“İhale Komisyonu, idari ihmalde bulundu”

Mağusa’da, askere ait bir bina ile ilgili 2019 yılında çıkılan ve Rekabet Kurulu’nun defalarca ‘dur’ demesine karşın dönemin Merkezi İhale Komisyonu tarafından ısrarla sonuca bağlanan ihaleyle ilgili dava süreci 3 yılın ardından sonuçlandı.

Ertuğrul SENOVA

Mağusa’da, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait binanın restorasyonuyla ilgili 2019 yılında çıkılan ve Rekabet Kurulu’nun defalarca ‘dur’ demesine karşın Merkezi İhale Komisyonu (MİK) tarafından sonuca bağlanan ihaleyle ilgili dava süreci 10 Ekim’de sonuçlandı; Yüksek İdare Mahkemesi,  dönemin MİK yönetiminin idari ihmalde bulunduğuna karar verdi.

Konuyu yargıya taşıyan TEL-ZA LTD. Direktörü Can Osman Zayıf, YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamasında bu kararın emsal nitelikli olduğunu belirtti; mahkemenin, Rekabet Kurulu tarafından alınan kararların bağlayıcı olduğuna vurgu yaptığına işaret etti.

Dönemin MİK Başkanı Talaykurt, söz konusu ihaleyle ilgili Eylül 2019’da YENİDÜZEN’e verdiği röportajda, Rekabet Kurulu’nun sadece “tavsiyelerde” bulunabileceğini söylemişti…

Şirket Direktörü Zayıf, Rekabet Kurulu’nun kararına rağmen ihaleyi sonuçlandıran dönemin Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halil Talaykurt ve kararda imzası bulunan diğer üyelere önümüzdeki günlerde tazminat davası açacağını söyledi.

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’in ulaştığı dönemin MİK Başkanı Halil Talaykurt ise mahkeme kararına ilişkin, “Saygımız var, sıkıntı yok” dedi, “Bu kararı ben tek başıma vermedim, komisyonun aldığı karar doğrultusunda bu adım atıldı. Uygun gördüğümüz kararı almış ve yürütmüştük. Eğer kişisel bir dava açacaklarsa, ayrı bir savunma süreci olacak” şeklinde konuştu.

Yargıya taşınan ihale konusu GKK’ya ait binanın çehresiyle ilgili asker tarafından alınan kararlar Mağusa’da tepkiye neden olmuştu. Glapsides Plajı ile Silver Beach isimli plaj arasındaki 3 kilometrelik sahil şeridinde yer alan binanın çevresi “askeri bölge” ilan edilmiş, “denize girecek askeri personele kumsaldan geçen ATV’lerin zarar verebileceği” gerekçesiyle dikenli tellerle sivil kullanıma kapatılmıştı.

Halkın eylem kararı sonrası, söz konusu uygulama sonlandırılmıştı…


Neler yaşandı?

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na ait söz konusu binanın restorasyonu için Merkezi İhale Komisyonu tarafından Mart 2019’da çıkılan ihale, ilk olarak TEL-ZA LTD isimli şirkete verildi. Ancak aradan geçen birkaç günün ardından komisyon bu kararını değiştirerek, ihaleyi “Olimpus” adındaki başka bir şirkete verme kararı üretti.

Bunun üzerine ihaleye katılan firmalar, konuyu Rekabet Kurulu’na taşıdı. Kurul da yapılan şikayet üzerine incelemelerini gerçekleştirerek, MİK tarafından üretilen bu kararın gözden geçirilmesini istedi.

MİK, kararı gözden geçirme sürecinin sonunda ihaleyi yine “Olimpus” isimli şirkete verdi.

Söz konusu karar, toplamda 5 kez Rekabet Kurulu’na taşındı, kurul gözden geçirilmesini talep etti, MİK ise kararını değiştirmedi.

Günün sonunda Rekabet Kurulu, MİK’in ürettiği kararın yanlış olduğunu belgeleyen bir karar yayımladı ve karar durduruldu. Ancak MİK, Rekabet Kurulu’nun beşinci iptal kararından sonra ‘bu kararlara uyulmaması’ yönünde karar üretti. Ardından, ihale ‘olimpus’ isimi şirkete verildi ve inşaat süreci başladı.

Dönemin MİK Başkanı Talaykurt, söz konusu ihaleyle ilgili Eylül 2019’da YENİDÜZEN’e verdiği röportajda, Rekabet Kurulu’nun sadece “tavsiyelerde” bulunabileceğini söyledi…

Yaşananların ardından TEL-ZA isimli şirket, konuyu yargıya taşıdı.

Aradan geçen 3 yılın ardından dava süreci, 10 Ekim tarihinde tamamlandı; Yüksek İdare Mahkemesi,  dönemin MİK yönetiminin, Rekabet Kurulu’nun iptal kararını dikkate almayarak, idari ihmalde bulunduğuna karar verdi.


TEL-ZA LTD. Direktörü Can Osman Zayıf:

“Dönemin MİK yönetimine tazminat davası açacağım”

Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararının ardından YENİDÜZEN’e konuşan TEL-ZA LTD. Direktörü Can Osman Zayıf, bu kararın emsal nitelikli olduğunu belirtti; mahkemenin, Rekabet Kurulu tarafından alınan kararların bağlayıcı olduğuna vurgu yaptığına işaret etti.

Şirket Direktörü Zayıf, Rekabet Kurulu’nun kararına rağmen ihaleyi sonuçlandıran dönemin Merkezi İhale Komisyonu Başkanı Halil Talaykurt ve kararda imzası bulunan diğer üyelere önümüzdeki günlerde tazminat davası açacağını söyledi.

Zayıf, “2019’da çalışmaların maliyeti 10 milyon TL civarında idi. Şu anda sadece boya masrafı için 10 milyon TL isteniyor. Eğer ihaleyi biz almış olsaydık, 10 milyon TL'ye iş bitecekti. Şu anda kamu maliyesi zarara uğratılmış durumda. Kamu İhale Komisyonu kamu yararından söz edemez” dedi.

“Bu kadar yolsuzluğun yapıldığı bir dönemde Yüksek Mahkeme’nin verdiği bu karar çok önemli” yorumunu yapan Zayıf, “Rekabet Kurulu’nun verdiği kararların telkin değil; bağlayıcı karar olduğunu Yüksek Mahkeme bize göstermiş oldu” ifadelerini kullandı.

Zayıf, “Bu karar bir emsaldir. Çünkü bunca zaman kimse, bu işlerle uğraşmak istemedi, hakkını aramaktan geri durdu. Ama biz durmadık. Hakkımızı istiyoruz” şeklinde konuştu.


Dönemim MİK Başkanı Halil Talaykurt:

“Bu kararı ben tek başıma vermedim”

Mahkemenin kararı ve hakkında açılacak davayla ilgili YENİDÜZEN’in ulaştığı dönemin MİK Başkanı Halil Talaykurt ise mahkeme kararına ilişkin, “Saygımız var, sıkıntı yok” dedi, “Bu kararı ben tek başıma vermedim, komisyonun aldığı karar doğrultusunda bu adım atıldı. Uygun gördüğümüz kararı almış ve yürütmüştük. Eğer kişisel bir dava açacaklarsa, ayrı bir savunma süreci olacak” şeklinde konuştu.

Özel Haber Haberleri