“İlahiyat kapatılsın, ‘andımız’ kaldırılsın”

Eğitim Şurası komisyonlarında “İlahiyat”ın kapatılması, “Öğrenci Andı”nın kaldırılması kararları alındı. Her iki karar Şura Genel Kurulu’nda onaylanarak, şura kayıtlarına geçirildi.

Çağıl GÜNALP
Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “5. Milli Eğitim Şurası”nda Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması, okullardaki “Öğrenci Andı”nın kaldırılmasına yönelik kararlar alındığı ifade edildi. Konu ile ilgili YENİDÜZEN’e açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, şurada alınana her iki kararın şura genel kurulunda onaylandığını ve “şura kararı” olarak kayıtlardaki yerini aldığını söyledi. Alınan her iki kararın, siyasi erk tarafından uygulanması gerektiğinin altını çizen Gökçebel, alınan bahse konu kararların, bilimsel, demokratik, laik, parasız ve nitelikli kamusal eğitim talebini bir kere daha gözler önüne serdiğini ifade etti. Anımsanacağı üzere Başsavcılık ve Hukuk Dairesi, 15 Haziran 2012 tarihinde ürettiği kararda, “İlahiyat Eğitimi”ne onay vermemiş, “İlahiyat Koleji’ne lise bölümü açmanın yasal olmadığını” vurgulamıştı.


“Eğitim şurasındaki iradeye bağımlı kalınmalıdır”
YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada, Eğitim Şurası komisyonlarında, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması, okullardaki “Öğrenci Andı”nın kaldırılması yönünde kararlar üretildiğini söyleyen Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel, her iki kararın Eğitim Şurası Genel Kurulu’nda onaylandığını ve şura kararı olarak kayıtlarda yer aldığını belirtti. Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması ve “Öğrenci Andı”nın kaldırılması kararlarının siyasi erk tarafından dikkate alınıp, her iki kararın uygulanması gerektiğinin altını çizen Gökçebel,  “Bir çalışma yapılmışsa ve bazı kararlar bu çalışma sonucunda alınmışsa bu kararlar uygulanmalıdır. Şurada alınan kararların uygulanmaması durumunda alınan kararlar tespit olmaktan öteye geçemez. Eğitim şurasındaki iradeye bağımlı kalınmalıdır” şeklinde konuştu.

“Çok kültürlülüğe ve etnik çeşitliliğe saygının pekişmesi…”
Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması ve “Öğrenci Andı”nın kaldırılmasına yönelik kararların; bilimsel, demokratik, laik, herkese eşit, parasız ve nitelikli kamusal eğitim talebini pekiştirdiğini vurgulayan KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, ilahiyat okulunun Kıbrıs Türk toplumuna dayatılmasının ülke kültürüne uygun olmadığının bir kere daha altını çizdi. Okullardaki “Öğrenci Andı”nın kaldırılmasını da konuşmasında yorumlayan Gökçebel, “Öğrenci Andı”nın kaldırılması yönünde kararın; ülkedeki çok kültürlülüğe ve etnik çeşitliliğe saygının pekişmesi anlamında olumlu bir adım olduğunu dile getirdi.

Haberler Haberleri