“İhtiyaç duydukları anda okullardaki kayıtlarını yenileyerek ikamet izni alıyorlar”

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti’nin, uyuşturucudan yargılanan ve hapis cezası alan sanıkla ilgili kararında, eğitim sistemiyle ilgili yer alan tespitler dikkat çekti.

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi, tasarrufunda 24 adet MDMA türü uyuşturucu hap,  35 adet ‘amfetamin’ türü uyuşturucu ve 40 adet yeşil reçeteli ‘tramadol’ ilaç bulundurmak ve satmak suçlarından yargılanan Blessed Oman Albert’in 18 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Sanık Albert aleyhindeki Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti kararındaki tespitler ise, verilen cezadan daha çok ses uyandırdı.

Mahkeme heyeti, özelde sanık Albert; genelde ise üniversitelere kayıt yaptırıp ikamet izni aldıktan sonra hiçbir derse girmeyen yabancı öğrencilerin suça eğilimlerine dikkat çekti; okul yönetimlerinin öğrenci kabulü sürecinde daha titiz davranması gerektiğine dikkat çekti.

Sanık Albert’in, daha önce başka bir okula kayıtlı olduğunu ancak kaydını yenilemeyerek ikamet izinsiz durumuna düştüğünü belirten Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, davanın gündeme gelmesiyle birlikte sanığın bir “dil okuluna” kayıt yaptırıp ikamet iznini yenilediğine dikkat çekti. 

Mahkeme heyeti, sanığın kaydolduğu dil okulunun incelenmesi gerektiğini, bu konuda Eğitim Bakanlığı’nın bilgilendirileceğini belirtti.

Yargıç Soytaç: “Denetimli serbestlik talebi tedavi olmak için mi, yoksa KKTC’de kalmak maksatlı mı?” 

Sanık Albert’in aleyhindeki kararı Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti üyelerinden Yargıç Murat Soytaç açıkladı.

Soytaç, Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanmak isteyen sanığın KKTC vatandaşı olmadığını, öğrenci ikamet izni ile Kıbrıs’ın kuzeyinde bulunduğunu belirterek, söz konusu yasadan faydalanma talebinin “KKTC’de kalmak için mi? Yoksa tedavi olmak maksatlı mı?” sorularının incelenmesi gerektiğini söyledi.

“Derslerine hiçbir zaman katılmadığı dil okuluna kayıt yaptırıp, ikamet izni aldı”

Yargıç Soytaç, sanığın mahkum olduğu davanın gündeme gelmesinin arından, “derslerine hiçbir zaman katılmadığı Alphalec Language and Education Center isimli dil okuluna kaydını yaptırdığını” ve ikamet izni aldığını aktardı.

“Daha önce kayıtlı olduğu üniversitede kaydını yenilememiş ve ‘ikamet izinsiz’ durumuna düşmüştü”

Sanığın daha önce başka bir üniversitede kayıtlı iken, okul kaydını yenilemediğinden 30 Eylül 2021 tarihinde “ikamet izinsiz” durumuna düştüğünü gözlemlediklerini belirten Soytaç, “Hal böyleyken sanık suça karışarak huzurumuzdaki meselenin gündeme gelmesi üzerine dil okuluna kaydını yaptırmak suretiyle öğrenci ikamet izni çıkarılmasını sağlayarak denetimli serbestlik talebinde bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Dil okulunun öğrenci kabul etme politikası ciddi soru işaretleri doğurmakta. Konu MEB’in bilgisine getirilecek”

Eğitim almak için KKTC’ye gelen bir yabancı bir öğrencinin, cezaevine düşecek bir duruma gelmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyen Soytaç, sanığın, davanın görüşüldüğü süreçte cezaevinde olduğunu ancak yeni kayıt yaptırdığı dil okulu sorumlusunun bu gelişmeyle ilgili “istisna yaptığını” söylediğini kaydetti.

Soytaç, “İlgili dil okulunun yabancı öğrenci kabul etme politikası hakkında ciddi soru işaretleri yaratmaktadır. Bu sebeple bu hususun soruşturulması maksadıyla konunun Milli Eğitim Bakanlığının bilgisine getirilmesi gerektiği kanaatindeyiz” dedi.

“İhtiyaç duydukları anda okullardaki kayıtlarını yenileyerek ikamet izni alıyorlar”

Suç işleme eğilimindeki kişilerin Kıbrıs’ın kuzeyinde eğitim alma niyeti olmadığı halde okullara kayıt yaptırdıklarını ancak hiçbir derse katılmadıklarını söyleyen Soytaç, “Bu yabancı kişiler bir süre sonra okul kayıtlarını yenilememelerine rağmen ihtiyaç duydukları anda tekrardan herhangi bir okula kayıtlarını yaptırarak ikamet izinsiz statülerini kolaylıkla yasal hale getirmekte ve KKTC’de kalmak için gerekli yasal zemine kavuşmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

“Eğitim kurumlarının öğrenci kabul ederken titizlik göstermeleri noktasında önemli sorumlulukları var”

Eğitim kurumlarının, yasal ikamet izni almak adına istismar edildiğini söyleyen Soytaç, “Eğitim kurumlarının yabancı statüde öğrenci kabul ederken gerekli titizliği göstermeleri noktasında önemli sorumluluklarının olduğunu hatırlatmak isteriz.” dedi.

Karar…

Yargıç Murat Soytaç, sanığın üçüncü kişilere uyuşturucu vermesi nedeniyle denetimli serbestlik talebini reddettiklerini açıkladı. Soytaç, uyuşturucunun gençler arasında yaygınlaşmış olmasının endişe yarattığına değinerek, sanığın lehine ve aleyhine olan  tüm hususlara değinip, oybirliği ile 18 ay hapis cezası verdiklerini açıkladı.

Haberler Haberleri