi.

Yolun bir an önce açılmasını isteyen bölge sakinleri, yol, mesafe ve zaman açısından çok tasarruf edileceğinden söz etti.   

Bazı bölge sakinleri, devletin istimlâk ettiği tarlaların ödemesini yapmadığını iddia ederek, “İnsanların malına girerler ama para vermezler. İstimlâk edilen arsalar arasında özellikle Türk malları hakkını arayabilir, Rum mallarında bunun hakkını arayamazsınız, o yüzden devlet istediği gibi girip geçiyor” dedi.

Hiçbir ön çalışma yapmadan, sadece sözlü vaatlerle çalışmalara başlandığını anlatan vatandaşlar,  xxx.

İnançlarını yitirdiler…

“Ulaştırma bakanı bölge halkına doğruyu söylememektedir” diyen Gaziveren sakini Burhan Eraslan, Lefke ve civar bölgelilerin bu yolun biteceğine dair inancını yitirdiğini ifade ederken, istimlak meselesi yüzünden yolun tamamlanamayacağına dikkat çekti. 

Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’ün, Güzleyurt-Lefke yolunu Bostancı köyüne dek açılacağı, Bostancı’dan Lefke’ye dek olan bölümün ise ikinci etap olarak ileride tamamlanacağı sözlerine de tepki gösteren bölge sakinleri, bu yolun Lefkelilere hiçbir faydası olmayacağı görüşünde.

Birçok vatandaş, yolun tamamının açılması durumunda Lefke-Yeşilyurt bölgesindeki trafiğin rahatlayacağı görüşünde.   

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar “İhale süreciyle ilgili şirketin battığı duyumlarımız var, çalıştıklarını söylüyorlar ama halen daha yol bitmiyor”

Özçınar: “Edindiğim bilgiye göre müteahhitte bir sıkıntı varmış, o yüzden bitmiyormuş”

Yolla ilgili yapılan çalışmanın bir türlü tamamlanamamasında ilgili müteahhidin batmış olduğuyla ilgili duyum aldıklarını söyleyen Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, yolun bir an önce bitirilmesi temennisinde bulundu.

Yol üzerinde aydınlatma, çember düzenlemesi gibi birtakım çalışmaların tamamlanması gerektiğine dikkat çeken Özçınar, yolun istimlak edilen arazilerden kaynaklı bitmediğini işaret etti.

Nekipzade, “İstimlaklar halen daha ödenmedi, sadece bildirim yapıldı”

Bölgede sözü edilen ‘istimlak’ konusunda mücadele veren Vehit Nekipzade, yaşananları YENİDÜZEN’e değerlendirdi. İstimlak edilen tarlaların halen daha ödenmediğini belirten Nekipzade, “İstimlaklar halen daha ödenmedi, sadece bildirim yapıldı. İstimlak yasasına göre bedel ödenmediği sürece maş sahibi toprağın koçanlı sahibidir. Mal sahipleri devlete güvenerek nasıl olsa anlaşırız diyerek onay verdi ancak devlet kendine düşen görevi zamanında yapmadı. Beşinci ürün yılıdır bu, mal sahiplerinin ürün kaybı var. Mal sahipleri zarar ediyor, bunlar hiç dikkatte alınmadı” dedi.  

Yaklaşık bin dönümlük narenciye bahçesi ve tarlanın bu yoldan etkilendiğini belirten Nekipzade, yine de bölgelilerin istimlak konusunda olumlu yaklaşım gösterdiklerini belirtti.

Çalışmaların yıllar öncesine başlamasına karşın istimlak bedellerinin uzun süre devlet tarafından saptanmadığını kaydeden Nekipzade, bu bedellerin bir ay kadar önce saptanıp üreticilere bildirildiğini ifade etti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Güzelyurt-Lefke çift şerit yeni anayolunun 15 Kasım 2016 tarihinde trafiğe açılacağını ifade etmişti.

Bakanlıktan ses seda yok…

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Güzelyurt-Lefke çift şerit yeni anayolunun 15 Kasım 2016 tarihinde trafiğe açılacağını ifade etmişti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz ağustos ayı içerisinde yapılan yazılı açıklamada 19 Kilometre olan Güzelyurt - Lefke anayolunun yaklaşık olarak 13 Km.’lik kısmının kesintisiz olarak tamamlandığı belirtmiş, yolun bazı noktalarında meydana gelen kamulaştırmaya yönelik sorunların da çözüme kavuşturulma noktasına geldiğini açıklamıştı.

Müteahhit firmanın batmış olduğu söylentilerinin aslı, istimlak arazilerinin son durumu ve yolun ne zamana bitirileceğine dair konularda bilgi almak gün içerisinde iki kez aranan bakanlık müsteşarı, toplantıda olduğunu ve geri dönüş yapacağını belirtmiş, tarafımıza ulaşan kimse olmamıştır.

 

Bölgede ‘İstimlak’ mücadelesi veren Vehit Nekipzade “İstimlaklar halen daha ödenmedi, sadece bildirim yapıldı. Mal sahipleri devlete güvenerek nasıl olsa anlaşırız diyerek onay verdi ancak devlet kendine düşen görevi zamanında yapmadı”

 

Bölgede ‘İstimlak’ mücadelesi veren Vehit Nekipzade;
“İstimlaklar halen daha ödenmedi, sadece bildirim yapıldı. Mal sahipleri devlete güvenerek nasıl olsa anlaşırız diyerek onay verdi ancak devlet kendine düşen görevi zamanında yapmadı”

Oğlumun ve kardeşimin tarlalarının içinden yol geçiyor. Bu yol yaklaşık bin dönümdür, istimlak edilenler ise yaklaşık 25 dönümüdür. 25 dönüm civarı bir araziye istimlak kararı çıkıt. Bu yolun yapılacağı ve istimlak kararı önce resmi gazetede ilan edildi. Üreticiler ulaştırma bakanlığına itirazda bulunup, eski tren rayı hattını takip etmelerini, bu sayede çok az zarar olacağı ve böyle yapılırsa ciddi istimlak bedelleri sorunu olmayacağı bilgisi verildi. Bölgede incelemelerde bulundular fakat bunu dikkate almadılar. Bin dönümlük narenciye bahçesi ve sulu tarla bundan etkilendi. Birkaç üretici mahkemeye müracaat etti ve yol yapımı aksadı. İstimlak bedelleri uzun süre devlet tarafından saptanmadı, bir ay kadar önce saptanıp üreticilere bildirildi. Bazı üreticiler bu bedeli yeterli bulmadılar. Çalışmalar beş yıla yakın önce başladı, birkaç üretici paraları ödenmediği için mahkemeye başvurdu, biz yol yapımına izin verdik, mahkemeye gitmedik. İstimlaklar halen daha ödenmedi, sadece bildirim yapıldı. İstimlak yasasına göre bedel ödenmediği sürece maş sahibi toprağın koçanlı sahibidir. Mal sahipleri devlete güvenerek nasıl olsa anlaşırız diyerek onay verdi ancak devlet kendine düşen görevi zamanında yapmadı. Beşinci ürün yılıdır bu, mal sahiplerinin ürün kaybı var. Mal sahipleri zarar ediyor, bunlar hiç dikkatte alınmadı.

Ama ara emri alan üreticiler var. Bu sorunun çözülmesi lazım... Köprü inşa edilecek bir dere var, o köprü de yapılmadı. Hem istimlâk bedellerini ödenmesi hem de yol çalışmalarının devam etmesi lazım. Duyumlara göre müteahhit iflas etmiş ve gitmiş. Esas sorun Lefke merkez, şu anda Gemikonağı Lefke anayoluna mahkûmdur, bu yol Cengizköy’den gelip Lefke topraklarına giriyor. Bu alanda Lefke merkeze ulaşan bir yol vardı bu yol projelendirilmedi bile. Lefke ikinci bir girişe kavuşacaktı, en az beş kilometrelik yol ve zaman kazanmış olacaklardı.

 


Bölge sakinleri ne dedi? Bölge sakinleri ne dedi?

Hasan Güney (Yeşilyurt sakini): “Bitmesi gerekir, keşke bitirseler de bu trafik de rahatlasa”
Bu yolu Doğancı köyüne kadar açacaklarını söylüyorlar. Bu bölgelinin işine yarayacak bir yoldur. İstimlâk sorunu olduğu için bir türlü bitemiyormuş. Bitmesi gerekir, keşke bitirseler de bu trafik de rahatlasa. Çok yoğun bir trafiğimiz var…

Şener Özgün (Yeşilyurt sakini): “Bir an önce bu yol yapılsa çok iyi olur. Hem zaman kısalacak, hem de trafik rahatlayacak”
Bildiğimiz istimlakların bu yolu engellediğiymiş. Ben ezelden beridir bu konularda devletin istimlak bedelini ödeyip, o şekilde tarlaya girdiğini, yıkıp ve geçtiğini duyuyor ve biliyorum. Ama bu konuda devletin daha anlaşmaya varmadan çalışmaya başladığıyla ilgili dedikodular var. Mahkeme, ara emri derken, uzayıp gidiyor. Zaten bu insanlarla bir şekilde anlaşmak durumundasınız. Neden uzatıyorsunuz. Bölge halkını bu yollar kaldırmıyor, bu yolun bir an önce açılması lazım. Bir an önce bu yol yapılsa çok iyi olur.  İstimlaklar yüzünden bazı yollar gecikti. Yol açılsa hem zaman kısalacak, hem de trafik rahatlayacak. Bölgede sadece 15 bin öğrenci var...

Yılbay Sıdal (Lefke Sakini): “Bu yolun bir an önce bitmesini bekliyoruz, mazot, yol, zaman, trafik, hepsinden de kurtarıyoruz, tasarruf ediyoruz. Çok fazla verilen sözler duyduk ama hiçbiri yerine getirilmedi”
Ben taksiciyim. Bu yolun bir an önce bitmesini bekliyoruz, mazot, yol, zaman, trafik, hepsinden de kurtarıyoruz, tasarruf ediyoruz. Çok fazla verilen sözler duyduk ama hiçbiri yerine getirilmedi. İstimlaklar yüzünden bitirilmedi deniliyor. İnsanların malına girerler ama para vermezler. İstimlak edilen arsalar arasında özellikle Türk malları hakkını arayabilir, Rum mallarında bunun hakkını arayamazsınız, o yüzden devlet istediği gibi girip geçiyor. Öncesinde hiçbir ön çalışma yapılmıyor.

Burhan Eraslan: (Gaziveren Sakini): “Ulaştırma bakanı bölge halkına doğruyu söylememektedir, yolun kısa sürede biteceğini söylüyor ama bitmeyeceğine inanıyoruz”
Lefkeli de bölge sakinleri de bu yoldan umudunu kesti, beklenti devam ediyor ama umudunu kesti. Hükümete güveni yok, bu yolun biteceğine dair umudumuz kalmadı. Bazı bölgelerde ara emri alan yurttaşlar vardır ve yol çalışmaları durma noktasındadır. Ulaştırma bakanı bölge halkına doğruyu söylememektedir, yolun kısa sürede biteceğini söylüyor ama bitmeyeceğine inanıyoruz. Üstelik ilk etapta bir bölümü bitecek, sonra ikinci bölümüne geçilecekmiş, bunlara inanmıyoruz. Verilen sözü yarım yamalak da olsa tutmak için bu şekilde konuşuyorlar. 

Hülya Nazif Kubilay (Lefke Sakini): “Geçen yıl 15 Kasım’da açılacakmış denildiydi, umarız yarısı bu yıl 15 Kasım’a kadar yetişir. Üstelik Doğancı’ya kadar olan yolun bir bölümünü bölümü açsalar bile Lefke’ye hiçbir faydası yoktur”
Müteahhitler ülkeyi terk etmişler, bu şirket batmış, iki bölgede müteahhitlik yapıyorlardı. İstimlak bedelleri ödenmediği için de yol çalışması devam edemedi, müteahhit de işini bitirip ödenemediği için batmış. Amaçları doğancıya kadar olan yolu bir kısım olarak açmak, doğancıdan buyana hiçbir şey yoktur. Yer yer yola benzer bir şeyler var ama kullanılmayacak. Geçen yıl 15 Kasım’da açılacakmış denildiydi, umarız yarısı bu yıl 15 Kasım’a kadar yetişir. Üstelik Doğancı’ya kadar olan bölümü açsalar bile Lefke’ye hiçbir faydası yoktur. Biz yine Yeşilyurt’a kadar gidip o sıkıntıyı çekeceğiz, Lefke’ye hiçbir faydası olmayacak. Lefkoşa çevre yolunda da istimlak sorunu var, çözülmedi, çünkü KKTC hükümeti hiç kimseyi ödemedi. El attığımız hiçbir işi doğru düzgün yapamıyoruz…


 

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar:
“İhale süreciyle ilgili şirketin battığı duyumlarımız var, çalıştıklarını söylüyorlar ama halen daha yol bitmiyor”

Bizde bir sıkıntı yok, edindiğim bilgiye göre müteahhitte bir sıkıntı varmış, o yüzden bitmiyormuş. Lefke’den Aydınköy’e kadar olan kısım çözüldü, esas sorun istimlaklardır. Teknik konuyu da kara yollarından almanız gerekecek. Bölgeler bu yoldan faydalanacaklar. Çemberlerin düzenlemelerindeki, giriş çıkış noktaları ve aradaki bağlantı yolları bağlanmadı, bu da müteahhitle ilgilidir. Bana gelen duyumlar arasında da bu şirketin battığıyla ilgili söylentiler var. İhale süreciyle ilgili şirketin battığı duyumlarımız var, çalıştıklarını söylüyorlar ama halen daha yol bitmiyor. Bu yolun bir an önce tamamlanmasına acilen ihtiyaç var. Yol kısmen bitmek üzere ama daha eksik ve tamamlanmayı bekleyen acil konular var. Işıklandırma, aydınlatma, çemberlerin düzenlenmesi, giriş ve çıkış noktaları gibi bazı noktalarda sıkıntımız var.  

 

 

Özel Haber Haberleri