“İlaçta kısmi ucuzlama: Farklı depolarda, farklı fiyatlar”

Sıklıkla kullanılan bazı Avrupa menşeli ilaçlardaki fiyat düzenlemesinde büyük ölçüde düşüşler tüketicinin cebine olumlu yansırken, eczanelerde aynı ürünlerde farklı fiyatların görülmesi tepkiye neden oluyor

Sıklıkla kullanılan bazı Avrupa menşeli ilaçlardaki fiyat düzenlemesinde büyük ölçüde düşüşler tüketicinin cebine olumlu yansırken, eczanelerde aynı ürünlerde farklı fiyatların görülmesi tepkiye neden oluyor, bu durumun kaynağı olarak gösterilen ecza depoları ise çözüm arayışında…

Fehime ALASYA

İlaç fiyatlarında dövizin etkisiyle az da olsa görülen fiyat düşüşü tüketicinin yüzünü güldürürken, ilaçların eczaneye göre fiyat farkı göstermesi ise tepkiye neden oluyor.

Eczanelerde aynı ürünlerde görülen farklı fiyatlar halk arasında tepki toplarken, eczaneleri de zorda bırakıyor.  

Bu durumdan rahatsız olan eczaneler, farklılıkların sadece yurt dışından gelen Avrupa menşeli ilaçlarda görüldüğüne dikkat çekerken, yurt dışından ilaç ithal eden depolar ise bu farkların önüne geçebilmek için çalışmalar sürdürdüğünü ifade etti.

Bazı ilaçlarda büyük düşüş

Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, sağlık sektörüne de yansıdı, kimi ilaç fiyatlarında indirime gidilirken, kimileri de arttı. Sıklıkla kullanılan bazı Avrupa menşeli ilaçlardaki fiyat düzenlemesinde büyük ölçüde düşüşler görüldü. 
Geçtiğimiz Ağustos ayında Avrupa menşeli ilaçlarda yürürlüğe giren yüzde 30 ila 35’lik fiyat artışında gerileme görüldü.
Sıklıkla kullanılan bazı ilaçlardaki fiyat düzenlemesinde büyük ölçüde düşüşler görüldü. Halk arasında çok sık tüketilen bazı ilaç fiyatlarında gerileme yaşandı.Ağrı kesiciler, burun spreyi, Sudocrem ve tiroit haplarına dek birçok ürün fiyatlarında değişikliğe gidildi. Seyrantepe Eczanesi’nden alınan fiyatlarda, Sudocrem 28,99 TL’den 26,25 TL’ye gerilerken, Panadol Advance’in (32 lik tablets) 43,75 TL’den 32,81 TL’ye düştüğü görüldü.
Sterimar (100’lük burun spreyi) fiyatı 66,50 TL’de sabit kalırken, bebekler için olan sprey 44,32 TL’den 39,89 TL’ye düştü.

Hem depocular, hem eczacılar dertli

Eczanelerde aynı ürünlerde farklı fiyatların görülmesi, ilaç deposunun stok durumu, kurlardaki değişkenlik, yurt dışı firmasıyla yapılan alış politikası gibi nedenlere bağlayan sektör temsilcileri, Eczacılar Birliği ile koordineli iyileştirme çalışması içerisinde olduklarını belirttiler.
Avrupa menşeli fiyat farklılıklarının büyük karışıklığa neden olduğunu ifade eden eczacılar, zan altında kaldıklarını belirtirken, tek fiyata gidilmesine yönelik çalışmaların olduğu ifade etiler. Ülkeye yurt dışından ilaç ithal eden ecza depoları ise bu farkların önüne geçebilmek için çalışmalar sürdürdüğünü ifade etti. 

 

BAZI İLAÇLARDAKİ FİYAT DEĞİŞİMİ:

 


 

SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE DEDİ?

 

Eczacı İsmet Abbasoğlu (Abbasoğlu Eczanesi):
“Tek fiyata gidilmesi için çeşitli çalışmalar var, bu karışıklığın önüne geçilmeli”

“Avrupa menşeli ilaçlarda ise ağustos ayında fiyatlandırılan ilaçlar yüksek dövizle gümrüklendirildi. Ama döviz düşünce de düşük miktardan gümrüklendi.
Geçen yıl 4, 5 TL arası satılan ilaçlar bu yıl iki katına çıktı. Dövizin düşmesiyle biraz düştü.
Stoklu çalışan ve stoksuz çalışan eczane arasında da fiyat farkı vardır. Bu bile fiyatların eczaneler arası değişkenlik göstermesine neden olur. Yeni stok ve eski stok ile de bu fiyatlar düşebilir veya çıkabilir.
Ülkede beş tane Avrupa menşeli ilaç getiren firma var, bu yüzden fiyatlar değişkendir.  X ecza deposundan alınan bir ilaç 20 TL iken y deposundaki 30 TL olur.
Türk menşeli ilaçlarda ise tüm fiyatlar sabittir. Tüm eczanelerde fiyat uygulaması aynı anda yapılır.
Avrupa menşeli ilaçlarda tek fiyata gidilmesi için çeşitli çalışmalar var.  Bu karışıklığın önüne geçilmeli. Tüm Türk ilaçlarına zam yapılacağı duyumunu aldık. Kimi ilaçta yüzde 10, 15 veya 20 zam olacağı duyumunu aldık.”

 

Alev Çakır (Berilal Eczanesi):
“İki ayrı depodan alınmış aynı ürünün fiyatı birbirinden farklı, bunu müşteriye anlatmak inanın çok zor”

“Avrupa menşeli ilaçların fiyat fakları depolardan kaynaklanır, bunun önüne geçilmeli, eczacılar zan altında kalıyor. Türkiye’den genel tüm ilaçların fiyatları sabittir ama Avrupa menşeli ilaçların fiyatları arasında çok fark var.  Bu sefer insanlar bizi “pahalı satıyor” veya “ucuz satıyor” diye yargılıyor. Elimde Nurofen isimli bir ilaç var, iki ayrı depodan alınmış aynı ürün, ikisinin de fiyatı birbirinden farklı. Bunu müşteriye anlatmak inanın çok zor. Depolardan kaynaklı bir sorun, depoların da elinde olan bir durum değil bu, ilacı aldıkları günün veya anlaşmalarının döviz kurundan kaynaklanır.”

Ferdiye Dorak (Seyrantepe Eczanesi):
“X eczacıdan 20 TL’ye aldığınız bir panadol, Y eczacıda 25 TL olabiliyor. Bu fark depolardan kaynaklı”

“Bir kısım ilaçlarda düşüş oldu ama genel olarak fiyatlar aynıdır. İlaç depolarının Avrupa depoları ile yaptığı antlaşmalarda sabit bir fiyat yoktur. Örneğin İngiltere deposundan getirilen ilaçlarda farklı fiyatlar ortaya çıkıyor. Markadan markaya da farklı fiyatlar var. Bu duruma Eczacılar Birliğiyle de çözüm bulmaya çalıştık. Depolar, haklı olarak bağımsız şekilde fiyat belirlemesi yapıyorlar, bu yüzden de bizlere fiyatlar farklı geliyor. Eczaneler de zor durumda kalıyor. X eczacıdan 20 TL’ye aldığınız bir panadol, Y eczacıda 25 TL olabiliyor. Bu fark depolardan kaynaklı oluşuyor ve biz eczacılar bu durumu kontrol edemiyoruz. Fakat halkın önünde ise ilk etapta hesap sorulan merci bizler oluyoruz, bu bizim için büyük sıkıntı. Eczacılar Birliği bu yönde bir çalışma başlatmıştı, neler yapılır inanın bilemiyoruz.”

Kayra Ecza Deposu Satın Alma Müdürü Hande Cival Yılmaz:
“Farklılıklar döviz kurları ve yurt dışındaki firmalardan kaynaklı, alış politikasına bağlı”

“Hem TC’den hem de İngiltere’den ürün ithal ediyoruz. Türkiye’de fiyatlar sabittir, orada fiyatlar düşerse bizde de düşer, yükselirse yükselir. Bu değişiklik yılda en fazla iki kez olur. Olağanüstü bir durum olmadığı sürece aralık ve şubat aylarında bu değişiklik yaşanır.
Yabancı ilaçlarda ise hem döviz kurları hem de yurt dışındaki firmalardan kaynaklı, alış politikasına göre yaşanan değişiklikler olur. Bu da depolar arası ve eczaneler arası fiyat farklarına neden olur.
Eczacılar Birliği ve depolar ile toplantı yapıyoruz, piyasa daha nasıl dengelenir diye görüşmeler yapıyoruz. Hem eczacı, hem depocu hem de hastaları mağdur etmeden çözüm arayışlarımız sürüyor. Çıkacak olan netice de en fazla hastalara yansıyacak.”

 

Kut Ecza Deposu Direktör Can Kut:
“Tamamen dövizden kaynaklı bir durum, depolar olarak birliği kurduk, fiyatları sabitlemeye çalışıyoruz”

“Farklı zamanlarda farklı depolar, Avrupa’dan sipariş veriyoruz, aynı randımanda kuru yakalamamız mümkün olmuyor. 10 ağustosta kur 7 TL iken ay sonu 9 TL’ye kadar çıkmıştı, bu tamamen dövizden kaynaklı bir durumdur. Depolar olarak birliği kurduk, fiyatlarımızı tek fiyata sabitlemeye çalışıyoruz. Bu hem eczane, hem depo hem de tüketiciyi rahatlatacaktır. Bu yönde çalışmalarımız var.”

 

 

 

Özel Haber Haberleri